Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Добромир Банев: „Обичай ме бавно“, за да има и за утре

Добромир Банев
Снимка: Иван Русланов

„Любовта е най-градивното чувство. Чувството, което ни води напред. За поезия винаги ще има време“. Това сподели в предаването „Хоризонт за вас“ Добромир Банев броени часове след рождения си ден и в навечерието на премиерата на новата си книга „Обичай ме бавно“.

Стихосбирката включва част от най-добрите творби на поета, както и нови стихове. Представянето ще е на 6 февруари, четвъртък, от 18.30 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София.

„Важно е да обичаме бавно, за да има и за утре. Любовта е не само право, но е и задължение. За да получаваш, трябва и да даваш“, смята Банев.

На премиерата на „Обичай ме бавно“ ще има човек, който ще прави жестов превод за хората, които не чуват. Идеята за това се е появила, след като с поета се свързала жена, която е част от сайта за хора със слухови проблеми „Ние ви чуваме“:

„Хората, които не чуват, като че ли разбират любовта по-добре. Защото любовта е и в споделеното мълчание, не само в думите, които изричаме. Тези, които чуваме, изричаме думи, но не ги чуваме, а тези хора се радват и са истински щастливи, когато с жестове някой им опише любовта такава, каквато ние не можем да си представим“.

Според Добромир Банев в днешния свят, в който все по-често избягваме истинските социални контакти – тези на живо, се обричаме на една неградивна самота:

„Живеем в много забързани времена и като че ли в тази бързина не се вглеждаме достатъчно в другия, не си даваме сметка, че другият също има състояния на тъга, също трупа умора, че се нуждае от подкрепа. Защото какво е любовта? Тя е едно уповаване в другия“.

В стихосбирката „Обичай ме бавно“ са включени снимки на фотографа Евелина Чолакова.

Интервюто с Добромир Банев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възглавници и каски пред РДНСК: Поискаха спиране на проекта за ремонт на "Опълченска"

Да бъде спрян и да се преразгледа проектът за ремонт на столичната улица "Опълченска" поискаха живеещите на тази улица, които пряко са засегнати от реконструкцията. С възглавници и каски те излязоха пред сградата на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол, чиито служители, според протестиращите, не контролират ремонтите на..

публикувано на 15.10.24 в 09:50
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение

Първият кораб с мигранти от Италия към албанското пристанище Шенгин потегли вчера от остров Лампедуза. Ще бъдат настанени в центрове за съответен прием в Албания съобразно споразумението между Италия и Албания. Очаква се корабът да пристигне между вторник вечерта и сряда. Операцията се ръководи от вътрешното министерство на Италия...

публикувано на 15.10.24 в 09:25

Плевен: На дневен ред са приютът за безстопанствени кучета и спортната зала

Плевенчани от години настояват за изграждане на приюта за  безстопанствени кучета, за изграждане на спортни обекти,  изостанали  по различни причини през  годините . Водният режим също поставя за  решаване проблеми, които не търпят отлагане. В края на месец септември  к метът на Плевен д - р Валентин Христов подписа..

публикувано на 15.10.24 в 09:16
Володимир Зеленски

Зеленски представя Плана си за победа пред лидерите на ЕС

Един човек беше убит и най-малко 11 души бяха ранени при руска въздушна атака срещу украинската Николаевска област, съобщи ръководителят на областната военна администрация.   "Някои от ранените са в тежко състояние", написа в канала си в "Телеграм" областният управител Виталий Ким. Украинският президент Володимир Зеленски ще представи..

публикувано на 15.10.24 в 09:11
Велислав Величков

Велислав Величков: Гешев и Сарафов са инструмент. Сянката зад тях трябва да бъде отстранена!

Този ВСС тотално се компрометира и няма представителност . Нито парламентът, нито професионалните квоти стоят зад този персонален състав. Това заяви в интервю за БНР адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Протест в София срещу предложението Сарафов да бъде избран за главен прокурор "Ненормално и неморално"..

публикувано на 15.10.24 в 09:11
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

Министър Малинов с участие в заседанието на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще участва в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика", част "Енергетика", което ще се проведе днес в Люксембург, съобщиха от Министерството на енергетиката. Предвижда се в рамките на заседанието министрите да обменят мнения по отношение на приноса на..

публикувано на 15.10.24 в 08:41
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ

Огнян Атанасов: В НС няма да има решение по ПВУ, а само предизборно говорене

" Няма да има извънредно заседание на НС. Финансовият министър е достатъчно опитен човек, за да знае, че дори да се случи такова, решение няма да има, а ще има едно предизборно говорене , трибуна за партиите". Това мнение изказа пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. " Това ще е поредното отлагане . Вече свикнахме с това да..

публикувано на 15.10.24 в 08:14