Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивет Добромирова: Етническата карта е политическа дъвка, да не се хващаме за нея

Откъде са парите на политиците? Докато не влезем в сърцевината на тези проблеми, всичко ще е "ала-бала", каза пиарът

| Интервю
Снимка: БГНЕС

За скърцанията между Доган и Пеевски отдавна се говори, но не очаквах, че ще има такова развитие. Това заяви пред БНР Ивет Добромирова - журналист и пиар експерт. Тя е изключително изненадана от случващото се в партията. 

По думите ѝ Делян Пеевски е получил "криле" от политическото си позициониране

"От добрите сили, които нямаха проблем да стоят с него на първия ред, да подписват с него промените в Конституцията, да го превърнат в говорител на своята неофициална коалиция с ГЕРБ и ДПС. Явно реши, че е време за ново начало". 

ПГ на ДПС продължава да се разпада, напомни тя и добави, че в момента отцепниците са повече, но те нямат право на парламентарна група. 
В ДПС започват да се обвиняват, че някой вади етническата карта, отбеляза още Ивет Добромирова. Според нея това винаги е било "страшно плашило, използвано за определени политически цели". Нека да не се хващаме за тази политическа дъвка и да правим от мухата слон, призова тя и обясни:

"Етническият мир зависи от хората, които живеят добре заедно и това е било винаги през годините назад. Всичко останало е пропаганда". 

Според нея проблемът е корупцията, а в България той винаги остава встрани, само на думи.

"Никой не говори за това как забогатяват политиците в България, защо те стават милионери. Това не става от заплати в НС", коментира тя. По думите ѝ става дума за реформи, по които "се плъзгаме по повърхността". 

От конституционна реформа нямаме нужда, за да се справим с ежедневните си проблеми, категоричен бе пиар експертът. 

"Защо Пеевски е богат, откъде той е богат?", попита Ивет Добромирова, а също попита и за парите на Асен Василев, а и за всеки друг политик. Според нея докато не влезем в сърцевината на тези проблеми, всичко ще е "ала-бала"

"Защо Пеевски е олигарх всъщност? И всеки един политик, депутат - колко е богат днес и от какво е забогатял?".

"Българските политици упорито се опитват да внушат на избирателите, че политиката е ситуационна игра, която зависи единствено и само от днешния ден, а едва ли не и от последната минута. Това не е така. Нищо в този живот не се случва от днес за утре. Така и политическите процеси, които се развиват в момента, са заложени много назад във времето и са последица от определени действия и решения. Това е въпрос на анализ на всяка политическа формация. На финала - ние като потърпевши можем само да констатираме тъжната действителност - кризите не се решават, те се задълбочават. Разделенията стават още по-големи. Дори на микрониво започват да се случват те с оглед процесите в ДПС, които никой не е очаквал, че ще ескалират толкова бързо и категорично. Вижда се, че има процеси на разделение и в коалицията ПП-ДБ", коментира Добромирова в предаването "Хоризонт за вас".

По думите ѝ ПП-ДБ нямат разумен наратив за това на кой ще предложат брак утре

"В тяхната политическа еволюция или революция видяхме, че имаха брак с Радев в името на това да детронират Борисов, после заедно с Борисов и Пеевски детронираха Радев. Сега с кого - с Доган и "Възраждане" ли ще детронират отново Пеевски, когото те произведоха реално?". 
Промените в Конституцията донесоха служебно правителство, за което никой не носи политическа отговорност, коментира журналистът. И обясни:

"Не знаем в момента кой отговаря по Конституция. Формално по Конституция никой не носи отговорност за това правителство. Реално това е правителство на политическото безвремие. По-нататък предстои да видим как ще сърбаме попарата на следващата политическа грешка, позволяваща двойно гражданство за избор на ключови институционални позиции в държавата. Предстои да видим политическият хаос, който ще настъпи, ако КС изцяло се произнесе в посока на това, че повечето промени са направени в разрез с Конституцията. Дотук тотален крах на смисъла от големия компромис за това да се произведе Пеевски в това, което той е днес, и да се направи коалиция с ГЕРБ".

Ситуацията е болезнена, обобщи пиар експертът.

Според нея президентът засега няма да предприеме нещо. До 2025 г. той ще си остане президент, прогнозира тя.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ивет Добромирова в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"България. Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е оставено място читателят да запише свой собствен спомен от посетеното място и да залепи своя снимка,..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде записано, че народните представители трябва да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични..

публикувано на 12.07.24 в 16:04
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

На кои партии може да разчита Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на ЕК

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен начело на Еврокомисията със сигурност ще получи подкрепата на Европейската народна партия. Вотът е предвиден на 18 юли на учредителното събрание на новия Европейски парламент в Страсбург.  Според партийния говорител на християндемократите в Европарламента, необходимите 361 гласа могат да се осигурят от..

публикувано на 12.07.24 в 16:01

29-годишен е обвиняем за палеж на 23 коли в автокъща

Софийската градска прокуратура привлече 29-годишен мъж като обвиняем и го задържа за срок до 72 часа за палеж на 23 автомобила в автокъща в София през юли 2023 година.  Щетите от пожара, който според експерти е умишлено причинен, възлизат на над 808 000 лв.  Предстои прокуратурата да внесе искане в Софийския градски съд за вземане на мярка за..

публикувано на 12.07.24 в 15:59

От ПГ на ПП-ДБ изпращат сигнал до прокуратурата във връзка с изказване на Ахмед Доган за оказван политически натиск

От парламентарната група на ПП-ДБ обявиха, че изпращат сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор, до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура във връзка с изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оказван политически натиск .  В сигнала се посочва, че в твърденията на ръководството на..

публикувано на 12.07.24 в 15:50

ЕК одобри българска държавна помощ за компаниите, запълнили хранилището в Чирен

Европейската комисия одобри българска държавна помощ от 142 милиона евро (278 милиона лева) в подкрепа на енергийния сектор. Тя трябва да облекчи част от разноските на компаниите, запълнили с природен газ подземното хранилище в Чирен. Така България успя да постигне целта то да бъде запълнено на 80 на сто преди началото на отоплителния сезон през..

публикувано на 12.07.24 в 15:29