Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисиите на българските военни зад граница са стрували близо 21 млн. лева

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов
Снимка: БТА

Мисиите на българските военни зад граница са стрували близо 21 млн. лева, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол.

Най-много струва мисията на военните в Афганистан - около 14 млн. лева, Косово - близо 2 млн. годишно, и издръжката на военните в операция на ЕС в Босна и Херцеговина.

От данните на военния министър става ясно, че годишната сума за издръжката между 2014-а и 2018-а е между 32 млн. лв. и 11 млн. лева.

„Сигурността на една държава, всяка една държава е скъпо нещо. Не малка част от тези нелегални мигранти, които се опитват да преминават европейските граници, са точно в Афганистан. Има и хора, които идват със заплаха на сигурността на европейските държави, Косово е буквално на българската етническа граница и на нас не може да ни е безразлично какво се случва в една държава, в която има подобни проблеми. Същото е и в Босна. Дълго време там имаше граждански войни“, каза Каракачанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партиите от левия спектър търсят обединение и идеи, с които да върнат избирателите

Партиите от левия спектър се събраха, за да видят възможно ли е обединение и с какви идеи могат да върнат избирателите си и да привлекат нови.  Вдъхновени от победата на френските леви отпреди дни, обединени в "Новия народен фронт", и с предупреждението, че интелигентните хора не обсъждат други хора, а идеи, започна дискусията. Представители на..

публикувано на 12.07.24 в 14:53

Медицинският хеликоптер транспортира 16-годишна към "Пирогов" от болницата във Велико Търново

16-годишно момиче в тежко състояние след катастрофа взе медицинският хеликоптер от областната болница във Велико Търново днес към 13:30 часа.  Пострадалата е в тежко състояние и се транспортира до болница "Пирогов" в София. Това е втора спасителна мисия на медицинския хеликоптер от великотърновската болница.  Девойката е пострадала вчера при..

публикувано на 12.07.24 в 14:39

Втори ден гасят пожар край граничното кюстендилско село Преколница

Три екипа на Районната противопожарна служба, десетки горски работници втори ден гасят пожар, възникнал в четвъртък следобед в района на граничното кюстендилско село Преколница.  Първоначална са засегнати около 65 декара частна горска територия, но огънят се разраства.  Освен трите пожарни, на терена са и екип от ДГС-Кюстендил, с..

публикувано на 12.07.24 в 14:11
Красимира Катинчарова

Напусналите ПГ на "Величие" няма да преговарят нито за втория, нито за третия мандат

Депутатите, напуснали парламентарната група на партия Величие обявиха, че няма да преговарят  нито за втория, нито за третия мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Красимира Катинчарова заяви: "Дори и да бяхме останали като парламентарна група, считаме, че нашите 13 гласа няма да бъдат решаващи да бъдем едновременно верни на..

публикувано на 12.07.24 в 14:05

Ивет Добромирова: Етническата карта е политическа дъвка, да не се хващаме за нея

За скърцанията между Доган и Пеевски отдавна се говори, но не очаквах, че ще има такова развитие . Това заяви пред БНР Ивет Добромирова - журналист и пиар експерт. Тя е изключително изненадана от случващото се в партията.  По думите ѝ Делян Пеевски е получил "криле" от политическото си позициониране :  "От добрите сили, които нямаха проблем..

публикувано на 12.07.24 в 14:03

Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Доган, за оказван натиск

Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Ахмед Доган, че са оказвали натиск върху активисти, етнически турци: "Да ги назова поименно: Джевдет Чакъров, Рамадан Аталанй, Джейхан Ибрямов, Севим Али. Искате ли още? Заплашвали са ги по телефона ето така: "Ти ще предадеш ли нашия етнос? Ти ще предадеш ли..

публикувано на 12.07.24 в 14:01
Министерство на образованието и науката

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от..

публикувано на 12.07.24 в 13:58