Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно представяне на младежите от българския отбор по фрирайд

Тина Близнакова (вляво)
Снимка: Борис Първанов

Тази събота най-сетне започна сезонът за българския отбор по фрирайд. Първият старт трябваше да бъде през декември - на Симона Камберова, в състезанието 3 звезди Ubaye Freeride във Франция, но то беше отменено заради неподходящи метеорологични условия.

На 11 януари шестима души от отбора участваха в първите за годината състезания и спечелиха първите победи - десетокласничката от ЧЕГ "Ерих Кестнер" Тина Близнакова (ски девойки) завоюва второ място в състезание 2 звезди в австрийския курорт КаплСклонът е с изложение юг, югоизток и започва от върха Quellspitze, на 2690 м височина. Това беше първи старт за Тина в чужбина, а и с отбора. Въпреки тежките снежни условия на склона, тя направи силно и контролирано спускане. 

"Беше много вълнуващ ден! Въпреки много ранното ставане, бях изпълнена с енергия и дори превъзбудена в момента, в който стъпихме на пистите. Изкачването не беше много трудно. През цялото време си мислех за линията, която ще пусна на склона. Много съм благодарна, че Бобо беше до мен до края, преди да се пусне и помагаше. Имаше предстартова треска, естествено, но добре овладяна, бих казала, като за първо състезание извън България! Най-много благодаря на Борис - човекът, който ме подкрепяше непрестанно и беше до мен преди и след пускането ми дори и по време на моя рън, като ме окуражаваше! Едно незабравимо преживяване и въпреки много неприятнито състояние на снега, стигнах до финала, изпълнена с огромна доза адреналин и вълнение" - сподели пред БНР Тина.

Тина и Бобо

Втори в същото състезание, но при ски младежи се класира 17-годишният възпитаник на Националната търговско-банкова гимназия Борислав Гарибов. Това е последен сезон за него при младежите. Миналата година Бобо се класира пети. На сегашното състезание той кара на много високо ниво, със стабилни дропове и технични завои, които му осигуриха място на подиума. Ето какво разказа след участието си:

"Вчерашният старт не протече съвсем по план, тъй като условията ме изненадаха, което доведе до пропускане на предварително намислената от мен линия. Като цяло, след спускането бях разочарован от себе си и после, когато казаха името ми и ме ивикаха на подиума, беше доста голяма изненада. Сега съм още по-мотивиран за следващото ми състезание, което ще се проведе на 8 февруари в Алпбах, Австрия, 2 звезди".

Борис Първанов

В Капл, но в състезание от по-горна категория - 3 звезди, в събота участваха Борис Първанов (сноуборд мъже) и Боян Бъчваров (ски мъже). 

“Снегът на склона беше променлив и труден за каране. Опитах да използвам лошите условия максимално в своя полза, но твърда кора в приземяването на втория ми скок закачи носа на дъската ми и ме хвърли напред през глава. Този вид падане носи максимален брой наказателни точки, което, за жалост, ме остави в края на класирането. Kappl е невероятно състезание и с нетърпение очакван своя реванш там догодина!” - написа Борис. 

Старт на състезанието 3 звезди в Австрия
В Австрия българските състезатели бяха подкрепяни от съотборничката си Симона Камберова:

"Младежите се представиха на много високо ниво, въпреки лошите условия на снега. От мъжете знам, че могат много повече, но просто не беше техният ден. Най-важното е, че всички са здрави и още по-мотивирани за предстоящите състезания. Извадихме си някои изводи, които със сигурност ще имаме предвид за в бъдеще".

Боян Бъчваров
По същото време, в La Rosiere, Франция Симеон Павлов и Валери Пелтеков (и двамата ски мъже) премериха сили със световния елит в състезание от най-висок ранг - 4 звезди. Стартът се проведе на северния склон на Mont Valaisan (2900 м) при много трудни снежни условия. Вальо и Мони участваха в най-оспорваната категория - ски мъже. Склонът е много дълъг, с денивелация 550 метра и напълно непознат за нашите състезатели. Последният валеж в района е бил на 25 декември. Мони направи силно спускане за тежките условия, с много добра и креативна горна част, но в дъното на склона при траверс със заледени бабуни загуби контрол и едната ска му се откачи. Това по правилата значи 0 точки. Вальо направи чист и сигурен рън, който му донесе 18-о място в силната конкуренция при ски мъже, което все пак ще му помогне за издигането в годишния ранкинг. Победител при ски мъже стана Маел Оливие от Франция, а при сноуборд мъже, с изключително силна линия, която засенчи много от линиите на скиорите, спечели световният шампион от Freeride World Tour - Виктор де ла Рю (Франция). 

Ето какво сподели Вальо:

"Като цяло, трудно начало и много тежки условия във Франция на La Rosiere. Дългата суша беше направила терена и снега много трудни за каране и изключително натоварващо за тялото. Симеон въпреки условията направи много силна и креативна горна част, чак в дъното на склона преди последните му два фийчъра изпусна контрол и ската му откачи на един заледен траверс с бабуни. Иначе даваше заявка за силно класиране. В личен план, нямах никакви големи очаквания, само 3 дни каране преди състезанието, няколко месеца рехабилитации заради контузия във врата и това беше първата ми линия за сезона. Един от най-тежките ми рънове изобщо, едва издържах до финала. Класирането ми беше каквото и очаквах за подобно каране – в 20-ката. Все пак ще спечеля точки за годишния ранкинг и ще дръпна малко в него, това е положителното, защото на 4 звезди състезания точките са с голяма разлика спрямо другите рангове състезания. Труден старт, но гледаме напред, имаме още едно 4-звездно състезание във Франция съвсем скоро със Симеон отново. От Капл само съм говорил по телефона с другите, но големия успех и най-радващото са младежите! Младите райдъри са един от най-главните фокуси на отбора, така че това е най-хубавото от уикенда. Там условията също са били не леки и променливи, което вероятно е допринесло и за паданията на Борис и Боян. Другата седмица имаме 4 участника във Варс Франция на 3 звезди и се надяваме да дръпнем като резултати и във Freeride World Qualifier. В нашия спорт всичко зависи от условията и доколко може да настроиш карането си спрямо тях. Много се надяваме на нов сняг, защото и в Алпите положението със снега е доста лошо".

Следващият старт за Симеон Павлов и Валери Пелтеков отново ще е с най-висок ранг - 4 звезди, в LesArcs (Франция) на 1 февруари.

Бобо Гарибов (вляво)

Пълните спускания на атлетите ни от съботните състезания можете да гледате тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56