Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Галина Димова, УАСГ: Най-често водата се замърсява с нитрати

В България няма пречиствателна станция за отстраняването им

Доц.Галина Димова
Снимка: Ани Петрова

В дългосрочен аспект най-големият риск за качеството на водоизточниците у нас са санитарно-охранителните зони и неспазването на правилата за разрешени дейности в тях. Мнението е на доц. Галина Димова от Катедра „Водоснабдяване, канализация и пречистване на води“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Човешките дейности в санитарно-охранителните зони, особено в пояс 1 непосредствено до водоизточника, може да доведе до трайно, необратимо влошаване на качеството на водата, подчерта Димова в предаването „Хоризонт до обед“.

„Наивно е да се смята, че една пречиствателна станция за питейни води може да се справи с непрекъснато увеличаващо се влошаване на качеството на водоизточника - и като концентрация на определен параметър, и като брой параметри, по които водата не отговаря на качество. Всяка пречиствателна станция е направена, за да отстранява определена група замърсители. Появи ли се нов замърсител, технологичната схема трябва да се модернизира, което е свързано с нови инвестиции и неминуемо ще доведе до увеличение на цената на водата“, коментира специалистът.

Следят се над 50 показателя за качеството на водата у нас, уточни доц. Димова. „Качеството на питейните води в България не е тайна. Всеки, който се интересува от качеството на питейната вода в регион, в който живее, може да провери актуалното състояние на водата на страницата на съответната регионална здравна инспекция.“

Като цяло качеството на питейните води в България е добро. Най-често отклонения се явяват при нитратите, особено в регионите, които се снабдяват с подземни води. Най-тежка е ситуацията в Стара Загора. Отклонения се наблюдават в почти всички области с малки изключения като София и Смолян.

Наличието на нитрати се обуславя от недобри земеделски практики и интензивно наторяване на почвата. Много трудно може да се установи източникът на замърсяване, тъй като нитратите могат да достигнат подземните води след години, поясни доц. Димова. „Но е факт, че през последните няколко години имаме подземни водоизточници, които показват трайно увеличение на концентрацията на нитрати.“

Снимка: БГНЕС

В България няма пречиствателна станция, която да отстранява нитрати. Добре е хората да се информират за концентрацията на нитрати – нормата е 50 милиграма на литър. Групите, които са най-уязвими за въздействието на завишени концентрации на нитрати, са кърмачета, бременни жени и хората със стомашно-чревни проблеми, предупреди Галина Димова.

Във водата на Хасково все още има наличие на манган. Манганът, за разлика от нитратите, не е здравно значим показател. Употребата на вода с повишена концентрация на манган не може да доведе до здравни рискове, до каквито рискове би могло да доведе наличието на нитрати, уточни специалистът.

„Въпреки всичко, манганът е изключително неприятен показател. Придава специфична цветност на водата и я прави негодна за употреба в домашния бит. В България има пречиствателни станции, които отстраняват манган. Но има региони все още - примерно Симеоновград, където този проблем не е решен.“

Спорадични са отклоненията при т. нар. микробиологични показатели и наличие на ешерихия коли във водата. Обичайно това се наблюдава в по-малките водоснабдителни зони. Проблемът се явява най-често при аварии във водоснабдителната система, когато при самия ремонт модата може да се замърси, изтъкна преподавателят. 

България е на едно от челните места в ЕС по степен на свързаност на населението с централно водоснабдяване, което минимизира риска от замърсяване на водата заради смесването ѝ с канализационна, както може да се получи при собствените водоизточници, каза още доц. Галина Димова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест в Хамптън, Вирджиния

Тръмп: Крайнолеви екстремистки подбуждат насилието

Американският президент Доналд Тръмп обвини крайнолеви екстремистки групи за подбуждането към среднощните грабежи и насилие в американски градове. Оценката на разузнавателните агенции обаче не потвърждава категорично тази оценка. А протестите след смъртта на чернокожия Джордж Флойд се прехвърлиха в Европа. Снощи стотици хора излязоха по улиците..

публикувано на 03.06.20 в 19:26
Румен Петков

Медицински форум за Covid-19 организира АБВ

Нито втора, нито трета, нито каквато и да е вълна на заразата с коронавируса не се очаква. Крайно време е животът да се върне към предишния си начин на живот. Това е категоричната позиция на всички медици, които участваха на медицинския форум "Covid-19 в настоящето и въпросът за бъдещето" в Русе.  Румен Петков, председател на партия АБВ, която..

публикувано на 03.06.20 в 18:57

Поетапно Covid-тестване на целия персонал в МБАЛ „Хаджи Димитър“ Сливен

Медицинският персонал на частната МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде изследван за Covid-19, след като там бяха диагностицирани със заразата седем души от отделението по гастроентерология. Това е  решено на извънредно заседание на Областния кризисен щаб. Заразени са лекар, четири медицински сестри и две санитарки. Лекарят и две от сестрите са..

публикувано на 03.06.20 в 18:51

Германия отваря границите, вдига предупрежденията за пътувания в Европа

От 15 юни Германия отваря границите си, съобщи външният министър Хайко Маас. Отпадат предупрежденията за пътувания от и до 31 европейски държави, реши кабинетът в Берлин. Освен за другите 26 страни от ЕС решението се отнася и до Великобритания и държавите, които асоциирани партньори в Шенгенското споразумение - Исландия, Норвегия,..

обновено на 03.06.20 в 18:34

Отново редовни полети София-Санкт Петербург-София

Нискотарифната авиокомпания "Уиз Еър" ще изпълнява редовните полети  по маршрута София-Санкт Петербург-София. Превозвачът има готовност да започне полетите до летище „Пулково“ от 2 юни по три пъти седмично.  Авиокомпанията ще оперира по тази линия до 1 януари 2025 година. 

публикувано на 03.06.20 в 18:32

На две седмици ББР ще информира депутатите за отпусканите кредити

На всеки две седмици депутатите от икономическата комисия в парламента ще получават информация за отпусканите кредити от Българската банка за развитие. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на банката: „Народните представители искат публичност и прозрачност, особено сега, когато се дават допълнителни..

обновено на 03.06.20 в 18:16

Момчил Райчевски: България е първата държава, която направи дарения на Албания в кризата

"България е първата държава, която направи дарения на Албания в кризата с коронавируса".  Това каза пред БНР посланикът на България в Албания Момчил Райчевски и уточни, че дарението е включвало 300 комплекта, което е еквивалент на 15 000 защитни облекла за еднократна употреба.  Посланик Райчевски посочи, че Албания е била сериозно засегната от..

публикувано на 03.06.20 в 18:14