Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение в Албания изкара хора по улиците

Снимка: архив

Земетресение с магнитуд 4,9 разлюля снощи Албания, в резултат на което уплашени хора излязоха по улиците на столицата Тирана.

По първоначални данни няма пострадали и разрушения, предаде АП.

Министерството на отбраната на Албания съобщи, че според албанския Институт по геофизика трусът, регистриран в 21,15 часа местно време, е бил с епицентър на 34 километра северозападно от Тирана и на дълбочина от седем километра.

Европейско-Средиземноморският сеизмологичен център съобщи за трус с магнитуд 5. Последвали са по-леки вторични трусове.

На 26 ноември Албания бе ударена от силно земетресение с магнитуд 6,4. Тогава загинаха 51 души, а около 15 000 останаха без покрив.

Трус и в Карибско море

Няма опасност от цунами след силното земетресение в Карибско море с магнитуд 7,7 по Рихтер. Епицентърът на труса бил на 139 километра северозападно от град Монтего бей в Ямайка и на 140 км югозападно от Никеро, Куба. Огнището е било на дълбочина 10 км.

Не се съобщава за разрушения и пострадали в Куба, но трусът е бил усетен в Хавана и други градове. На Каймановите острови има напукани пътища и прекъсната канализация.

Трусът беше усетен и в американския град Маями, където уплашени хора са излезли по улиците, а някои сгради са били евакуирани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дуръс след земетресението на 26 ноември 2019 г.

„Ню Йорк таймс“: Балканите не са готови за силно земетресение

„Урокът от албанското земетресение - Балканите не са готови за голям трус“. В статия под това заглавие: „Ню Йорк таймс“ пише, че в балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при този тип бедствие...

публикувано на 02.01.20 в 08:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31