Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху представя на Путин в Москва плана на Тръмп за Близкия изток

Бенямин Нетаняху и Владимир Путин
Снимка: пресслужба на Кремъл

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристига на кратко работно посещение в Москва, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Нетаняху ще представи пред Путин обявения вчера от американския държавен глава Доналд Тръмп план за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Руският заместник-министър на външните работи и специален представител на президента за Близкия изток и Африка Михаил Богданов вече заяви, че Москва ще се запознае с така наречената от Доналд Тръмп „сделка на века“. Същевременно той уточни, че решенията се вземат не от американците, а от въвлечените в конфликта страни - израелците и палестинците. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече плана на Тръмп „реалистичен път към трайния мир“, а палестинският президент Махмуд Абас категорично го отхвърли. 

Путин и Нетаняху разговаряха миналата седмица в Йерусалим, където участваха в международен форум, посветен на холокоста, а руският лидер откри паметник на загиналите при блокадата на Ленинград. Той се срещна и с майката на осъдената в Русия на седем и половина години затвор за трафик на хашиш израелска гражданска Наама Исахар. Очаква се днес президентът Путин да я помилва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп обяви плана си за разрешаване на израелско-палестинския конфликт в Белия дом във Вашингтон в присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри плана, насочен към разрешаване на израелско-палестинския конфликт, като предупреди, че той предлага може би последната възможност за държава на палестинците, предаде БГНЕС. Израел приветства предложението като..

обновено на 28.01.20 в 21:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Танкер се преобърна край голямото индустриално пристанище на Оман - Дукм

Петролният танкер "Престиж Фалкън" (Prestige Falcon) се преобърна близо до бреговете на Оман, а 16-членният екипаж е в неизвестност, предаде Ройтерс, позовавайки се на оманския център за морска сигурност. Екипажът се състои от 13 индийски граждани и..

публикувано на 16.07.24 в 14:53
Йордан Цонев

Йордан Цонев: Някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира

"Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира ".   Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев. А  "уплашените" описа така: "Тези, които искат малко, по-етнизирано и..

публикувано на 16.07.24 в 14:29
Пламен Димитров

КНСБ: Най-малко 10% увеличение на заплатите в обществената сфера

За най-малко 10 процента увеличение на заплатите в обществената сфера настоява КНСБ. Промяната трябва да залегне в бюджета за следващата година, за което ще са необходими близо 2 милиарда лева.  Това каза в Кърджали президентът на синдиката Пламен..

публикувано на 16.07.24 в 14:05
Валентин Вацев

Валентин Вацев: България е до шия в олигархична машина, единственият начин за излизане - диктатура

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е диктатура, въпреки че не съм привърженик на диктатурата. Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 16.07.24 в 13:55
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата:..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  Костадинов: Няма значение кой е премиер,..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен..

публикувано на 16.07.24 в 13:33