Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли бъдеще широк лявоцентристки политически проект в Италия

Протест на италианското движение "Сардините"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Постигнахме много, но трябва още да работим. Сега се подготвяме за пет страстни години в опозиция.“ С тези думи и широка усмивка на лице лидерът на крайнодясната „Лига“ в Италия и бивш вицепремиер Матео Салвини се опита да заличи следите от звучния шамар, който получи на регионалните избори в северната италианска област Емилия-Романя. Негов основен съперник се оказаха не толкова политическите противници в лицето на Демократическата партия, а избирателите, които този път решиха да отидат масово до урните.

Преди вота миналата неделя Салвини се беше зарекъл, че след победата в Емилия-Романя ще предизвика предсрочни парламентарни избори. За значението на този вот и за растящото влияние на гражданското движение на „Сардините“ нашият кореспондент в Италия Елена Шаханова разговаря с политолога от Университета в Генуа - професор Мара Морини.

Проф. Мара Морини

Професор Морини, защо бе важен за правителството вотът в област Емилия-Романя?

Беше важен, защото предизборните кампании при местни избори в Италия се приемат като тест за одобрение на политическите сили, които управляват страната, и по-специално на способността им да провеждат политика на сближаване между регионите. Изборите са важни и на фона на трудностите, които преживява новото коалиционно правителство между Демократическата партия и движението „Пет звезди”, което преди това управляваше с крайнодясната „Лига”. На тези избори трябваше да стане ясно, до колко „Лига” е електорално силна и дали има одобрение в регионален план, чрез което лидерът Матео Салвини да поиска предсрочни парламентарни избори. 

Матео Салвини

В Рим управлява нестабилна коалиция, съставена от Демократическата партия и популисткото движение „Пет звезди“. След вота в Емилия-Романя десните партии в Италия не желаят да бъдат представлявани повече от крайнодясната „Лига“ на Матео Салвини. А в същото време все по-голямо влияние имат малки партии, като например новата партия на бившия премиер Матео Ренци „Италия Вива“. Настъпва ли обрат в италианската политика след регионалните избори в Емилия-Романя, професор Морини?

Ситуацията тепърва ще търпи развитие. Предсрочни избори от политическа гледна точка в този момент не са в интереса на новите малки партии като „Италия Вива” на Матео Ренци. От тази гледна точка, управляващата „Демократическа партия“ е в етап на оформяне на своята структура и на своята политическа програма. Лидерът Никола Дзингарети вече работи за по-голямо обединение в самата партия, както и тя да бъде отворена за представители на гражданското общество.

„Пет звезди” се намира в трудна ситуация, не само защото получи малко гласове на последните регионални избори, но и защото оставка подаде лидерът Луиджи Ди Майо, който е външен министър. Въпросът за лидерското място в движението е сложен заради противоречия и конфликти вътре в него, което подлага на опасност самото му съществуване, камо ли резултата на следващи местни или национални избори. Да не забравяме, че „Пет звезди” е центристка партия, способна на коалиции както в лявото, така и в дясното политическо пространство и от тази гледна точка  трябва да се разбере, какъв политически проект ще гради, за да продължи да съществува на националната политическа сцена.

В десноцентристкото политическо пространство „Лига” има все още силни позиции. В регионален план има поддръжката на близо всеки трети избирател. Но от последния регионален вот лидерът Матео Салвини излиза малко отслабен заради своята предизборна кампания. Сега той трябва отново да покаже, че е убедителен лидер, че може да бъде движещата сила в дясноцентристкото политическо пространство, в което напоследък изпъкнаха лидерските качества на Джорджа Мелони от „Братя на Италия“.

Подкрепата за „Форца Италия“ намалява и вече е в рамките на около шест процента. Там проблемът е лидерското наследство на Берлускони. Така че политическата ситуация е много динамична, мнозинствата са непостоянни и променливи. Трябва да се разбере каква ще е стратегията на партиите в случай на предсрочни избори. В същото време трябва обаче да се подчертае фактът, че всички партии говорят за поредна реформа на изборния кодекс, чрез която се надяват да постигнат максимална подкрепа. 

Смята се, че движението на „Сардините“ се оказа много важен фактор за изборния успех на Стефано Боначини с партията на Демократите в Емилия-Романя. Вие как виждате „Сардините“? Какво бъдеще ще има това движение, според Вас? Възможен ли е политически съюз с Демократическата партия, или ще се развиват като самостоятелна партия?

„Сардините“ изразиха желание да заемат мястото си в лявото политическо пространство и при евентуална пропорционална избирателна система биха се коалирали с Демократическата партия. Заслугата на „Сардините“ е в това, че запалиха отново ентусиазма за активно участие на гражданите в политическия живот. Видяхме площадите пълни с хора, останали през последните години разочаровани от политиката. Това са хора, симпатизиращи предимно на левите партии, които се разочароваха от политиката на Демократическата партия, влязла в коалиция с популистите от „Пет звезди”.

Така, че големите партии, и на първо място Демократическата партия, трябва сега да намери начин да ги спечели за себе си, увличайки ги в по-широк лявоцентристки политически проект, в който „Сардините“ да заемат мястото, което заслужават. Разбира се, трябва да се види с какви политически предложения и идеи това би могло да се осъществи.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието.  Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с японските им колеги Йоко Камикава и Минору Кихара. Двете страни определиха Китай като..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08