Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Добромир Банев: „Обичай ме бавно“, за да има и за утре

Добромир Банев
Снимка: Иван Русланов

„Любовта е най-градивното чувство. Чувството, което ни води напред. За поезия винаги ще има време“. Това сподели в предаването „Хоризонт за вас“ Добромир Банев броени часове след рождения си ден и в навечерието на премиерата на новата си книга „Обичай ме бавно“.

Стихосбирката включва част от най-добрите творби на поета, както и нови стихове. Представянето ще е на 6 февруари, четвъртък, от 18.30 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София.

„Важно е да обичаме бавно, за да има и за утре. Любовта е не само право, но е и задължение. За да получаваш, трябва и да даваш“, смята Банев.

На премиерата на „Обичай ме бавно“ ще има човек, който ще прави жестов превод за хората, които не чуват. Идеята за това се е появила, след като с поета се свързала жена, която е част от сайта за хора със слухови проблеми „Ние ви чуваме“:

„Хората, които не чуват, като че ли разбират любовта по-добре. Защото любовта е и в споделеното мълчание, не само в думите, които изричаме. Тези, които чуваме, изричаме думи, но не ги чуваме, а тези хора се радват и са истински щастливи, когато с жестове някой им опише любовта такава, каквато ние не можем да си представим“.

Според Добромир Банев в днешния свят, в който все по-често избягваме истинските социални контакти – тези на живо, се обричаме на една неградивна самота:

„Живеем в много забързани времена и като че ли в тази бързина не се вглеждаме достатъчно в другия, не си даваме сметка, че другият също има състояния на тъга, също трупа умора, че се нуждае от подкрепа. Защото какво е любовта? Тя е едно уповаване в другия“.

В стихосбирката „Обичай ме бавно“ са включени снимки на фотографа Евелина Чолакова.

Интервюто с Добромир Банев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19