Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Есен във Венеция" разказва за последната муза на Ърнест Хемингуей

Пренебрегвана от биографите история се крие зад съзидателния финален творчески период на писателя

Андреа ди Робилант, Славена Илиева
Снимка: личен архив

С книгата "Есен във Венеция" Андреа ди Робилант ни отвежда в романтична Венеция с биографичната история за големия творец Ърнест Хемингуей и неговата последна муза. 

Историята започва през есента на 1948 година, когато писателят посещава за първи път Венеция. Тогава той е почти 50-годишен и не е публикувал роман от цяло десетилетие. 

Там красивата венецианка Адриана Иванчич грабва сърцето му. Любовта вдъхновява Хемингуей да завърши няколко от великите си финални творби, сред които световния хит "Старецът и морето". 

Андреа ди Робилант

Авторът на книгата - италианският журналист и писател Андреа ди Робилант споделя, че при разчитането на писмата на Хемингуей, които е използвал в книгата, се е чувствал като в игра на пъзел, защото те са написани на различни езици - френски, английски, руски, испански. Музата на Хемингуей във Венеция - Адриана, му пишела на английски, но когато искала да бъде сериозна, използвала италиански.

"Сметнах, че е важно да се напише тази история. Това е история на Хемингуей, за която никой от биографите му не е споменавал. Смятам, че важното нещо в тази книга е как тази любовна история е повлияла на съзидателността на Хемингуей в последните години от живота му. За него са мислили, че е приключил като автор", обясни Андреа ди Робилант.

В последните 15 години от живота си Ърнест Хемингуей сътворява няколко шедьовъра. "Не е възможно да се разбере тази еволюция, този вулкан от съзидателност в живота му, ако не се отдаде необходимото внимание на връзката му с Адриана, която е продължила 8 години", смята авторът.

Най-вълнуващият момент е срещата на Адриана и Хемингуей. Според Андреа ди Робилант венецианците знаят за тази история. "Личният ми кошмар е да наблюдавам как хора на тълпи се придвижват като туристи с автобус по пътя на Адрина и Хемингуей", разказа още той.

Мая Данчева, Андреа ди Робилант

България присъства по специален начин в живота на семейството на Андреа ди Робилант.

"България е много близко до сърцето на семейството ми, защото прапрадядо ми Карло Велише де Рубилант през 19 век е бил голям подръжник на идеята за независима българска държава. Той е бил италианският външен министър и се е борил за правата на българите на Берлинския конгрес. Както можете да си представите, България е много близко до сърцето ми", изтъкна Андреа ди Робилант. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Превод в ефир: Мая Данчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28