Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-25 януари 2020 г.

Атанас Русев
Снимка: Алексей Жалов

БЪЛГАРИТЕ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

Планински спасители от Дупница оказаха помощ на алпиниста Виктор Варошкин, който претърпя инцидент в района на водопада Рилска Скакавица. Днес по обед той и още няколко души са се катерили по заледения водопад, когато Виктор е паднал и си е счупил бедрото. След подадения сигнал петима спасители от Дупница са отишли на място с моторни шейни от района на хижа "Седемте езера". В акцията са се включили и два хеликоптера от Словакия, които са били ангажирани с участие в състезанието за Световната купа в Банско.

Варошкин е първият лицензиран спасител за полети с хеликоптер, изключително талантлив катерач, преминал множество технични маршрути в Европа. Участник в експедицията "Опашката на дракона", която осъществи първото българско изкачване на Серо Торе, Патагония, считан за един от най-непристъпните върхове в света.

Парадоскално, но неотдавна Виктор, който днес беше спасен от чужди хеликоптери, написа разтърсваща статия, озаглавена нееднозначно “За хеликоптерното спасяване у нас в минало време”. В нея той описа драматична спасителна акция със свое участие в качеството си на спасител и обясни защо е важно България да разполага със система за хеликоптерно спасяване.


Групата пещерняци

Група български пещерняци успяха да проникнат в огромната нова пещерна система на Попов извор. За това съобщи инж. Атанас Русев, който работи за преодоляване на водната криза в Перник. Той и още шестима души решиха по този начин една от най-големите загадки за спелеолгията у нас, с над 40 години усилия и опити от различни поколения спелеолози. Проникването е било с цел оценка на водните ресурси на подземната река в пещерата и характера на самата пещера. Групата е успяла да проникне сумарно повече от 400 метра навътре и не е стигнала край, дори напред са се виждали десетки метри големи галерии и разклонения. "Потенциалът на тази огромна пещерна система е над 30-40 км, все още неоткрити и неизследвани!" - обяви Атанас Русев, а повече по темата очаквайте в понеделник, в предаването “Хоризонт до обед”.

Междувременно, вчера група членове на Българско пещерно дружество замина на експедиция в Лаос, Виетнам и Камбоджа.

===

Никола Калистрин ще представи утре страната ни във Втория кръг от Световната купа по ски-алпинизъм, който се провежда.в курорта Аринсал, Андора. Заради стомашно неразположение, Ники пропусна днес старта в дисциплината “индивидуално” и сега събира сили за утрешния старт в скоростното изкачване. Маршрутът е с денивелаци 720 метра.


ЗИМНИТЕ ЕКСПЕДИЦИИ

Тази сутрин Алекс Чикон изкачи шестхилядника Ама Даблам (6812 м). Това е първият връх, изкачен тази зима в Хималаите, и е част от аклиматизацията на Чикон за зимната експедиция на Еверест. Испанецът е стъпил на Ама Даблам със сънародника си Джонатан Гарсия и трима шерпи (Пасанг, Чепал и Калден).

===

В началото на седмицата започна трекингът до Базов лагер на полската експедция до седемхилядника Батур Сар (7795 м). Към момента алпинистите и носачите трябва вече да са в Базовия лагер, на около 4200 м височина. Експедицията е ръководена от опитния Пьотр Томала. Батур Сар, известен още като Батура 1, е изкачен за първи път през 1976 г. До момента е правен един опит за зимно изкачване - през 1981 г. от австрийска експедиция. Настоящата полска експедиция подготвя екип за зимно изкачване на К2 през следващата година.

===

Целият екип на Мингма Джи Шерпа пристигна тази седмица в Базовия лагер на К2. Дълбок сняга забави пристигането. Ръководителят на експедицията, която ще се опита да осъществи първо в историята зимно изкачване на този осемхилядник, съобщи, че са изграждали лагера при температури минус 27 градуса. По план трябваше да са направили една ротация до Преден базов лагер, но са решили да не го изграждат, заради силни ветрове - прогнозата е за неподходящо време. Всички са здрави.


