Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учредиха награда за подкрепа на млади таланти

Слава Иванова

Националният дарителски фонд "13 века България" има новоучредена награда "Талант", чрез която ще подпомага младите. Журито ще номинира шестима от кандидатите

"Нашата идея обаче беше да подпомогнем онези таланти, които вече са успели да се изявят, които така или иначе са успели да докажат своето присъствие в културния ни и в живота на нашата наука. Едновременно с това обаче на тях им предстои специализация. По-нататъшно развитие в образователния процес и тъкмо тук е тънкият момент, който вярвам, че сме успели да открием. Нашата награда се дава именно за специализация на млади таланти, следдипломна квалификация в европейски учебни заведения", каза в предаването "Графити по въздуха" Слава Иванова, изпълнителен директор на Националния дарителски фонд „13 века България“.

Това е позитивен момент, защото по този начин от една страна се подава ръка на младите хора да имат възможност да се развият, да имат възможност да докажат таланта си у нас и в чужбина, допълни Иванова.

"От друга страна пък това е и нашата протегната ръка и някаква гаранция за това, че тези млади таланти ще имат възможността по-късно да развият своя талант и своите умения, и своите постижения в България". 

Националният дарителски фонд "13 века България" реши да не обяви официално имената на журито на конкурса за роман на годината. Предвидена е парична награда от 11 хиляди лева.

"Решихме заедно с главния юрисконсулт на Фонда тази година да спестим този дискомфорт на журито, а да ги оставим да си мислят самостоятелно и поради тази причина не обявихме официално имената на журито. Те при всички положения ще станат известни, но поне ние да не сме тези, които ще ги представят пред публиката", изтъкна Слава Иванова.

Журито задължително присъства на церемонията при връчването на наградата.

"Ние търсим тяхното съдействие, тяхното мнение, но все пак ми се струва, че това е една стъпка напред към по-голямата сигурност, че те ще гласуват по съвест, когато определят наградата. Това за всички нас е важно. За Фонда това е въпрос на престиж", допълни Слава Иванова.

Националният дарителски фонд "13 века България" не е единствената институция, която се занимава с дарителство и поради това ангажиментите на фонда са свързани с повече предизвикателства: "Защото от една страна Фондът продължава да бъде изразител на политиките на държавата в няколко сфери - в сферата на културата, в сферата на образованието, в сферата на здравеопазването и в социалната сфера на държавните политики по отношение на дарителството", коментира Иванова.

Председател на Управителния съвет на Националния дарителски фонд "13 века България" е министърът на културата Боил Банов. Членове на УС са и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Дарителството би могло да бъде още по-активно, ако има подкрепа от законодателната власт, смята изпълнителният директор на Фонд "13 века България".

"Има много закони, свързани с финансовата сфера - говорим за Закона за корпоративния данък, говорим за Данък общ доход. Ако във всички тези сфери има известни промени и се дадат някакви предимства на онези фирми, които работят в сферата на дарителство, ми се струва, че и те биха били доста по-активни и биха ни съдействали много повече". 

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43