Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 26 януари - 1 февруари 2020 г.

По скалната игла Гиламет, Патагония
Снимка: Петя Колчева

БЪЛГАРИ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

На скалите край село Бов в Искърското дефиле днес се проведе Държавно първенство по ледено и dry tooling катерене. Организатор е Българската федерация по катерене и алпинизъм. Очаквайте резултати по-късно тук!


Проучване на пещера

Група пещерняци от БПД-Ракитово намериха продължение на пещерата “Ледникът”. Те са навлезли 250 метра навътре, а в следващите дни, в тясна и ниска галерия - още 500 метра. Групата е проучила около 50 метра от богато окарстен меандър. “Невероятни образования се разкриват за първи път пред човешки очи, накъдето и да се обърнеш. Пещерата задава все повече въпроси, така че проучването продължава” - сподели Стойчо Зарев, един от участниците.

===

Във френския курорт Лез Арк се проведе състезание по фрирайд от най-висок ранк - 4 звезди, в което участваха двама души от Българския отбор по фрирайд - Симеон Павлов и Валери Пелтеков (ски мъже). Заради нестабилната снежна покривка и оголените каменисти места по предварително избрания склон, се наложи да бъде търсен друг. По-късно състезанието беше спряно заради лоша видимост. Организаторите са решили да не обявяват класиране.

Междувременно, на състезание 3 звезди в Енгадин, Швейцария участваха четирима от отбора: Симона Камберова (ски) зае 13 място, Борис Първанов (сноуборд) - 19 място, Десислава Димитрова (ски) - 18-о, а Боян Бъчваров (ски) - 31-о.


Петя Колчева

Българската група от експедицията “3 в 1” е под Фиц Рой в Патагония в очакване на подходящо време за атака на върха. С пристигането си Петя Колчева, Милен Братанов и Младен Данков са изкатерили почти цялата скална игла Guillamet (13 въжета), без да стигат до върха й. Николай Стоянов, който също е част от експедицията, не е бил с тримата по маршрута.


Милен Братанов

“Тръгваш по стръмен ледник с тежки обувки и пикели (не се брои за част от маршрута). После следват микс (лед и скала, и сняг) 6 въжета - катери се по зимни обувки котки и пикели, сред това едно въже сравнително трудно - категория 6b+, и вече нагоре катериш по еспадрили. Накрая пак слагаш котки и обувки, и правиш 4 рапела по лед и микст към друга долина. Прехвърлихме билото обратно и по едни скали, сипей и ледник са прибрахме в палатките. Най-голямата пречка са ненадейните ураганни ветрове. Всички сме много добре” - съобщи Петя Колчева, която миналия месец стана първата българка, изкачила 7-те континентални първенци, след като със съпруга й Камен Колчев стъпиха на най-високия връх на Антарктида - Винсън.


Младен Данков

Докато Петя и другите трима алпинисти изчакват прозорец за Фиц Рой, Камен Колчев и още един българин са в района на Аконкагуа. Най-високият връх на Южна Америка е последният за Камен до завършване на колекцията “Седемте континентални първенци”.

===

В края на миналата седмица Никола Калистрин се класира на 53-о място в скоростното изкачване - втората дисциплина от Световната купа по ски-алпинизъм в Андора. Стомашно неразположение спря нашия състезател от участие миналата събота в дисциплината “индивидуално”, но той събра сили и застана на следващия ден на старта. Победител в скоростното изкачване е италианецът Робърт Антониоли.


ЗИМНИТЕ ЕКСПЕДИЦИИ

Денис Урубко, Дон Боуи и Лота Хинца са в Лагер 3 на Броуд Пик, след ктао са достигнали 7650 метра височина. “Няма въжета и има много цепнатини, прекалено рисковано, уморени сме, но добре аклиматизирани” - написа Урубко. Утре тримата ще се спуснат към Базов лагер. Досега се знаеше, че приятелката на Боуи - Лота Хинца (Мис Финландия), ще ги подпомага по време на експедицията от Базов лагер, но очевидно плановете са се променили и сега тя се движи с двамата алпинисти в ротациите.

