Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Цонев: Ако опозицията гласува единно, правителството пада

| обновено на 16.01.20 в 14:42
Йордан Цонев направи изказването си след консултации на ДПС с БСП
Снимка: БГНЕС

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството за провала в областта на околната среда и водите. Това стана ясно след консултации с БСП.

Заместник-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев заяви:

„Но вотът ще покаже и още едно нещо, за което говорихме вчера в залата. Има ли управляващо мнозинство това правителство в този парламент. Защото чисто математически след излизането на „Атака“, то няма такова. И ако има такова мнозинство, то ще се види в зала и то трябва да бъде преформулирано, ако го има. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват като опозиционни, гласуват за вота, правителството ще падне“.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев изрази надежда вотът да бъде успешен, но само подкрепата на ДПС няма да е достатъчна:

„Разбира се, всеки един вот на недоверие, е и математика. 79 народни представители от левицата плюс 25 от ДПС прави 104 народни представители. Утре ще имаме среща с колегите от „Воля“ и с независимите народни представители, защото колегите от „Воля“ са заявили, че не подкрепят това правителство и е съвсем нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите, те затова са и независими, в крайна сметка също не би трябвало да подкрепят правителството, плюс още 20 народни представители прави 124. Т.е. това наистина трябва да бъде новото парламентарно мнозинство и нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не го подкрепя“.

От "Воля" са в очакване на утрешната среща, защото искат да разберат истинските мотиви зад вота на недоверие, заяви Кръстина Таскова:

"Имат ли план за разрешаване на кризата, или просто действат на принципа "стани да седна".

Правителството трябва да продължи своята работа, категорична беше Даниела Дариткова от ГЕРБ:

"Всички теми около вота на недоверие ще бъдат достатъчно дълго разисквани през следващата седмица". 

Репортаж на Добрина Карамболова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тома Биков

Тома Биков за вота на недоверие: Безотговорно

Управляващото мнозинство категорично ще отхвърли вота на недоверие, който БСП обяви, че ще внесе в Народното събрание . Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ депутатът Тома Биков. По думите му левицата демонстрирала безотговорно..

публикувано на 07.01.20 в 17:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха..

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки..

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски..

публикувано на 15.07.24 в 20:17