Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите призова ВСС да обсъди казуса със СРС-тата с президента

| обновено на 03.02.20 в 17:55
Красимир Мазгалов
Снимка: Иван Русланов

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди казуса с разпространените от прокуратурата записани със специални разузнавателни средства разговори, на един от които от държавното обвинение твърдят, че вероятно се чува гласът на президента Румен Радев.

От Управителния съвет на магистратската организация настояват съдебните кадровици да кажат бил ли е уронен престижът на съдебната власт.

Искането си от Съюза на съдиите мотивират със създаденото впечатление, че прокуратурата се превръща в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност.

От организацията настояват съдебните кадровици да отговорят - може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор с нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства, което не обслужва нуждите на наказателен процес  - при това записи на разговори на президента.

"Обсъждането на тези въпроси, които продължават да се коментират в публичното пространство от анализатори, политици и медии, е наложително и за разсейване на разпространените съмнения, че атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочил до степен, че компетентните органи на управлението ѝ не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост“, пишат до съдебните кадровици от ССБ. 

Според Съюза огласяването на СРС-ата с президента - с мотив обществен интерес, е станало в противоречие със закона:

"Най-малкото, което би могъл да направи ВСС, е поне да признае, че са налице обстоятелства, които изискват дебат и преценка на появилите се в общественото пространство изявления на прокуратурата, доколко тези изявления биха могли да се тълкуват като чисто юридически действия, което прокуратурата би следвало да осъществява, и доколко тези действия имат други измерения", каза пред "Хоризонт" Красимир Мазгалов, член на Управителния съвет на ССБ.   

Интервю по темата с Красимир Мазгалов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.