Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици са доброволци в реанимацията във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Гимназисти от Велико Търново вече няколко месеца посещават Реанимацията на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“, където дават доброволни дежурства и наблюдават отблизо работата на лекарите и медицинските сестри в най-тежкото болнично отделение.

В началото на кампанията „Да! За живот“ учениците имали за задача като млади червенокръстци да раздават донорски карти и така попаднали за първи път в отделението, където останали.

Гимназистите се срещнали с д-р Сибила Маринова, областния координатор по донорството и началник на Реанимацията във Великотърновската болница. Говорили за донорството и донорската карта и вече трети месец учениците са доброволци в най-тежкото отделение:

„Пожелаха да разгледат отделението и пожелаха да дойдат пак, и оттогава досега си идват, дежурят си с мен. Това е много хубаво, трябва да има приемственост, трябва да има млади хора, на които да оставим знанията и уменията си. Трябва да успеем да ги вдъхновим по някакъв начин, да ги привлечем, да сме им пример“.

Две момчета и едно момиче от три различни великотърновски гимназии сами си купили екипи, с които идват в болницата.

Десетокласничката Нелина Бинева, която учи информационни технологии в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“:

„Направихме го, за да успеем, малко или много, по-добре да се интегрираме в средата, за да свикнем с това, което ще носим в бъдеще. И когато се погледнем в огледалото, да имаме доблестта да си кажем  - успях, някой ден ще бъда лекар. Лекар не е просто професия или титла, която стои пред името ти. За мен да си лекар е призвание. Когато си лекар, изключвайки тривиалностите, че помагаш на хората и спасяваш човешки животи, това е предимно лична мисия“.

Да стане лекар е мечтата и на деветокласника Георги Стоянов, който учи електронна търговия в Старопрестолната гимназия по икономика:

„Аз идвам тук не да си „убивам“ времето, вместо да си „клатя“ краката вкъщи. Аз идвам тук да помагам, да видя нещо ново и да науча нещо ново. В момента, каквото гледам тук, аз съм психически и физически подготвен за напред. Мога много бързо да реагирам във всякакви ситуации, а не като отида и видя една лека раничка, да припадам и да правя чудесии“.

Да учи медицина и да бъде лекар в България иска и другият доброволец - 16-годишният Костадин Радославов, който учи хардуерни и софтуерни науки и защита на информацията в СУ „Емилиян Станев“:

„В крайна сметка, ако всички бягаме по чужбина заради по-високите заплати, в България няма да остане здравеопазване, а аз нямам това за цел. За момента мога само да наблюдавам и да запомням. Изводите, които си правя, че много е лесно по медиите някой да тръби, че българските лекари са лоши и че пациентът винаги има право, а всъщност да не знае какво се случва в една болница и на какъв стрес са подложени тези хора ежедневно“.

След всяко дежурство доброволците имат кратка лекция и препитване:

„Едно типично дежурство започва с визитация на самите пациенти, кратка история на заболяването им, обсъждане на сегашното им състояние“.

„С каква диагноза е приет тук. Дали има някой нов, стар. Гледаме дали има нещо планово, обсъждаме. Много е интересно“.

„Тръгвам си с широка усмивка на лице и с нови знания, които един ден се надявам да ми потрябват, когато започна да практикувам“.

Живецът за медицина, любопитството и отделеността на учениците доброволци заслужават адмирации, коментира менторът им д-р Маринова:

„Ние с тях си говорим за най-различни неща, не само за медицина, но за общи неща по пациентите, по това как е структурирана работата на отделението, на болницата. В операционната съм ги водила два пъти. Днес ще има операция по спешност след малко, пак ще отидем в операционната. Никой от нас не е вечен и никой от нас не е незаменим. Трябва да дойдат млади хора, които да ни сменят после и трябва да ги научим преди това да станат лекари, не доктори. Лекари да станат, да работят със сърце“.  

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип. На 21 май ще бъде следващото разпоредително заседание, когато ще стане ясно дали делото ще тръгне..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06