Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хазартът - от бизнес през национализация до зависимост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„От чисто икономическа гледна точка това е една абсолютно безумна идея. Цялата аргументация е безумна“. Това каза икономистът Георги Вулджев за предложенията за промени в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов. Той припомни, че Симеонов и министър Владислав Горанов лансират теория, че ако държавата превърне лотарийния бизнес в някакъв държавен монопол, то би могла да запази пазарния дял, който в момента частните лотарии имат и по този начин да се увеличат приходите в хазната. Вулджев обаче е скептичен:

„Реалността обаче е, че това най-вероятно няма да се случи, защото, ако си спомням ситуацията, когато имаше само държавно тото, неговите приходи бяха много по-ниски и приходите за хазната от този бизнес бяха много по-ниски. В момента, дори при всичките съмнения за укриване на данъци и нередности, пак приходите от данъци са много пъти повече, отколкото бяха едно време. Ако се национализират тези приходи, те ще изчезнат“.

Относно твърденията, че бизнесменът Васил Божков е платил по-малко данъци, отколкото например тотото, той коментира:

„Ако това е така, това е проблем на надзора. Това не е нещо, което се решава чрез национализация. Вижте, когато някой бизнес, който и да е в икономиката, не си плаща данъците, това не се решава като национализирате целия сектор, в който този бизнес оперира. Това просто е безумие“.

Според Георги Вулджев ставаме свидетели на прикрит опит „да се изземе бизнеса на Васил Божков, а господин Валери Симеонов просто играе ролята на нечий инструмент за тази цел“.

По-малко реклама - по-малко зависими от хазарта хора

В предаването „12+3“ психологът д-р Десислава Безинска-Шеинкова коментира предположенията, че когато се намали рекламата, ще намалеят и хората, зависими от хазарта:

„Със сигурност рекламата до голяма степен подпомага засилването на процента хора, които са се пристрастили към хазарта, но това не е единственият проблем. Това, че на всеки ъгъл има направено казино и че на буквално всяка сергия може да се купи нещо, което е свързано с лотарийна игра, това е по-сериозният проблем. Твърде достъпно, дори за деца, е този тип хазарт“.

Сериозен ръст на хазартна зависимост в последните години

„Ако преди е имало около 10-12%, поне регистрирани, от 2-3 години насам ръстът всяка година е с по 1-2%, преди това е бил доста по-малък. Това са хората, които са потърсили помощ, а още колко не са потърсили помощ и не осъзнават проблема, това е нещо, до което ние нямаме достъп като данни“, допълни психологът.

Как да познаем, че сме зависими

„Хората, които играят или ползват такива игри за забавление, просто го правят веднъж в месеца, веднъж в седмицата. В момента, в който започне всяка наша мисъл да бъде свързана с този тип забавление, това означава, че вече нещата са прераснали в зависимост – всекидневно започване на залагания, на закупуване на билетчета. Това е големият проблем“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Божков

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Така нареченото "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда.  След над четири години разследване прокуратурата внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления срещу Божков и още девет лица, част от които са  заемали високи позиции в закритата Държавна комисия по хазарта...

публикувано на 23.04.24 в 13:40
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. „Хаджи Димитър“, съобщават от ведомството. От там подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов. По-рано..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Задържаха..

публикувано на 23.04.24 в 13:12
Елена Йончева

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота...

публикувано на 23.04.24 в 13:07

Гърция: Опозицията критикува кабинета за "вредната" икономическа политика

Европейската агенция Евростат поставя Гърция сред страните с най-висока инфлация на хранителните стоки и горивата на фона на призиви на опозицията правителството да намали данъците. Гръцката опозиция атакува правителството на Кириакос Мицотакис за неуспешна и дори "вредна за страната" икономическа политика на базата на последните данни от..

публикувано на 23.04.24 в 13:01

ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

Главната инспекция по труда (ГИТ) отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията инж. Екатерина Асенова. Компетентни институции и социални партньори се събраха в Шумен на поредна среща, част от кампанията "Прибери се у дома след..

публикувано на 23.04.24 в 12:55
Среща на млекопреработватели във Велико Търново

Увеличаваме вноса на по-евтини млечни суровини от Украйна

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе във Велико Търново. Идния месец предстои онлайн среща между новия служебен български министър на..

публикувано на 23.04.24 в 12:55