Симоне Моро и Тамара Лунгер

Симоне Моро и Тамара Лунгер успокоиха почитателите си със съобщение в социалните медии, че вече се чувстват добре. Свръзката се размина на косъм от смъртта след инцидент по време на експедицията си на Гашербум 1. След преминаване на ледопада на път към Лагер 1 Моро е пропаднал в цепнатина (широка половин метър) и след 20 метра падане е бил удържан от Тамара, която успяла да омотае въжето около ръката си. Италианецът е успял да забие клин в леда и така да предотврати по-нататъшно падане и повличане на вързаната за него жена, след което се е катерил в продължение на два часа по гладката ледена стена, за да се измъкне, осигуряван от партньорката си. После двамата са се добрали до Базов лагер, откъдето са били евакуирани. Разминали са се само с натъртвания и с нараняване на ръката на Тамара. Целта на двойката беше траверс на осемхилядниците Гашербум 1 и Гашербрум 2.

===

Йост Кобуш, който прави опит за зимно соло изкачване на Еверест, остана сам, след като фотографът Даниел Хъг се върна в Германия. 27-годишният Кобуш изразява възмущението си от боклука в ниските части на най-високия връх на планетата, като отбелязва, че до момента е събрал 30 килограма отпадъци. Геманецът беше заснет от хеликоптер да се движи на 6200 метра височина.

===

Денис Урубко съобщава, че условията на Броуд Пик не са никак добри - бурни ветрове са попречили на него и партньора му Дон  Боуи да достигнат до 7000 метра височина (Лагер 3). Отказали са се на няколко десетки метра и са се върнали в Базов лагер в очакване на подходящо време. Под Лагер 3 са измерили минус 52 градуса.


Йост Кобуш

Седем души изчезнаха след лавина в района на Анапурна. Инцидентът стана по популярен трекинг маршрут до Базовия лагер на този осемхилядник. Изчезналите са четирима южнокорейци и трима непалски водачи. Те са били на височина около 3000 метра. Издирването им беше прекратено заради нови лавини в района. Близо 200 души бяха евакуирани по същия маршрут.

===

Една от легендите в алпинизма - Дий Моленаар, почина на 101-годишна възраст. Роденият през 1918 г. американец е участник в драматичната експедиция до К2 през далечната 1953 г. Тогава е достигната 7750 метра височина. Алпинистите остават блокирани от буря на голяма височина за около 10 дни. Единият от екипа - Арт Гилки, се разболява, останалите започват да го евакуират. Падане на друг от екипа повлича шестима души, сред които и Моленаар, единият от тях успява да спре падането с пикела си. После, докато изграждат временен лагер, лавина помита шейната-носилка и Гилки загива. По ирония на съдбата, останалите оцеляват, благодарение на нещастния инцидент, тъй като продължаване на спасителната операция би означавало сигурна смърт за всички членове на експедицията.

През 1946 г. Моленаар изкачва петхилядника Сейнт Елиас (5489 м) в Аляска - вторият по височина връх в Северна Америка. През 1965 г. прави премиерно изкачване на връх Кенеди (4250 м) в Канада (с Джим Уитакър и Робърт Кенеди).

===

Един от най-добрите словенски алпинисти - Грега Лачен, загинал при инцидент по време на микст катерене - по скала и лед, в Савиндските Алпи, Словения. 43-годишният мъж е паднал по време на спускане от връх в района на прохода Млинарско. Лачен има над 600 изкачвания в Алпите и Хималаите, прокарал е редица нови маршрути и е участвал в някои от най-успешните словенски експедиции. Сред най-запомнящите се негови успехи са спускане със ски от Еверест и прокарването на нов маршрут по Фиц Рой.


ПРЕДСТОЯЩО

Утре в София започва второто издание на кинопанорамата на италианското планинарско кино „Истории от планината”. На 26, 27 и 31 януари зрителите ще могат да видят най-добрите заглавия на тази тематика, с награди от световни кинофестивали, включително от Банско филм фест. Авторите са известни режисьори, оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска култура. Някои от тях са били официални гости на Банско филм фест - Райнхолд Меснер, Валтер Бонати, Ерве Бармас, Матео дела Бордела. Организатори са Италианският културен институт в София и Банско филм фест. Мястото - кино "Влайкова", на което ще бъдат дарени част от парите от билетите.

Интервю с Ерве Бармас очаквайте в понеделник, в предаването "Хоризонт до обед".

===

Първото състезание по планинско бягане и колоездене за годината у нас ще се проведе на 25 април. Организаторите на “Байк енд рън за Чепън” обявиха, че част от приходите от такси ще бъдат дарени за възстановяване на инфраструктурата на Драгоманското блато, която пострада при пожар преди дни. Тази година има промени по трасетата, а подробности можете да видите във Фейсбук страницата на състезанието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45