Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ружа Смилова: Обществото ни е патологично

Домашното насилие - частен или обществен проблем

Йорданка Бекирска: Домашното насилие следва да бъде криминализирано

Снимка: БГНЕС

Обществото позволява на социопати безпрепятствено да продължават насилието, толерирайки насилие в средите си. Тезата е на Ружа Смилова, преподавател в Катедра "Политология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Обществото всъщност е патологично. Ние не се впечатляваме, нямаме емпатия към жертвите на по-силните. Нямаме емпатия към слабите. Например не обучаваме децата си в училище на ненасилие. Не ги научаваме, че трябва да съчувстват и да помагат на жертвите на всяка форма на насилие, не само на насилието сред жени", подчерта Смилова в предаването "Хоризонт до обед".

Ружа Смилова

Случаят с експлозията в жилищен блок във Варна преди дни е интересен с това, че показва по какъв начин един личен въпрос, какъвто са отношенията между двама и ревността на единия към другия, всъщност се превръща в обществен проблем, допълни Ружа Смилова. 

Обществото ни реагира закъсняло и неадекватно, е мнението на Смилова. "Не може наказателната политика да реши проблем на интеграция, на адекватна социализация. Колкото повече бездействаме, толкова повече социопати ще има в обществото ни, просто защото обществото ни се е разболяло. И то като чели губи инстинктите си за самосъхранение", каза Ружа Смилова. 

Главното неразбиране е, че насилието не е проблем на конкретното семейство, отбеляза адвокат Йорданка Бекирска, посланик за България към Международната организация "Адвокати за жените", член на постоянната комисия за човешки права на Европейската адвокатура. 

Йорданка Бекирска

"Това не е само на единицата семейство проблем. Той не е затворен в рамките на четирите стени. Напротив, всеки един от нас с бездействието си е виновен за това, което се случва във всяка една семейна единица. Защото даже не трябва да се говори за толериране и за нулева толерантност към насилието. Трябва да се говори за пълно неприемане, защото трябва то да бъде изкоренено и във всичките му форми", коментира Бекирска. 

Кризисните центрове за жертви на насилие не са достатъчни, смята Бекирска, според която единствено неправителствените организации полагат полагат усилия да съхраняват живота на хора в риск и да им помагат да излязат от ситуацията, в която се намират.

Финансирането по Закона за защита от домашното насилие е много малко. Държавата отпуска по 1 лев и 20 стотинки за жени, настанени в кризисни центрове, заяви още юристът.

"В крайна сметка България е една от малкото държави, в която насилието не е криминализирано - само по себе си домашното насилие под всичките му форми да бъде престъпление. Не, то не е", изтъкна Йорданка Бекирска.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32