Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

| обновено на 28.01.20 в 21:40
Доналд Тръмп обяви плана си за разрешаване на израелско-палестинския конфликт в Белия дом във Вашингтон в присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри плана, насочен към разрешаване на израелско-палестинския конфликт, като предупреди, че той предлага може би последната възможност за държава на палестинците, предаде БГНЕС.

Израел приветства предложението като „реалистичен път към траен мир“, но палестинците го отхвърлиха, наричайки го „заговор“, който „няма да мине“.

„Днес Израел прави голяма крачка към мира“, каза Тръмп, заставайки редом с премиера Бенямин Нетаняху, докато разкриваше подробности за плана, категорично отхвърлен от палестинците, които протестираха преди обявяването му.

Наричайки плана „историческа възможност“ за палестинците да имат независима държава, Тръмп добави, че „това може да бъде последната възможност, която някога ще имат“.

„Палестинците са в бедност и под насилие, експлоатирани от онези, които искат да ги използват като пешки за насърчаване на тероризма и екстремизма. Те заслужават далеч по-добър живот“, каза Тръмп.

План от 80 страници, с карта на границите между двете държави

Президентът спомена, че документът е от 80 страници и че в него се посочва, че „Ерусалим ще остане много важна, неделима столица на Израел“.

Планът обаче ще осигури на палестинците столица в части от Източен Ерусалим, каза той, като посочи, че Западният бряг няма да бъде намален наполовина по плана.

„Ще работим и за създаването на съседна територия в рамките на бъдещата палестинска държава, за тогава, когато се изпълнят условията за държавност, включително твърдото отхвърляне на тероризма“, каза Тръмп, като призова палестинците да обърнат гръб на радикалното движение „Хамас“.

Белият дом разпространи и карта с предложените бъдещи граници между израелската и палестинската държава, като част от плана на Тръмп.


Картата показва, че районът на Западния бряг обхваща 15-ина селища на израелски заселници, като той е свързан с ивицата Газа само с тунел.

Президентът на САЩ заяви, че е писал във вторник до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с подкрепа за плана.

„Обясних на Абас, че територията, отредена за новата му държава, ще остане отворена и неразвита за период от четири години“, каза Тръмп.

Белият дом заяви, че според плана палестинската държава трябва да бъде „демилитаризирана“.

„Визията предвижда демилитаризирана палестинска държава, която да живее спокойно редом с Израел, като Израел ще носи отговорност за сигурността на запад от река Йордан“, се казва в изявлението.

Нетаняху приветства „историческия ден“

Нетаняху от своя страна нарече обявяването на плана на Тръмп „исторически ден“. Според него това е „реалистичен път към траен мир“, който гарантира суверенитета на Израел над Йорданската долина.

Нетаняху каза още, че според плана палестинските бежанци няма да имат право да се връщат в Израел.

Палестинците ще трябва да признаят Израел като еврейска държава, допълни още той.

Израелският премиер каза, че е отворен за преговори за пътя на палестинците към бъдеща държава.

„Твърде много планове се опитваха да окажат натиск върху Израел да се оттегли от жизненоважна територия като долината на Йордан. Но вие, г-н президент, вие демонстрирахте позиция, че Израел трябва да има суверенитет в долината на Йордан и други стратегически области на Юдея и Самария“, каза Нетаняху.

Палестинците отхвърлят плана, бил „заговор“

Палестинският президент Махмуд Абас нарече плана на Тръмп „заговор“ и обяви, че правата на народа му „не са за продан“.

„Казах на Тръмп и Нетаняху: Ерусалим не е за продан, всички наши права не са за продан и не са за пазарлък. И вашата сделка, заговорът, няма да мине“, каза Абас в телевизионно обръщение в Рамала на Западния бряг.

Минути след обявяването на плана стана ясно, че палестинските ислямисти от „Хамас“ отхвърлят сделката на Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00