Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Белингкат": Човекът от записа в паркинг на ЕМКО е участвал в отравянето на Скрипал

Британският разследващ сайт "Белингкат" съобщи, че водачът на екипа, осъществил нападението с „Новичок“ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, е същият човек, заснет в подземния паркинг на ЕМКО в София в деня на покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

На фона на видеоматериала от България, работещият в „Белингкат“ журналист Христо Грозев коментира, че става дума за Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев. Грозев уточнява, че Сергеев може да бъде разпознат по походката. Има много видеоматериали от пребиваванията на Сергеев в Обединеното кралство, на базата на които е установено сходството. 

Емилиян Гебрев бе отровен на 28 април 2015 година с вещество, което се предполага, че е било поставено върху дръжката на автомобила му, паркиран в подземния паркинг, но оцеля. Предполага се, че по подобен начин е направен опита и за отваряне Сергей и Юлия Скрипал след поставяне на „Новичок“ на дръжката на вратата на къщата на руския шпионин в Солсбъри на 4 март 2018 година. „Белингкат“ отдавна твърди, че има връзка между двата инцидента. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Емилиян Гебрев

Трима руснаци обвинени в опита за убийство на Гебрев

Трима руснаци са обвинени и обявени за международно издирване заради опит за отравяне на собственика на оръжейната фирма „Емко“ Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на дружеството Валентин Тахчиев, съобщиха от Софийската градска..

обновено на 23.01.20 в 19:09

Прокуратурата публикува видеозаписи с предполагаемия отровител на Гебрев

Прокуратурата публикува 7 кратки видеоклипа , на които се вижда мистериозен мъж, за когото оръжейният търговец Емилиян Гебрев смята, че е свързан с отравянето му през 2015 година. От държавното обвинение уточняват, че на лаборатория на ФБР е..

публикувано на 20.01.20 в 13:06

Цацаров не вижда пряка връзка между случаите "Скрипал" и "Гебрев"

Заподозрян по случая "Скрипал" руски агент е влизал в България през 2015 г., като едно от посещенията му съвпада с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и производствения директор в "Дунарит" Валентин Тахчиев, съобщи главният прокурор..

публикувано на 11.12.19 в 14:59
Сергей Скрипал

Свързват руски десантчик с отравянето на Скрипал и Гебрев

В нова поредна публикация за лицето, за което се подозира, че може да е свързано с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания и на Емилиян Гебрев в България, британският разследващ сайт „Белингкат“ изнася нови данни за служителя на руското..

публикувано на 21.02.19 в 19:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8..

публикувано на 18.04.24 в 20:15