Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ружа Смилова: Обществото ни е патологично

Домашното насилие - частен или обществен проблем

Йорданка Бекирска: Домашното насилие следва да бъде криминализирано

Снимка: БГНЕС

Обществото позволява на социопати безпрепятствено да продължават насилието, толерирайки насилие в средите си. Тезата е на Ружа Смилова, преподавател в Катедра "Политология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Обществото всъщност е патологично. Ние не се впечатляваме, нямаме емпатия към жертвите на по-силните. Нямаме емпатия към слабите. Например не обучаваме децата си в училище на ненасилие. Не ги научаваме, че трябва да съчувстват и да помагат на жертвите на всяка форма на насилие, не само на насилието сред жени", подчерта Смилова в предаването "Хоризонт до обед".

Ружа Смилова

Случаят с експлозията в жилищен блок във Варна преди дни е интересен с това, че показва по какъв начин един личен въпрос, какъвто са отношенията между двама и ревността на единия към другия, всъщност се превръща в обществен проблем, допълни Ружа Смилова. 

Обществото ни реагира закъсняло и неадекватно, е мнението на Смилова. "Не може наказателната политика да реши проблем на интеграция, на адекватна социализация. Колкото повече бездействаме, толкова повече социопати ще има в обществото ни, просто защото обществото ни се е разболяло. И то като чели губи инстинктите си за самосъхранение", каза Ружа Смилова. 

Главното неразбиране е, че насилието не е проблем на конкретното семейство, отбеляза адвокат Йорданка Бекирска, посланик за България към Международната организация "Адвокати за жените", член на постоянната комисия за човешки права на Европейската адвокатура. 

Йорданка Бекирска

"Това не е само на единицата семейство проблем. Той не е затворен в рамките на четирите стени. Напротив, всеки един от нас с бездействието си е виновен за това, което се случва във всяка една семейна единица. Защото даже не трябва да се говори за толериране и за нулева толерантност към насилието. Трябва да се говори за пълно неприемане, защото трябва то да бъде изкоренено и във всичките му форми", коментира Бекирска. 

Кризисните центрове за жертви на насилие не са достатъчни, смята Бекирска, според която единствено неправителствените организации полагат полагат усилия да съхраняват живота на хора в риск и да им помагат да излязат от ситуацията, в която се намират.

Финансирането по Закона за защита от домашното насилие е много малко. Държавата отпуска по 1 лев и 20 стотинки за жени, настанени в кризисни центрове, заяви още юристът.

"В крайна сметка България е една от малкото държави, в която насилието не е криминализирано - само по себе си домашното насилие под всичките му форми да бъде престъпление. Не, то не е", изтъкна Йорданка Бекирска.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Среща на младежи с увреден слух

Младежи с увреден слух от България, Литва и Полша се включиха в проект по "Еразъм+"

Проектът "Нови възможности за превенция от социално изключване на младежи с увреден слух" се осъществява от Асоциацията на родителите на деца с увреден слух с финансовата подкрепа на програма "Еразъм+". В международния младежки обмен са включени младежи от България, Литва и Полша. Дейностите в проекта са конкретно адаптирани за младежи с увреден..

публикувано на 28.09.21 в 17:58
Плажът на къмпинг

Марияна Екимова-Мелнишка намира въхновение в почивка на палатка

"Винаги летуваме на север в гората на Крапец, което е единственото място, където можеш да си опънеш палатка на така нареченото диво къмпиране. Повечето други места вече ги застроиха, въпреки протестите. Това за нас е рутина, както и за много други хора, с които се срещаме години наред. От около 20 години го правим“, каза за БНР Марияна..

публикувано на 28.09.21 в 15:28

Туристите в Пловдив могат да се докоснат до нови aвтeнтични eлeмeнти нa aнтичния cтaдиoн на Филипопол

Пловдивчани и гостите на града вече могат да разгледат в детайли още една част от Античния стадион на Филипопол . Те се намират под сграда на главната пешеходна улица на Пловдив. Достъпът до нея става възможен след споразумение между общината и австрийските собственици на търговския център, които са инвестирали при реновирането на постройката преди..

публикувано на 28.09.21 в 14:36
Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново

От студентската скамейка в Covid отделението - как болница във Велико Търново се спаси от затваряне

Кризата за медици в болниците при четвъртата Covid вълна е повсеместна и засегна и Белодробната болница във Велико Търново. Лечебното заведение беше пред затваряне, останало едва с двама лекари. Управителката на болницата д-р Стела Денчева обяви възнаграждения до 4 хиляди лева за специалисти, осигури им общински жилища и успя наполовина да реши..

публикувано на 28.09.21 в 11:36
Георги Киряков

Георги Киряков: Вървим към още една патова политическа ситуация

Много е вероятно Румен Радев да спечели още на първия тур президентските избори и да вървим към още една патова политическа ситуация да не може да се състави правителство . Това каза пред БНР политологът Георги Киряков дни преди старта на предизборната кампания за изборите 2 в 1 на 14 ноември. „ Няма парламентарна математика, която да даде..

публикувано на 28.09.21 в 07:56
Ярослав Димитров

В плевенското село Буковлък ще избират нов кмет на 3 октомври

На 3 октомври ще се проведат частични местни избори за кмет на плевенското село Буковлък. То е най-голямото в областта. Кандидатите за кмет са трима. По предварителни избирателни списъци избирателите са 2896. Окончателната бройка ще бъде по-различна, каза за БНР Ярослав Димитров, председател на Общинската избирателна комисия в Плевен...

публикувано на 27.09.21 в 16:43

Проф. Олег Йорданов: Новите технологии водят до по-висока продуктивност във всички области

„Успелите държави по света са високо технологични и науката участва в икономиките им“, посочи пред БНР проф. Олег Йорданов от университета в Южна Каролина, преподавател по физика и математика, във връзка с това има ли шанс в България политическа партия да се обяви в подкрепа на научния прогрес у нас. „Това са страните от Западна и Северна..

публикувано на 27.09.21 в 13:09