Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са предизвикателствата след Брекзит според българските евродепутати

Кои са основните предизвикателства пред България след оттеглянето на Великобритания от Общността? Кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова разговаря с български евродепутати от различните политически групи в Европейския парламент.

Единството на страните членки бе това, което главният преговарящ Мишел Барние поддържаше и изтъкваше почти непрекъснато по време на тежките преговори с Великобритания. Очевидно тази тенденция ще се запази.

Андрей Ковачев от Европейската народна партия:

„Както за всички страни членки ние трябва общо да имаме стратегия за отношенията ни след Брекзит по отношение на сигурността, отбраната, бихме искали търговското споразумение, което ще се подпише с тях да е всеобхватно“

Андрей Ковачев

Търговията и сигурността са въпроси, които изтъква и колегата му Радан Кънев:

Радан Кънев

„Преди всичко от гледна точка на търговския оборот, както немаловжни британски инвестиции в България, така и значителен български износ към английския пазар. Естествено много българи, които работят в Обединеното кралство, много хора, които учат в университети, и, естествено, въпросът не е свързан толкова пряко с България, всички отражения на общата европейска сигурност. Обединеното кралство бе основен елемент на европейската сигурност. Всички ние имаме интерес това партньорство да продължи без промяна“.

Как Сергей Станишев от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите вижда основната задача в бъдеще:

„Ние имаме обща отговорност да формираме заедно отношенията между ЕС и Великобритания. И трябва на всяка цена да избегнем сценариите на социален дъмпинг, който десните управляващи във Великобритания вероятно ще се опитат да наложат и да подкопаят европейската социална държава. Трябва заедно да формираме такива отношения на сътрудничество, а не на съперничество, както и да минимизираме икономическите щети, каквито ще има“.

Сергей Станишев

А предизвикателствата пред България?

„Съдбата на българите, които живеят на Острова, защото, да, много вече имат статус официален, но съм сигурен, че има огромен брой хора, които са между земята и небето. И тук е работата на институциите, на правителството да помогнат максимално те да нямат затруднения“, посочва Станишев.

По-различно ги вижда Елена Йончева от същата политическа група:

Елена Йончева

„Най-голямото предизвикателство е България да не бъде поставена в един втори коловоз. Да не се превърнем в държавата, която ще тръгне на втора скорост“.

Защо се стигна до Брекзит? Илхан Кючюк от „Обнови Европа“:

„Защото преди години бе позволено на една държава да избира своите политики. Политиката на двойните стандарти доведе основно до това. Ако Европа иска да играе значима външнополитическа роля и да има подкрепа от своите граждани, няма как да се продължи с политиката на двойните стандарти. Резултатът винаги ще бъде такъв“.

Илхан Кючюк

Какво трябва да запазим в двустранните отношения?

„Нашият голям интерес е българските граждани. Ние имаме 250 000 български граждани, по неофициална информация, на територията на Обединеното кралство“, коментира Кючюк. 

Искра Михайлова от същата група също смята за един от приоритетите на страна ни правата на българските граждани:

Искра Михайлова

„Квалифицираните български граждани в Обединеното кралство вече са получили съответното право на престой. Но ние имаме и друга категория граждани, които работят там, и трябва да видим как ще бъдат запазени техните права. Да видим как ние ще отрегулираме пребиването на английски граждани или от Северна Ирландия в България. След това ще бъде много важно според мен как ще се установят търговските контакти, за да работи българският бизнес. И как ще се установят добрите взаимоотношения между българските ВУЗ-ове и университетите на Великобритания“.

В по-различна светлина вижда ситуацията Андрей Слабаков от групата на европейските консерватори и реформисти, който единствен от българските си колеги е гласувал против споразумението за Брекзит:

„Аз съм против тази т.нар. сделка да е все още недовършена. И изобщо аз съм противник Великобритания да излезе. Ще се появи дисбаланс в Европа. Франция ще започне да тежи все повече и да създава все повече проблеми. Досега Франция не работи по моите разбирания за ЕС, а само за себе си. И по този начин ощетява много държави“.

Андрей Слабаков

Вижда ли позитиви в тази ситуация Андрей Слабаков: „Единственият е, че може би това ще стресира до някаква степен ЕС и ще започнат, може би, да внимават как се отнасят към останалите държави“.

В тази насока разсъждава и Илхан Кючюк: „Европа трябва да разбере, че бъдещето ѝ е свързано с тежки реформи. Без реформи не можем да продължаваме напред“.

Мненията на евродепутатите можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС: Налагаме допълнителни санкции срещу Иран!

"ЕС ще предприеме допълнителни санкции срещу Иран". Това се казва в заключенията на лидерите от срещата им на върха в Брюксел ,  по повод събитията в Близкия Изток. Те приеха и заключения за Украйна и отношенията с Турция. Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти председателят на Европейския съвет..

публикувано на 18.04.24 в 07:33
Румен Радев-Серджо Матарела

Румен Радев и Серджо Матарела на полигона "Ново село"

Президентите на България и Италия днес ще посетят учебен полигон "Ново село". Румен Радев и Серджо Матарела ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Двамата президенти ще се запознаят с мисията и дейността на многонационалното формирование, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на..

публикувано на 18.04.24 в 07:27