Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макс Лоусън от „Оксфам“:

По-високи данъци за бизнеса и богатите частично ще преборят неравенството

Традиционната петъчна стачка на Грета Тунберг този път бе в центъра на Давос, където се провеждаше Световния икономически форум.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неравенството между бедни и богати по света става все по-голямо, заяви пред БНР Макс Лоусън от „Оксфам“ - организацията, която ежегодно прави доклад за бедността в глобален план. Според него промяната, от която икономиката ни се нуждае, за да се справи с климатичните промени е същата, която е необходима, за да се справим с неравенството.

Експертът заяви за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че проблемът може да се преодолее частично, ако се наложат по-високи данъци на бизнеса и на богатите хора по света. В противен случай световните лидери трябва да са готови за по-чести и по-масови протести, категоричен е Лоусън.

Борбата с климатичните промени доминира не за първи път и Световния икономически форум в Давос. Швейцарските Алпи посрещнаха за 50-и път глобалния политически и бизнес елит - този път с видимо по-малко сняг от обичайното.

В Давос обаче обърнаха особено внимание и на растящото неравенство между бедните и богатите. Традиционният доклад на „Оксфам“ констатира, че първите близо 2200 богаташи в класацията на списание „Форбс“ имат повече пари от най-бедните 4 и половина милиарда души на планетата.

В Либерия - най-бедната държава в света, годишният брутен национален доход на глава от населението е 710 долара на глава от населението. Следват Конго и Бурунди, които през годините често са я оглавявали.

В интервю за „Събота 150“ Макс Лоусън от неправителствената организация „Оксфам“, която ежегодно прави изследване за бедността и неравенството по света, заяви, че разликата буквално е от земята до небето.

„Най-богатият човек на света е Джеф Безос, собственикът на „Амазон“. Представете си, че цялото му състояние се подреди на купчина от 100-доларови пачки и той седне на върха ѝ, ще попадне в космоса. Говорим за невероятно много пари“, казва Лоусън, който е базиран в Найроби, Кения. Там бедността също е сериозен проблем, но не с екстремните ѝ прояви, каквато е други части на Африка, Латинска Америка и някои държави в Южна Азия.

„Половината от хората по света живеят с по-малко от пет долара дневно. Много голяма част от тях са жени, които страдат не само от ниското заплащане на работата си, но и извършват изключително много дейности, за които не получават нито цент - грижа за болен, чистене и готвене“, добави той.

И от бедна и топла Африка се пренасяме в снежна и богата Швейцария.

„Има сняг, но е много слънчево през последните дни. Преспите не са чак толкова големи, каквито ги помним от предишни години, но все пак наоколо всичко е бяло и виждаме заснежените върхове на планината“ - с тези думи икономистът Тиери Гигер описва обстановката в курорта Давос, където се проведе 50-то издание на Световния икономически форум.

Доброто настроение около Гигер контрастира с притесненията за измененията на климата, явно доказателство за които се намира и в необичайно топлото време. Колкото и важни политически разговори да бяха проведени, най-голямо внимание получи 17-годишната шведска активистка Грета Тунберг.

Традиционната петъчна стачка на Грета този път бе в центъра на Давос.

„Промяната, от която икономиката ни се нуждае, за да се справи с климатичните промени е същата, която е необходима, за да се справим с неравенството“, коментира Макс Лоусън.

Социалната мобилност става все по-значима

Думите му подкрепя и Тиери Гигер, който е един от авторите на доклада за социалната мобилност, представен за първи път от организацията „Световен икономически форум“, която практически стои зад ежегодната конференция в Давос. Социалната мобилност е изразява във възможностите да подобрим начина си на живот. Направена е сред 82 държави и са откроени три основни проблема - ученето през целия живот, социалната защита и неравенството при заплащането.

„Държавите като цяло не са много добри в осигуряването на условия за обучения през целия живот на хората, което е проблем за тяхната социална мобилност. Причината е, че уменията, нужни на нискоквалифицираните работници - тези, които са в основата на пирамидата на трудовия пазар, се променят много бързо. Те обаче не успяват да ги усвоят и изпадат от пазара, което става все по-голям проблем, защото автоматизацията навлиза в много сфери“, каза Тиери Гигер.

При тези два фактора има пряка зависимостта между това колко е развита една държава и колко внимание отделя за тях

„Ние виждаме, че ученето през целия живот и социалната защита са по-развити в по-богатите държави - тези, които определяме като "развити държави". Това означава, че когато една държава изгражда системите си, социална защита и образованието остават на последните места. В класацията по социална защита ще намерим само развити страни в Топ 10 - Дания, Финландия, Австрия, Германия, Белгия. Словения, която е от източноевропейските държави, е на 11-то място“. 

При неравнопоставеността в заплащането, зависимостта е съвсем различна.

„Съединените щати се представят изключително лошо. Класирани са на 53-то място от всички 82 държави, когато оценяваме фактора колко честно и равнопоставено се формират заплатите в тях. От 100 възможни точки, те получават само 44, което е много притеснително. Неравенството налива масло в огъня на гнева, разочарованието, липсата на мотивация, особено сред работниците, заети в най-нископлатените длъжности“, посочва Тиери Гигер.

Т.е. има хора по света, които не вярват на думите на американския президент Доналд Тръмп. А той заяви в Давос, че Америка процъфтява и печели, както никога досега.

Тръмп заплаши Европейският съюз с 25% допълнителни мита върху автомобилите, макар и да вярва в скорошно търговско споразумение Вашингтон - Брюксел. И според доклада на „Оксфам“, и според този на Световния икономически форум, нечестното данъчно облагане в Съединените щати наказва бедните и поощрява богатите, а страната е пример за екстремен вариант на капитализъм.

Не е ли необичайно именно в Давос и от името на Световния икономически форум, призван да пази капитализма, да се чуват тези критики?

„Мисля, че има известна истина в този въпрос. В света има екстремни форми на капитализъм, които имат много негативни последици върху социалната политика и екологията. Има слепци, които вярват, че така светът ще преуспее, което естествено е лъжа. Има неравенства, които трябва да бъдат преодолени, което не означава да се откажем от капитализма. Просто е нужна много повече социална защита и честност в системата“, подчерта Тиери Гигер.

Възможно ли е „зелените политики“ да се превърнат в двигател на „честната промяна“ и нов модел на капитализъм, в който благата се разпределят по-справедливо, а природата не страда толкова?

Макс Лоусън се надява отговорът да е „да“, а силата ще дойде от хората:

„Има две основни причини, заради които хората по света протестират - неравенството и климатичните промени. Мисля, че тези протести ще стават все повече и все по-масови и ще се развиват заедно, защото хората осъзнават, че именно тази икономика, базирана на енергия от изкопаемите горива, е същата, която води до прекомерното обогатяване на богатия елит“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47