Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин не вижда смисъл от преход към парламентарна република

| обновено на 22.01.20 в 18:34
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се нуждае от силна президентска власт, заяви Владимир Путин на среща с представители на обществени организации в Липецка област. Снощи президентът утвърди структурата и състава но новота правителство на премиера Михаил Мишустин..

Владимир Путин посочи, че въвеждането на парламентарната форма на управление в Русия не е целесъобразно. Според него за ефективното функциониране на парламентарната република е необходима дълга традиция, а партиите в Русия са свързани с конкретни личности.

„Най-яркият пример в нашата страна е Владимир Волфович Жириновски. Има Жириновски, има Либерално-демократическа партия“, подчерта държавният глава.

Путин каза още, че широко прилаганата в Европа парламентарна форма създава кризи, при които в някои страни с месеци не може да бъде избрано правителство:

„На Русия с нейната огромна територия, с многото вероизповедания, с големия брой нации, народи, народности, които живеят на територията на страната, все пак е нужна силна президентска власт“.

Снощи президентът Путин се срещна с новоназначените министри преди първото заседание на кабинета и сподели очакванията си за работата им:

„Безусловно най-важната задача е повишаването на благосъстоянието на нашите граждани и укрепването на нашата държавност и позициите на нашата държава в света“.

Новият кабинет има деветима вицепремиери, като на поста първи вицепремиер е назначен президентският съветник по икономическите въпроси Андрей Белоусов. Сменен е и министърът на икономиката. 12 министри от предишния кабинет, включително ръководителите на силовите ведомства, запазват постовете си. Най-съществени са промените в социалния блок. Нови лица застават начело на министерствата на труда и социалната защита, на просветата, на науката и висшето образование, на здравеопазването и на културата“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Путин, премиерът Михаил Мишустин (вляво) и първият вицепремиер Андрей Белоусов (досегашен икономически съветник на президента) на първото заседание на новото руско правителство.

Путин назначи новото руско правителство

Новото руско правителство на премиера Михаил Мишустин се събра тази вечер на първото си заседание. Преди това структурата и съставът на кабинета бяха утвърдени с указ на президента Владимир Путин. Преди първото заседание на новото правителство..

публикувано на 21.01.20 в 20:31
Президентът Владимир Путин обяви планове за промени в руската конституция в годишното си обръщение пред Федералното събрание.

Путин внесе в Държавната дума предложение за конституционни промени

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в Държавната дума предложените от него конституционни промени, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Долната камара на парламента ще разгледа законопроекта на държавния глава на утрешното си пленарно..

публикувано на 20.01.20 в 16:49

Ще успее ли Путин да осигури приемственост на курса си

Многократно в публичните си изяви Владимир Путин е изтъквал стабилността като едно от основните предимства на Русия на фона на все по-нестабилния свят. С огласените в посланието си към Федералното събрание конституционни промени той иска да..

публикувано на 18.01.20 в 12:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Танкер се преобърна край голямото индустриално пристанище на Оман - Дукм

Петролният танкер "Престиж Фалкън" (Prestige Falcon) се преобърна близо до бреговете на Оман, а 16-членният екипаж е в неизвестност, предаде Ройтерс, позовавайки се на оманския център за морска сигурност. Екипажът се състои от 13 индийски граждани и..

публикувано на 16.07.24 в 14:53
Йордан Цонев

Йордан Цонев: Някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира

"Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира ".   Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев. А  "уплашените" описа така: "Тези, които искат малко, по-етнизирано и..

публикувано на 16.07.24 в 14:29
Пламен Димитров

КНСБ: Най-малко 10% увеличение на заплатите в обществената сфера

За най-малко 10 процента увеличение на заплатите в обществената сфера настоява КНСБ. Промяната трябва да залегне в бюджета за следващата година, за което ще са необходими близо 2 милиарда лева.  Това каза в Кърджали президентът на синдиката Пламен..

публикувано на 16.07.24 в 14:05
Валентин Вацев

Валентин Вацев: България е до шия в олигархична машина, единственият начин за излизане - диктатура

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е диктатура, въпреки че не съм привърженик на диктатурата. Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 16.07.24 в 13:55
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата:..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  Костадинов: Няма значение кой е премиер,..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен..

публикувано на 16.07.24 в 13:33