Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отдава почит към жертвите на комунизма

| обновено на 01.02.20 в 12:39
Председателят на парламента Цвета Караянчева на церемонията в София по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим.
Снимка: БГНЕС

Денят на почит към жертвите на комунистическия режим бе отбелязан днес с панихида пред мемориала на жертвите до Националния дворец на културата. На тази дата се навършват 75 години от най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици, наречено „Народен съд“.

За да почетат паметта на загиналите пред мемориалната плоча на жертвите на комунизма се събраха десетки граждани – близки на потърпевшите, както и хора, непримирими с масовото избиване на българи заради различната им политическа позиция.

В тяхна памет бяха поднесени венци и цветя.

Роднини на попадналите в безкрайния списък на безследно изчезналите сведоха глава пред спомена за тях и изразиха надежда никога повече българи да не се изправят срещу свои сънародници.

„Била съм най-потърпевша, защото, въпреки че татко е спасил евреите и помагал на всички, минава Добри Терпешев и разпорежда да ги разстрелят наред. И е обидно за това, че ние сме деца на родолюбиви българи, а в действителност изплащаме невинни грехове“, каза участничка в церемонията.

„Тези хора са загинали с надежда да има друга България. Освен това аз помня чувството, липса на свобода“, каза присъстващ мъж.

„Всички тези жертви са от българи. И аз мисля, че още всъщност няма осъзнаване на това, което се е случило и затова не може да има истинска прошка“, добави друг.

На церемонията присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя призова да помним историята и изрази задоволство, че вече учениците в 10-и клас учат за комунистическия режим.

„И днес има хора, и то сравнително млади хора, които мислят, че Народният съд е бил необходим за времето си. Затова е необходимо, даже жизнено важно, на тази дата тук винаги да се събират хора. Да помнят, да не спират да разясняват. Вечна памет на жертвите“, каза тя в речта си.

Денят за почит на жертвите на комунизма - 1 февруари, се отбелязва в България за 10-а поредна година, след като бе учредена по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Борисов: Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими

„Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят. Радостен съм, че сега българите живеят в разбирателство и взаимно уважение, но това не означава, че не трябва да помним подобни режими в човешката история и поуките от тях“, написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„Ето защо благодарение на усилията на правителството в новите програми за десетокласниците вече влиза изучаване на комунизма в България. Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, но още по-важно е никога повече да не ги допускаме и остро да осъждаме всяко посегателство върху достойнството на човека. Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим!“, пише още той.

И в други градове на страната днес има паметни церемонии.

В Ловеч бе отслужена панихида в памет на избитите без съд и присъда българи по време на тоталитаризма.

Общинският председател на СДС-Ловеч Иван Арабаджиев припомни с какво свързваме датата 1 февруари 1945 г.

„В София, Първи състав на т. нар. Народен съд определя смъртни присъди на, така да се каже, елита на нацията - княз Кирил Преславски, 8 царски съветника, 22-ма министри и 67 народни представители. Всички те намират смъртта си и са заровени в обща яма в Софийските гробища.“

Арабаджиев допълни, че в Ловеч Народният съд издава смъртни присъди на 127 местни жители.

„Сред които са наши близки и роднини, например моя дядо.“

Десетки българи пък намират смъртта си в лагера „Слънчев бряг“ край града между 1959 и 1962 г.

„Не трябва да забравяме историята си и най-вече да не забравяме, че са допуснати  толкова много зверства и несправедливости“, каза Иван Арабаджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от зрителите също е загинал при атаката, а други двама са ранени и в критично състояние. Федералното..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение.   Общо 250 участници, 68 от които ученици,..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11