Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събраха средства за възстановяване на конна база в село Сираково

Изгорялата конна база в с. Сираково
Снимка: Ива Антонова

Община Борован организира дарителска кампания за събиране на средства за изгорялата конна база в с. Сираково. При неизяснени все още обстоятелства в конюшнята изгоряха 11 коня за езда. В конната база се провеждаха и терапевтични занимания за деца с увреждания.

Диана Младенчева е собственик на две от изгорелите животни. Казва, че възрастният кон е най-скъпото животно.

"Това конче, ако попитате всеки, който се е докоснал до него и го познава по един или друг начин, го прави незаменимо това, че както казват е умен кон -  кон, който ти чете мислите, кон, който те пази първо теб преди себе си, кон, който е излекувал деца. В смисъл излекувал е силно казано, но е помогнал за тяхното подобрение".

"Обичам всеки един кон, но този кон наистина няма думи, които да опишат това усещане", 

Мерзух е един от 11-те коня - 7 възрастни и 4 новородени, които изгоряха в неделя сутринта в конюшня в село Сираково. По данни на полицията пожарът е възникнал от късо съединение в нестандартно изпълнена електрическа инсталация.

"По мое искане, тъй като поведението на животните при пожар в случая за мен е неадекватно, аз изисках да бъде направена аутопсия. По законов начин да се вземат от три животни проби, за да се установи причината за смъртта на животните, защото те, че са изгорели, изгорели са, но дали са се задушили преди това и са умрели, защото не са помръднали или нещо друго се е случило не можем да кажем, а аз за себе си искам да знам", допълни

Детето на Диана Младенчева изостава в развитието си, не говори. Ездата му е помогнала да подобри състоянието си.

"Той тук започна да се опитва да говори. Тук стана социален, започна да забелязва, че около него има и други същества, освен него самия и предметите. Наистина много, много му се отрази във всяко едно отношение", сподели Диана Младенчева. 

За да подпомогне възстановяването на конната база и дейността ѝ община Борован предостави дарителската си сметка, която ползва при набиране на средства за пострадали от бедствия.

"Община Борован разполагаше с тази дарителска сметка, която предоставя на своите граждани, за да покриват, да успяват да се възстановят след някакво такова тежко събитие в животите си. И общината я предостави на нас на този етап, за да се събират средства да възстановим конюшнята и евентуално животните и дейността".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59