Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Митрополит Гавриил: Вселенският патриарх признава, че Сръбската църква е майка на Македонската

„Хубаво е, че Вселенският патриарх ще се обърне към сръбската църква да снеме схизмата, която е наложила на македонската православна църква и да ѝ даде автокефалия. Макар че някога македонската църква е била към българската църква, след войните тя попада на територията на Югославия и там става автономна към Сръбската православна църква, което е признато от всички православни църкви. Когато има мнение на всички православни църкви по даден въпрос, то се счита, че вече е мнение на цялата православна църква. Затова Македонската православна църква трябва да получи автокефалия или от Сръбската православна църква, или да бъде свикан Всеправославен събор, който може също да реши да ѝ даде такива права“. Това коментира пред БНР митрополит Гавриил, след като Вселенският патриарх Вертоломей призова миналата седмица Сърбия да вдигне схизмата над Македонската православна църква и да я признае за автокефална. Това стана след посещение на двама северномакедонски лидери при вселенския патриарх.

По думите на митрополит Гавриил все още няма решение на Светия синод по темата.

Българската църква не може да стане църква-майка на македонската

„Никой няма да ни признае такова решение, няма да има никакъв смисъл, а и има огромна опасност и ние да попаднем под схизма, ако си позволим такова решение. Това е спекулация. Имаше върху нашата църква огромен натиск. Ние бихме направили всичко за македонската, но нямаме каноничното право да снемем схизмата от тях и да я обявим за автокефална. Не само това, а никоя църква няма да го признае“, допълни митрополит Гавриил в предаването „12+3“.

Нашата църква устоя на един огромен натиск на хора, които не знаеха какво искат от нас. Те искаха отново да се върнем и да бъдем църква, схизматична. Няколко църкви ни бяха предупредили да не си позволяваме да сваляме ние схизмата, защото и ние ще попаднем под схизма. Сега ние много желаем на Македонската православна църква да ѝ бъде снета схизмата и да получи независимост, но трябва да стане по каноничен начин и да бъде призната от целия православен свят. Иначе няма смисъл“.

„Сръбската църква може да го стори, защото в един момент именно тя е станала майка на автономна Македонската църква“, разясни митрополитът:

„След като Вселенският патриарх казва, че трябва да свалят схизмата, той признава, че Сръбска църква е църква-майка на Македонската. Иначе няма да им признае схизмата, която те са наложили, ако той не ги смята за църква-майка“.

Опасност от подмяна на историята

„Ако бъде възприето името Охридска архиепископия, може да се стигне до подмяна на историята“, предупреди митрополитът:

„Едно условие, което ние непременно трябва да имаме, ако се стигне до това да се даде това име и автокефалия е, че в момента в техния устав пише, че те са правоприемник на историческата Охридска българска архиепископия, но това не е така. В нашия устав ние също сме записали, че Българската патриаршия е правоприемник на Българската охридска архиепископия, което е истина. От това, което пишат те, излиза, че те ще ни станат църква-майка, а не ние на тях“.

„Затова и българските духовници не са отишли на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, защото иначе би се тълкувало, че те признават майчинството на Македонската църква“, обясни митрополит Гавраил:

„ И тук имаше срещу нас страшни обвинения, но истината е тази“.

„Столицата на Македония в момента не е Охрид. Най-добре е патриархът на съседката да е Скопски и на цяла Северна Македония“, подсказа митрополит Гавриил и допълни, че „това реално отговаря на действителността в момента и няма да има никакви последици между нашите отношения, между нашите държави“.

БПЦ вероятно ще изиска Скопие да се откаже от твърдението, че е правоприемник на Охридската архиепископия:

„Ние не можем да се откажем от нашата история и тя е истина. Това не е нещо измислено. Не е имало македонска църква никога, кога е имало, а българска църква има откога още“.

Интервюто с митрополит Гавриил можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.