Първото зимно (календарно) изкачване на Боруд Пик е осъществено на 5 март 2013 г. от поляците Мачией Бербека, Адам Биелицки, Томаш Ковалски и Артур Малек. Урубко, който е с двойно - руско и полско, гражданство, обаче смята, че сезонът приключва в края на февруари и затова Броуд Пик, според него, все още не е изкачен през зимата.


Йост Кобуш

Германецът Йост Кобуш е в Базов лагер на Еверест. Той съобщава, че вятърът е разкъсал част от парапетите между Базов лагер (5400 м) и Лагер 1 (6000 м). Освен това, се е появила болка в единия му крак, заради което 27-годишният алпинист се възстановява в палатката си. Кобуш прави соло опит за изкачване на Еверест, без допълнителен кислород. Планът му е да мине по Западния гребен и кулоара Хорнбайн. Прогнозата е за силни ветрове поне още седмица.

Своя скептицизъм за тази експедиция през седмицата изрази Ханс Камерлендер, един от най-добрите алпинисти през 80-те години на миналия век. Според него Кобуш няма шанс на Еверест. Дори да си много добър като техника на катерене, трябва да си и много силен, за да изкачиш осемхилядник през зимата, отбеляза тиролецът, който има два неуспешни опита за зимно изкачване с Райнхолед Меснер - на Чо Ою (1982 г.) и на Макалу (1986 г.).


Алекс Чикон

Алекс Чикон и екипът му се намират на ледопада Кхумбу. “Тук е СТУДЕНО. Ще кажа повече, когато се върнем в Базов лагер” - написа испанецът, чийто план е зимно изкачване на Еверест. Чикон използва в Базовия лагер слънчева енергия, добита със соларни панели, вместо енергия от изкопаеми горива. Освен това, със специалните филтри за питейна вода, по негови изчисления, целият екип е спестил до момента 1100 пластмасови бутилки. Групата събира разделно боклуците си, тъй като целта, освен достигането на върха, е експедицията да отдели минимален отпадък.


Джон Снори

На К2 Джон Снори и Томас Ротар са фиксирали парапети по най-тридния участък към Лагер 2 (6700 м), но още са далече от него. Планината е покрита със син лед, което забавя работата по маршрута. Съобщават за ветрове и минус 30 градуса температури. Чувстват се добре.

“К2 през зимата не е това, което очаквахме. Изключително студено и ветровито е. Спалните ни чували са замръзнали, дрехите ни не са сухи” - написа Мингма Джи Шерпа, ръководителят на експедицията, която се опитва да запише първо в историята зимно изкачване на К2.

===

Полската експедиция на Батура Сар (7795 м, Западен Каракорум) достигна Лагер 1 (4800 м). Базовият лагер е на 4100 метра. Стигнали са Лагер 1 за общо 8 часа. Съобщават за необичайно дълбок сняг (от 26 години не е имало толкова обилни снеговалежи в района), който на места достига метър и половина. Най-ниската температура в Базов лагер - минус 27 градуса.

===

Руско-киргизки екип е изкачил връх Исмаил Сомони (бивш Комунизъм, 7495 м) в Памир по частично нов маршрут. Подробности се очакват след завръщането им в Базов лагер. Участниците в експедицията се готвят за зимно изкачване на К2 догодина, когато там ще бъде и полска експедиция, чиито участници в момента се подготвят на Батура Сар .


ЕКСТРЕМНО КИНО

Някои от най-добрите филми в света от областта на екстремните спортове ще бъдат прожектирани идната седмица в София. Над 100 филма от 35 държави бяха показани в отминалото издание на Банско филм фест. Наградените от тях ще бъдат показани на 4, 5 и 6 февруари в Полския културен институт в столицата по време на кинопанорамата “Ехо от Банско филм фест”. Освен на традиционните теми - планини и алпинизъм, подбраните ленти разказват за приключения в моретата, океаните и джунглата. Подробности четете на сайта на Банско филм фест.

---

Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове". Можете да ни слушате и в нашия подкаст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40