Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайт в помощ на пациентите предоставя достъпна информация за рака

Онконавигаторът съдържа данни за всички болнични звена в здравната система

д-р Росица Кръстева
Снимка: Личен архив

Информацията на сайта onconavigator.info е изключително ценна за пациентите в България, казва д-р Росица Кръстева, специалист онколог с 20-годишен опит. 

"Не е необходимо пациентите да знаят терминологията и всички подробности, но те трябва да знаят най-важното и това да бъде обяснено на абсолютно достъпен език. Нещо още по-ценно - в този сайт има информация за всички болници, звена, диспансери, всички места в България, в които те могат да получат адекватна, компетентна помощ - било то като хирургия, като лъчетерапия, като химиотерапия", допълни лекарят.

"Ракът е болест, която съпътства човека откакто се е появил на тази земя. Древните египтяни са познавали рака. В папиросите са описани случаите с хора, които имат рак. Те не са имали думата рак, те са използвали друга дума, но много конкретно са описвали тези тумори, като те дори са изказвали предположения за прогнозата, че живеят по-малко. Тогава са възприемали по този начин заболяването и тяхното основно лечение е било хирургията, хирургичния метод, т.е. те са ги оперирали", разказа д-р Росица Кръстева в предаването "По първи петли".

Химиотерапията започва да се налага като метод на лечение от миналия век.

"Имунотерапията успява да направи така, че собственият имунитет на човека да се пребори с тумора. Въпреки че имаме невероятни открития, въпреки че сме разбрали защо се получава ракът, каква е причината. Ракът е резултат на нещо, което, ако използвам този израз, се е бъгнало в системата и организмът не може да се пребори, защото имунната система на човека е нещо уникално. Не знам дали ще успеем да разгадаем всичко, което се случва там, но има механизми, по които имунната система убива тези лоши клетки, които искат да се размножават", изтъкна специалистът.

"Ракът на белия дроб е един от световните големи проблеми. Това е заболяването, което има най-висока смъртност в целия свят, ако трябва да сравним смъртността от рак на гърда, от рак на дебелото черво и от рак на простата", уточни д-р Росица Кръстева.

Болните от рак мъже доминират в Централна и Източна Европа, както и в Източна Азия, а жените имат превес в Северна Америка и в Северна Европа.

"Интересен факт е, че в Китай жените и младите хора боледуват по-често от рак и по-често от даден карцином - генетиката на този тумор е много по-различна. И това, което са установили в Китай е, че една от причините, освен замърсяването на въздуха, освен тютюнопушенето, е и готвенето, тъй като те готвят на открити огнища. И целият този дим, вредни газове, които се отделят от олиото, което пуши от дима, това е вредно", коментира още д-р Росица Кръстева.

"Алтернативното лечение по никакъв начин не може да гарантира излекуване на пациентите", допълни специалистът. 

Д-р Кръстева има специализации в университетски болници в Торино, Атина, Мюнхен и Базел.Лауреат е на престижната годишна награда на фондация Св. "Иван Рилски" за принос към здравеопазването за 2017 година в категория "Онкология". Носител е на приза "Лекар на годината" на МБАЛ "Уни Хоспитал" за 2018 година.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че си е поставил за цел да подготви всички елементи на мирния план, за да може Киев да свика през ноември втора международна среща на върха относно неговата визия за мир, съобщава Ройтерс. Украйна проведе първата среща на върха в Швейцария миналия месец, на която присъстваха представители на 92..

публикувано на 15.07.24 в 15:37

Инспекцията по труда в Плевен с проверки за условията на труд в горещите летни дни

Инспекцията по труда в Плевен продължава с проверките за условията на труд в горещите летни дни. Експертите констатират към момента, че работодателите се съобразяват с високите температури и предприемат различни мерки за нормално провеждане на трудовия   процес. Преустановява се работата в горещите часове, работодателите променят графика на..

публикувано на 15.07.24 в 15:14

Ирина Манушева: Да се преразгледа моделът за кандидатстване след 7-и клас

"Изобщо не бих била оптимист, че вече излизаме от дъното. Оптимист съм, че  можем да излезем от дъното, ако обаче си дадем сметка за реалните проблеми в образователната ни система ".  Това коментира пред БНР Ирина Манушева, автор на петиция за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания във всички етапи.  За нея са..

публикувано на 15.07.24 в 15:13
На разпоредителното заседание на СГС по делото срещу Петър Илиев за плагиатство.

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото срещу Петър Илиев

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, неуспял кандидат за правосъден и за вътрешен министър и за премиер от "Има такъв народ".  Той беше даден на съд след като беше установено, че е използвал материали от научен труд на бившия си колега от Юридическия факултет на Софийския университет доц...

публикувано на 15.07.24 в 15:05

Огнян Дъскарев: Шансовете на Тръмп да стане президент се увеличиха след покушението

Твърдението на левицата е, че Доналд Тръмп сам е виновен, че за малко не беше убит. Този език на омразата и тази страшна омраза, която изпитва американската левица към Тръмп логично доведе до това, което се случи. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Огнян Дъскарев след покушението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп...

публикувано на 15.07.24 в 14:25

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са северозападната част на Сирия, която е под контрола на бунтовниците, и североизточната част, където..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 14:08