Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Ива Давидова посвети песен на водната криза в Перник

Това е фолклорът на новото време - роден от бита, казва изпълнителката

Ива Давидова по време на записа на "Перник нема вода"
Снимка: Личен архив

Народната певица Ива Давидова записа песен за водната криза в Перник, която набира бързо популярност онлайн
     

Ива Давидова е родена в София, но живее в пернишкия квартал „Църква“. „Ние, всички перничани сме в едно бедствие. Това, което изживяваме, е катастрофа“, сподели тя в предаването "По първи петли".

В приемането на песента градът се разделил на две, разказа Ива Давидова.

„Интелигентните хора веднага я приеха, веднага я разбраха – какво искам да кажа, защото това е стар граовски хумор. Специфичното на нашия регион е, че граовци се самоиронизират, граовци се шегуват сами със себе си, шегуват се с другите. Имаше мнения, че се подигравам с перничани, което е абсурд.“

Това е всъщност фолклор от новото време, от бита и онова, което ни се случва сега, изтъкна Ива Давидова.  

Замисълът на певицата не бил комерсиален, затова и песента се появила само с любителско видео.

„Просто исках нещо, което да излезе, да се спася от тая агресия, която изпитвах, гняв. След пет дни без вода вече нервната ти система е изпилена, не можеш да си свършиш елементарни битови нужди, не мога да си изчистя къщата. И това в 21 век.“

В творчеството си Ива Давидова залага на патриотичната линия. Преди време излиза облечена като Райна княгиня. Казва, че обича „малко по-тежки песни, по-сериозни песни“, а „Перник нема вода“ е по-достъпна и по-лесна за възприемане.

Когато човек е патриот по вътрешно убеждение и по кръв, това му личи, убедена е народната певица.

„Когато това се превърне в популизъм, защото особено в нашия бранш всички станаха комити и войводи вече, има голямо преекспониране на този патриотизъм и аз затова се отдръпнах. Неискрено ми е, не ми е OK да съм в това. Но че има някаква патриотична вълна, която ни завладя в последните години, има. Това, което ми харесва е, че много школи за народни танци се създадоха. Хората вече, като ида за участие, в цяла България, играят всички видове хора, което преди години не беше така характерно.“

Ива Давидова е започнала с фолклора в години, в които са доминирали други жанрове. „Много смело, обаче решително, от семейството – голяма подкрепа. И така вече 16 години."

Споделя още, че винаги е оставяла песните си „да поживеят, да подишат“, а след това в правилния момент да прецени кое е следващото, което да представи.

Ива Давидова е завършила немска гимназия и има диплома за психолог от висшето си образование, защото родителите й държали някой ден да има „и друг хляб“.

Цялото интервю на Маргарита Иванова с Ива Давидова чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40