Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Митрополит Гавриил: Вселенският патриарх признава, че Сръбската църква е майка на Македонската

„Хубаво е, че Вселенският патриарх ще се обърне към сръбската църква да снеме схизмата, която е наложила на македонската православна църква и да ѝ даде автокефалия. Макар че някога македонската църква е била към българската църква, след войните тя попада на територията на Югославия и там става автономна към Сръбската православна църква, което е признато от всички православни църкви. Когато има мнение на всички православни църкви по даден въпрос, то се счита, че вече е мнение на цялата православна църква. Затова Македонската православна църква трябва да получи автокефалия или от Сръбската православна църква, или да бъде свикан Всеправославен събор, който може също да реши да ѝ даде такива права“. Това коментира пред БНР митрополит Гавриил, след като Вселенският патриарх Вертоломей призова миналата седмица Сърбия да вдигне схизмата над Македонската православна църква и да я признае за автокефална. Това стана след посещение на двама северномакедонски лидери при вселенския патриарх.

По думите на митрополит Гавриил все още няма решение на Светия синод по темата.

Българската църква не може да стане църква-майка на македонската

„Никой няма да ни признае такова решение, няма да има никакъв смисъл, а и има огромна опасност и ние да попаднем под схизма, ако си позволим такова решение. Това е спекулация. Имаше върху нашата църква огромен натиск. Ние бихме направили всичко за македонската, но нямаме каноничното право да снемем схизмата от тях и да я обявим за автокефална. Не само това, а никоя църква няма да го признае“, допълни митрополит Гавриил в предаването „12+3“.

Нашата църква устоя на един огромен натиск на хора, които не знаеха какво искат от нас. Те искаха отново да се върнем и да бъдем църква, схизматична. Няколко църкви ни бяха предупредили да не си позволяваме да сваляме ние схизмата, защото и ние ще попаднем под схизма. Сега ние много желаем на Македонската православна църква да ѝ бъде снета схизмата и да получи независимост, но трябва да стане по каноничен начин и да бъде призната от целия православен свят. Иначе няма смисъл“.

„Сръбската църква може да го стори, защото в един момент именно тя е станала майка на автономна Македонската църква“, разясни митрополитът:

„След като Вселенският патриарх казва, че трябва да свалят схизмата, той признава, че Сръбска църква е църква-майка на Македонската. Иначе няма да им признае схизмата, която те са наложили, ако той не ги смята за църква-майка“.

Опасност от подмяна на историята

„Ако бъде възприето името Охридска архиепископия, може да се стигне до подмяна на историята“, предупреди митрополитът:

„Едно условие, което ние непременно трябва да имаме, ако се стигне до това да се даде това име и автокефалия е, че в момента в техния устав пише, че те са правоприемник на историческата Охридска българска архиепископия, но това не е така. В нашия устав ние също сме записали, че Българската патриаршия е правоприемник на Българската охридска архиепископия, което е истина. От това, което пишат те, излиза, че те ще ни станат църква-майка, а не ние на тях“.

„Затова и българските духовници не са отишли на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, защото иначе би се тълкувало, че те признават майчинството на Македонската църква“, обясни митрополит Гавраил:

„ И тук имаше срещу нас страшни обвинения, но истината е тази“.

„Столицата на Македония в момента не е Охрид. Най-добре е патриархът на съседката да е Скопски и на цяла Северна Македония“, подсказа митрополит Гавриил и допълни, че „това реално отговаря на действителността в момента и няма да има никакви последици между нашите отношения, между нашите държави“.

БПЦ вероятно ще изиска Скопие да се откаже от твърдението, че е правоприемник на Охридската архиепископия:

„Ние не можем да се откажем от нашата история и тя е истина. Това не е нещо измислено. Не е имало македонска църква никога, кога е имало, а българска църква има откога още“.

Интервюто с митрополит Гавриил можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Гърдев от „Има такъв народ”

ИТН и БСП обсъдиха темите "Вътрешна сигурност и обществен ред" и "Външна политика"

В последния кръг от разговорите между "Има такъв народ" и БСП депутатите обсъдиха темите   „Вътрешна сигурност и обществен ред” и „Външна политика”. След разговорите, Иван Иванов от левицата коментира в кои направления имат сходни виждания: "На първо място деполитизация на структурите, свързани със сигурността. На второ място -..

публикувано на 29.07.21 в 19:51

Върховният съд на Каталуния разреши удължаването на вечерния час в 163 общини до 6-и август

Върховният съд на Каталуния разреши удължаването на вечерния час в 163 общини от днес до 6-и август. Мярката засяга населени места с над 5 000 жители и над 400 регистрирани случая на 100 000 души. Според Европейския център за профилактика и контрол над заболяванията Калстилия Ла Манча и Мурсия са единствените испански автономни региони,..

публикувано на 29.07.21 в 19:26
МКС

Руският модул "Наука" се скачи успешно с МКС

Руският лабораторен модул "Наука" се скачи успешно с Международната космическа станция. Операцията беше извършена в автоматичен режим. Модулът бе изведен в орбита с ракета-носител "Протон-М" на 21 юли и въвеждането в зоната за скачване продължи осем денонощия.  "Наука" разполага с жилищен отсек за трети руски космонавт, апаратура за регенериране..

публикувано на 29.07.21 в 19:01
Снимката е илюстративна

Пожари бушуват в 8 турски провинции, евакуират туристи

Според турските медии, в момента аварийните екипи се борят с горски пожари в 8 провинции. В Бодрум  пламъците приближават голям хотел. Евакуацията по суша не е възможна, затова в района са изпратени лодки да изведат туристите. Собственици на лодки също се включиха в спасителните акции за туристи, отседнали в хотели в застрашени региони. Огнената..

обновено на 29.07.21 в 18:58
Министерски съвет

Предлагат забрана на политическата и партийна дейност в училище

Служебният кабинет предлага забрана на политическата и партийна дейност в училище. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет.  На работа педагозите трябва да са политически неутрални. Изискването трябва да важи и за началниците и служителите в Регионалните..

публикувано на 29.07.21 в 18:55

Възстановяват 25% от допустимите разходи за производство на аудиовизуална продукция у нас

След промени в Закона за филмовата индустрия, Министерството на културата ще възстановява 25% от допустимите разходи, извършени в България за производството на аудиовизуална продукция. Насърчителната мярка ще мултиплицира ефекта в българската икономика в пъти, съобщи заместник-миистърът на икономиката, Калина Константинова: "Това ще създаде работа..

публикувано на 29.07.21 в 18:51
Кирил Петков, икономически министър

Надзорният съвет на ББР подготвя сигнал до прокуратурата за отпуснат от банката заем

Надзорният съвет на Българската банка за развитие подготвя сигнал до прокуратурата за заем, отпуснат при предишното управление, обяви икономическият министър Кирил Петков в парламента. Около 250 милиона лева трябва да бъдат провизирани заради рискови кредити, допълни Петков. Въпреки лошите резултати, един от бившите управители е получавал над 460..

обновено на 29.07.21 в 18:45