Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлина в тунела на Перник и нов екоминистър бяха акцентите през седмицата

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Седмица, в която изгря светлина в тунела за Перник, седмица, в която Народното събрание избра нов екоминистър, а прокуратурата остави в ареста бившия, седмица на битки на държавата с безводие, нерегламентиран боклук и мръсен въздух, на фона на натиска на опозицията.

Безводието в Перник събра премиер, министри, кметове и експерти на извънредна среща в Министерски съвет. Взе се решение за изход от водната криза с транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на Столичната община.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Софийска вода Васил Тренев увериха, че налягането на водата в тръбите за София няма да падне при преминаване на водата за Перник.

В чешмите на Перник ще потече вода от Белмекен след максимум 45 дни - този времеви хоризонт очерта министърът на икономиката Емил Караниколов и увери, че предстоящите дейности няма да бръкнат в джоба на перничани.

Емил Димитров

Широко известен като Ревизоро, Емил Димитров, стана новият министър на околната среда и водите, а бившият министър на поста Нено Димов остана в ареста като единствен обвиняем за водната криза в Перник. Димитров даде заявка да обследва язовирите и да не бъде политически реваншист, а добър администратор.

Деветата министерска рокада дойде в деня, в който депутатите се върнаха след 25-дневната си коледна ваканция. ГЕРБ даде заявка за пълен мандат, а опозицията обвини управляващите за кризите с боклука, водата и в здравеопазването.

Ударно правителството се зае да обявява мерки - първо във ВиК сектора, с новината, че създава държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лева. Властта трябваше да удържа и на обвиненията за нерегламентиран боклук и започна проверки в цялата среда. Прокуратурата влезе в ТЕЦ "Бобов дол".

Въпреки усилията на властта, левицата стартира консултациите за вота на недоверие в сектор "околна среда и води".

Здравното ведомство обяви, че вече е задействал процедурата за отпадане на спорните текстове от Закона за обществените поръчки, които, стана явно, са позволявали лекартва за онкоболни да се продават на частни болници на цена 7 пъти над тази за държавните лечебни заведения.

Блок 302 във Владиславово след взрива

Взривове и инциденти разтърсиха държавата. Взрив във Ветово доведе до евакуация на децата от детската градина и средното училище, а жилищен блок във Варна се събуди от мощна експлозия.

Седмицата донесе веселие за мнозина. Сурвакари със страховити маски и с тежки поясни от звънци гониха злите духове в Радомир, Брезник и околни села, където се проведоха фестивалите "Сурва".

А ромите в България посрещнаха най-големия си празник, ромската Нова година - Банго Васил, наричан още Василица.

Предаването можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов. Петков поясни, че  това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен за заместник - кмет Маринов. Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48