Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СЕМ изслушва кандидатите за генерален директор на БНР

| обновено на 20.01.20 в 16:04
4
БНР
Снимка: Ани Петрова

В Съвета за електронни медии започнаха изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, който трябва да бъде избран на 22 януари. В надпреварата за поста участват шестима кандидати.

Изслушванията ще се проведат днес и утре в поредност съгласно входящия номер на заявлението на всеки от кандидатите за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР.

Днес пред членовете на СЕМ представят своите концепции Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Другите трима кандидати за поста са Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, които ще бъдат изслушани в СЕМ утре. 

Председателят на СЕМ София Владимирова подчерта:

„Този конкурс се провежда в една много динамична ситуация, в която текат активно дебатите, свързани със свободата на словото и мястото и ролята на обществените медии в нашето общество“.

„Надявам се, че тези изслушвания тук ще бъдат и един разговор именно за това - колко важни са обществените медии за едно демократично гражданско общество“, добави тя.

Първа пред медийния регулатор представи концепцията си Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител на БНР.

Жени Гаджалова на изслушването в СЕМ.         Снимка: БТА

Тя заяви, че радиото се намира в лошо организационно и финансово състояние.

Според нея адекватното финансиране на обществената медия може да се получи с по-висока субсидия:

„Държавната субсидия трябва да гарантира сигурността на БНР. Оставихме радиото 2007 г. с 56 млн. лева държавен бюджет, а от осем години - в момента наблюдавам, че БНР е с бюджет от 42 млн. лева. Не мога да си представя как при положение, че сме оставили 56 млн. лева, през тези 11 години, в които не съм в радиото или не съм била част от този екип, какво е довело до това, че да се стигне до спад на бюджета до такава степен“.

Гаджалова каза още, че ако бъде избрана за генерален директор ще заложи на развитието на кросмедийни проекти съвместно с БНТ:

„БНР ще трябва да се развива с изпреварващи тенденции, да търси различни форми, включително съчетаването на медии като радио, телевизия, интернет. Тези намерения могат да бъдат осъществени заедно с БНТ, предизвикателство, пред което ще се изправят рано или късно и двете медии“.

Развитие на Радио България в интернет и промяна в профила и аудиторията на радио София - това са част от акцентите в концепцията на Антон Митов - изпълняващ длъжността генерален директор.

Антон Митов на изслушването в СЕМ.          Снимка: БТА

Според него най-разумното решение за финансиране на обществените медии е чрез част от брутния вътрешен продукт (БВП). Митов каза още, че е необходима финансова регулация за намаляване на дисбалансите във финансирането на отделните програми на БНР, както и на заплатите на служителите.

Той бе категоричен, че трябва да продължат преговорите за увеличение на бюджетната субсидия за общественото радио:

„Но вече за 2021 година. Не можем да говорим за 2020-а, тъй като тя е дадена и е това, всичко е решено. Трябва радиото да намери начин в рамките на 2020 година с тези пари как да организира разпределението на парите“.

Митов акцентира и върху необходимостта да бъде възобновена добрата връзка между отделните дирекции. Той представи и данните от изследване на фондация „Конрад Аденауер“, според което 71 процента от хората се информират от националното радио, а 30 на сто все още му имат пълно доверие.

Гореща линия за подаване на сигнали от служителите също е от мерките, които Митов предлага.

Според него общественото радио трябва да бъде алтернатива, а не конкуренция на комерсиалните медии.

Кандидатът за генерален директор на БНР Андон Балтаков е озаглавил концепцията си „Стабилност, новаторство, растеж“. Според него звученето на програмите трябва да бъде актуализирано, за да бъде разширена аудиторията.

Андон Балтаков на изслушването в СЕМ. Снимка: БТА

Балтаков смята, че за да не бъде радиото зависимо от политически решения, годишната държавна субсидия трябва да стане процент или от брутния вътрешен продукт (БВП), или от данъчните приходи.

„Целеви трансфер от държавния бюджет, който да бъде функция, и това да е записано в Закона за радио и телевизия, или от брутния вътрешен продукт (БВП) или от данъчните приходи, които НАП приема – т.е. един процент от приходите от физически лица… и друг процент от приходите от корпоративен данък. По този начин ще се получи един здравословен микс“, каза той.

Останалите трима кандидати ще бъдат изслушани утре.

СЕМ ще избере новия генерален директор на БНР в сряда.

До конкурса за избор на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година и избра за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Светослав Костов пък оглави БНР малко повече от 3 месеца преди да се стигне до предсрочното прекратяване на мандата му заради скандала, който се разрази около спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33