Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложбата "Уловеното време" - зад тайните врати на киното

Литературната поредица "Амаркорд" навършва 20 години

Изложбата "Уловеното време" разказва за 20-годишнината на библиотечната поредица за кино "Амаркорд". В изложбата ще бъдат показани 15 от знаковите книги от поредицата, която вече наброява 43 заглавия. Подборът е направен във връзка с конкретни годишнини.

"Любовта ни към киното и литературата е тази, която ни подклажда, за да можем да продължаваме да вървим напред в опитите си да уловим неуловимото време, което лентите оставят и киното оставя след нас", каза в предаването "Хоризонт до обед" Кремена Димитрова от издателство "Колибри", което реализира "Амаркорд".

"Има много режисьори, които са оставили златна нишка в историята на киното и има книги, които са свързани с техния живот. Тепърва предстоят още книги да бъдат издавани. За нас това е знаков проект и мисля, че хората свикнаха да очакват всяко следващо заглавие", допълни Кремена Димитрова.

Аудиторията на "Амаркорд" е много широка, уточни тя.

"Аз вярвам, че хората, които прочетат поне една книга от поредицата, ще бъдат любопитни да прочетат и останалите, защото те отварят онези тайни врати на киното, които показват какво се случва зад камерата, какво се случва в главите на режисьорите, които следваме с трепетно очакване на всеки следващ филм, очакваме да видим най-доброто от тях."

Художественото оформление на изложбата е дело на Стефан Касъров, който е художник на цялата поредица.

Изложбата може да бъде посетена до 14 февруари.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.