Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Татяна Иванова: Регулаторната тежест върху частната охранителна дейност е огромна

| обновено на 21.01.20 в 14:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Административната и регулаторната тежест върху бизнеса на частната охранителна дейност е огромна... Законодателството оказва негативно въздействие върху операторите в сектора. Цената непрекъснато пада и качеството на услугата пада“. Това подчерта в предаването „Преди всички“ Татяна Иванова, директор на Индустриален клъстер „Сигурност“.

Индустриален клъстер „Сигурност“ и Българската камара за охрана и сигурност направиха днес равносметка за резултатите от Закона за частната охранителна дейност, приет след много полемики преди година и половина. Охранителните фирми настояват за промени в Закона, който удря бизнеса и освен финансови загуби, носи и заплахи от фалити. Фирмите се оплакват още от нелоялна конкуренция и неоправдани административни регулации.

Иванова отбеляза:

„Като търговски дружества ние се подчиняваме и на останалото законодателство, което касае търговските дружества… Налага се фирмите да плащат от другите си дейности допълнителните осигуровки и допълнителните разходи по задължителни застраховки, за храна, за помощни средства, за нощен режим, за да може да са на чисто пред възложителите и пред закона“.

Татяна Иванова алармира, че има глад за кадри, които да се ориентират към тази професия.

Интервюто с Татяна Иванова можете да чуете в звуковия файл.

Репортаж по темата за предаването „12+3“ на Наталия Ганчовска можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.