Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екипи на Столичната община съдействат за настаняване на бездомни в центрове

Снимка: pixabay

Бездомник живее на улицата от месец септември 2019 година, близо до детска площадка в Южния парк в София. Певицата Милена Славова и нейни съседи се опитват да потърсят решение и да помогнат на бездомния.

"Въпросният човек се е настанил на детската площадка, където всъщност децата играят, има пясъчник, разни пейки, беседки за родителите. Той се е настанил на 10 метра от всичко това. Той там въдвори огромен катун, който се увеличава от ден на ден. Родителите се възмущават, коментират. Вече виждат, че той няма намерение да се премести, защото катунът се увеличава. Хората започнаха да не могат да стоят на тези пейки, които са близо до него", каза в предаването "Хоризонт до обед" Милена Славова.

Извършена е проверка от полицейски служители от 4-то РУ СДВР, но бездомният човек продължава да живее навън.

"Първо, трябва да се установи този човек на колко години е, как се казва, има ли някакъв документ за самоличност у себе си. След това трябва да се разбере или поне той да каже дали е от София или е дошъл в София и по някакви стечения на обстоятелствата е останал както без работа и без квартира", каза Евелина Налбантова, ръководител на програмата "Мобилна група за бездомни" в организацията "Каритас".

Когато се окаже, че някой живее продължително време на улицата, трябва да се подаде сигнал на телефон 112 и само полицейските служители могат да установят самоличността му.

"В случай че той няма документ за самоличност, полицията е тази, която трябва да издаде документ, който е временно изпълняващ ролята на лична карта. Ако евентуално полицията откаже, се търси вариант да се помогне за установяване на самоличността и по-нататъшното му пребиваване на това място, на този човек от Софийска районна прокуратура", допълни Налбантова.

След подаването на сигнал до прокуратурата, дежурен прокурор издава заповед до Общинска полиция, която да установи самоличността на този човек задължително. Възможно е бездомният човек да бъде настанен в Кризисния център в квартал "Захарна фабрика" или в Център за временно настаняване.

Много често бездомни отказват да бъдат настанени в Кризисен център или в Център за временно настаняване.

"Нашият екип, който обхожда всяка вечер цяла София или по сигнал бива изпращан на адрес, доста убедителни хора са в този екип, за да могат да убедят хората, че не трябва да остават на улицата в тези студени зимни дни. Но има доста хора, както се спомена, с психични проблеми, които няма как да ги накараме. Доста агресивни са, нашите хора са били бити дори в някои случаи, замеряни с камъни", каза Албена Атанасова, заместник-кмет по социалната дейност на Столичната община.

Сигнали за бездомни може да се подават на телефона в Кризисния център 0889 755 478. Екипът, който обхожда всяка вечер територията на Столичната община отговаря на 0889 09 54 17.

"В Кризисния център има условия за това да се изкъпят, да са на топло, осигурява се храна за тези хора и могат да пребивават в рамките на зимния сезон", допълни Атанасова.

Лекарски екип преглежда всички хора в Кризисния център, за да установи дали имат заболявания.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.