Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще загуби от търговската сделка на САЩ с Китай, прогнозира анализатор

Достигането до втора фаза от споразумението ще е много трудно, смята Рори Грийн

| обновено на 18.01.20 в 11:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ и Китай подписаха първата фаза от търговското споразумение помежду си. Вместо да се зарадват на примирието, скрепено с подписи, пазарите реагираха сдържано на новината. Анализаторите започнаха да изчисляват евентуалните поражения върху световната икономика и се въздържаха от позитивни оценки. Защо дългоочакваната добра новина за подобряване на отношенията между Вашингтон и Пекин не зарадва никого? Отговор на този и други въпроси потърси Марта Младенова

Рори Грийн от TS Lombard - компания, която се занимава с икономически анализи от 30 години, не бърза с аплодисментите за търговския пакт:

Рори Грийн

„Ние сме в нова ера на състезание между супер сили. Това е ера на стратегическо надлъгване между Китай и Съединените щати, което може да продължи много години и дори десетилетия. От гледна точка на Пекин Съединените щати са заплаха, която се опитва да ограничи икономическото и технологичното развитие на страната. От Вашингтон нещата се въртят около търсене на политическа подкрепа с антикитайска реторика и действия, било в икономически, финансов или технологичен план“. 

„Търговската сделка няма да промени това. Има причина вицепремиерът Лю Хъ да подпише документа, а не президентът, и тя е изключително важна. Лю Хъ е дясната ръка на Си Цзинпин, но той не е несменяем. Това означава, че ако търговската сделка не проработи в полза на Китай, трябва да има виновен и обвиненията ще паднат върху вицепремиера. Президентът Си Цзинпин ще остане на поста си и няма да понесе никаква отговорност за това развитие“, отбелязва анализаторът.

Но пък заедно с всички свои подчинени се надява Тръмп да не спечели втори мандат, категоричен е Грийн:

„Китай може и иска да изпълни споразумението във всичките му части, но със сигурност не е щастлив от този факт. Най-важният аспект е вносът на американски продукти и валутният курс, които от Вашингтон могат много лесно да проследят. От Китай се очаква в следващите две години да прави американски внос за 200 милиарда долара повече спрямо 2017 и ние сме напълно убедени, че той може да се справи. Това е цената, която Пекин плаща, за да си спечели време, през което китайската икономика трябва да навлезе в нов етап и да бъдат проведени структурни реформи. Също така това е период, в който могат да се наместят технологични въпроси“

Въпреки че когато отношенията на Вашингтон и Пекин станат една идея по-добри, търговските атаки на Белия дом се обръщат към Европа, до края на мандата на Тръмп това е малко вероятно - причината е проста, европейската конкуренция не е толкова разпознаваема от избирателите, а единствено те са важни в момента за Тръмп. Нехарактерно за него, но направи и мил жест към Пекин - обяви, че вече Китай не е валутен манипулатор, коментира Грийн.

Лю Хъ и Доналд Тръмп подписаха

„Това е напълно политическо послание. Китай беше валутен манипулатор преди около десет години. Вероятно Доналд Тръмп тогава за първи път е чул за този проблем. Сега обаче Пекин се опитва да направи юана по-силна валута, а не да го обезценява. От страна на Тръмп това е политически жест, защото за Китай е важно да се „отърве“ от етикета „валутен манипулатор“. През последните години китайската валута не е била манипулирана.

Очевидно е, че двустранната търговия между Съединените щати и Китай ще се подобри. Сега има по-малко тарифи върху американските стоки, а Пекин е дал обещание да купува много повече американски продукти. За останалата част на света това означава, че ако Китай купува определени продукти от Съединените щати, той няма да го прави и от другите държави. Пример за това са Бразилия, Австралия, Аржентина, които спечелиха доста през последната година, защото Китай престана да купува соя от Съединените щати или пък Катар, от където Пекин купуваше петрол вместо от Тексас. Сега нещата ще се обърнат“, казва анализаторът.

Според него Европейският съюз също ще пострада.

„Преди Китай купуваше технологични стоки от Съединените щати за около 80 милиарда годишно, но след задълбочаването на търговската война, потърси доставки от Европа. Говорим за високотехнологично оборудване, авиочасти и какво ли още не, което най-вероятно Пекин отново ще започне да купува от американски производители. Европейският износ към Китай ще бъде под сериозен натиск заради тази търговска сделка“, прогнозира Рори Грийн.

Възможно ли е обаче да се стигне до втора фаза от търговското споразумение?

„Мисля, че ще е много трудно да се постигне втора фаза от търговското споразумение. Първата част от него съдържа всички лесни компромиси, които Китай е способен да направи. Честно казано е много лесно да се говори за търговия и валутен обмен по принцип, но Съединените щати настояват Пекин изцяло да промени начина, по който китайската икономика функционира - например, да премахне държавното участие в някои икономически сфери; да прекрати нерегламентираните финансови инжекции от държавата към предприятията и да спре преференциалното кредитиране на много ниска цена. Това е цена, която Пекин никога няма да плати, защото това е един от фундаменталните постулати в неговата икономика и от силата на комунистическата партия“, е мнението на експерта.

Макар и търговската война между двете най-големи икономики на света да отне от глобалния растеж, експертите са скептични, че сега трябва да прочетем онзи известен китайски йероглиф като „възможност“, а не като „криза“. Със сигурност подписите означават временно примирие, но кой и кога първи ще го наруши - предстои да разберем, категоричен е анализаторът Рори Грийн. 

Мнението на Рори Грийн можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39