Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Димитър Кисляков, УАСГ:

Трябва да се мисли стратегически за питейното водоснабдяване на София

Показателно е, че водна криза в Перник се обяви в деня след изборите, коментира специалистът

Прехвърлянето на води от язовир Белмекен през язовир Бели Искър към Перник засега е единственото кризисно решение. На снимката: язовир Бели Искър
Снимка: Архив

Водната криза в Перник трябва да е сигнал за водоснабдяването на София, защото столицата вече преживя една криза във водоснабдяването преди 25 години. Това каза пред БНР проф. Димитър Кисляков, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия и председател на Сдружението на големите язовири.

„Трябва да се мисли дългосрочно, стратегически за диверсифициране на източниците за питейно водоснабдяване на София, която е с 1 милион повече“, заяви той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Проектът за прехвърляне на води от язовир „Белмекен“ през язовир „Бели Искър“ и през водоснабдителната система на София към Перник към момента е единственото технически възможно решение, смята експертът. Между язовирите „Белмекен“ и „Бели Искър“ обаче пряка връзка няма. Прехвърлянето ще стане чрез събирателни деривации към двата язовира, обясни той.

„Предвиденото водно количество, което трябва да отива през „Бели Искър“ към Перник, за момента може само да закрепи режима. То не е цялостно решение на проблема с пълноценното водоснабдяване на Перник. Това не може да се случи веднага, защото определена връзка тепърва трябва да бъде изградена.“

Водовземните съоръжения на язовирите обичайно са разположени на определен височина над дъното, над т.нар. мъртъв обем (вода с тиня, с наноси, вода, замърсена с механични примеси), който не се предвижда да се използва и технически няма възможност да бъде използван, поясни проф. Кисляков.

Относно язовир „Бели Искър“ и становището на експертите, че състоянието на язовирната стена е неизправно и частично неработоспособно, преподавателят заяви, че проектът за ремонт на тази стена още не е готов. През пролетта на 2018 г. по решение на МРРБ е трябвало да се разработи задание за технически проект, но то е било замразено.

„В колегията си говорим за този язовир. И на никого не е известно, от специалистите, които са се занимавали с него, докъде е достигнал този процес с ремонта. Но дори от утре да започне този ремонт, той пак ще трае години, защото строителният сезон горе е много кратък“, коментира още проф. Кисляков.

Стената на „Бели Искър“ наистина има нужда от ремонт, подчерта експертът. „Основният проблем е, че тя не отговаря на съвременните изисквания за устойчивост срещу земетръсното въздействие, затова и язовирът се експлоатира с намалено водно ниво.“ 

За мен показателен е фактът, че водна криза в Перник се обяви на следващия ден след изборите, каза в заключение Димитър Кисляков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33