Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Вакъвчиев: Енергоефективността на уредите зависи от начина на експлоатация

От догодина нови етикети ще ни ориентират по-точно за параметрите на електроуредите

Снимка: БГНЕС

Около 55-60% можем да спестим от монтажа на по-качествени климатици в сравнение с вентилаторните печки и маслените радиатори. Това каза в предаването „Преди всички“ Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника. Колко енергоефективен е един електрически уред, зависи от начина на експлоатация, подчерта той.

Най-евтиният отоплителен уред – вентилаторният, наричан от хората „духалка“, стопля бързо, но нетрайно, при това хаби доста ток.

Конвекторните печки с реотан и чувствителен термостат пък помагат да отопляват помещения, в които не се губи топлина, обясни Вакъвчиев: 

„По-голямата част от времето го прекарва в „изчакване“, за да започне да топли. Ако имате добра изолация и добра дограма, на тази печка ще ѝ се наложи да се включи десет пъти за денонощие по пет минути, което вече я прави доста икономична“.

За много от отоплителните уреди важи правилото - по-добре да работи на 1, но да не се спира, за да може уредът да стане по-икономичен, отбеляза още Йордан Вакъвчиев.

Редовна грешка, която допускат нашите клиенти, е да се приберат вечер от работа, да констатират, че е станало 13-14 градуса, пускат климатика на 29, работи на максимум, което го „стресира“ и не му позволява да навакса, да достигне желаната температура и да мине в икономичен режим, какъвто е смисълът на един съвременен климатик“.

Новите уреди имат и по-добри характеристики на шума, включително се предлагат модели за спалня със занижени параметри на шум, каза още Вакъвчиев.

При сегашните цени на тока, ако използваме климатик през целия отоплителен сезон в рамките на около 5 месеца, един хубав климатик на цена около 1000 лева се изплаща за около две години, коментира той.

Всяка стока, влизаща законно на българския пазар, преминава през няколко инспекции за безопасност и дали отговаря на зададените данни – например шум, консумация на енергия и други, посочи още Йордан Вакъвчиев.

От март догодина влизат в сила нови енергийни етикети върху електроуредите: 

Все повече клиенти обръщат внимание върху енергийната ефективност на уреда. Една такава информация би била полезна на клиента и донякъде би повлияла на избора какъв уред би си купил. По-подробната информация ще се състои в това, че не само тези класове: букви А с + по тях, два плюса, три плюса, което вече става малко заблуждаващо, а ще има и вече по-точни киловати на база годишна консумация“.

Интервюто с Йордан Вакъвчиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06