Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Brothers“ от програмата на OperaVision

Снимка: OperaVision

Предложението на Исландската опера в OperaVision предизвика моя интерес. В представите ми Исландия е далечен северен остров с много гейзери и вулкани и изведнъж имах възможност да видя цял спектакъл, и то от исландски композитор. Интересно предизвикателство! Обърнах се към енциклопедиите. Исландската опера съществува от 1970 г. и е създадена от млади исландски музиканти и певци със задача  да представя европейските опери и произведения на исландски композитори. Затова и държавата субсидира театъра. Отначало 30 години спектаклите са изнасяни в стар театър в центъра на Рейкявик, днес вече колективът има специална сграда. Годишно театърът изнася 8 нови продукции - с  репертоар от Моцарт до Верди, но задължително се включват опери на исландски композитори, а съставът на трупата е от исландски певци и музиканти. Възхити ме именно това желание на музикантите да предстяват тяхното национално изкуство и това, което видях, надмина всичко, което очаквах от този театър. Видях съвремена опера, на съвременен сюжет, интересна постановка и великолепно изпълнение - и на певците, и на хора и оркестъра.

Операта, която се предлага, се нарича „Brothers“/“Братя“. Тя е от исландския композитор Даниел Бярнасон - млад творец, на 40 г., носител на редица престижни национални награди за музика. Талантлив композитор, негови произведения често се изпълняват от Лос Анжелеската филхармония, Симфоничния оркестър на Синсинати, Бритън симфониета, Рамберт танцова компания и други известни състави. Бярнасон е и известен диригент, ръководи Исландския симфоничен оркестър. Той дирижира и своята опера “Братя“, предложена в OperaVision. Творбата е създадена по едноименния филм на Сюзан Биер, либретото е изготвено от Керстин Перски. Бярнасон композира операта си по поръчка на Датската опера  в Архуз, която през 2017 г. е европейска столица на културата. Премиерата е през август същата година, режисьор е Каспар Холтен и спектакълът прави силно впечатление и на публиката, и на специалистите.

Премиерата на „Братя“ в Исландската опера е на 13 декември 2019 г., отново на същия режисьор и с диригент авторът. Именно този впечатляващ спектакъл имаме възможност да гледаме по Интернет. Темата, която се третира в операта, е много актуална – пораженията, които нанася войната върху човешката психика. В началото на операта виждаме главния герой Майкъл и неговия приятел Питър,  които заминават, за да се сражават с врага, подкрепяни от  патриотичните  призиви на Полковника. Близките им разбират след време, че хеликоптерът, с който са летели, е свален и те са загинали. Роднините им страдат, даже стигат до конфликти, когато внезапно Майкъл се завръща. Но той е вече съвсем друг човек - мрачен, избухлив, зъл, тормози всички. В пристъп на безумие вижда призрака на Питър и признава пред всички, че за да избяга от плен, е убил най-близкия си приятел.

Сюжетът е мрачен, музиката, която е композирал Бярнасон,  е много въздействаща - съвременно звучаща и точно отразяваща събитията, с много интересен оркестров колорит. Хорът има важно място в действието - той коментира всичко, като в древните трагедии. Така е поставена сценично и операта от  режисьора Каспар Холтен - сцената има формата на античен театър и на стъпалата е хорът, подреден според действието в различни конфигурации. Действието се развива в средата - на арената, без декори, освен една маса, около която стоят героите.

Възхитиха ме певците - майсторското им изпълнение на съвременна музика, ясна дикция, точна интонация и прекрасна, силна, убедителна актьорска игра. В ролите бяха само исландски певци: Майкъл - Одур Арнпор Йонсон, Сара - Мари Арнет, Джейми - Елмар Гилбертсон, Ана - Гора Ейнарсдотир. Интересно хрумване - ролята на малкото дете Надя се изпълнява също от дете, не повече от 8-9-годишно, а участва в цялото действие и има много самостоятелни реплики. Възхитително  дете - Селма  Буш Орум Вилумсен.

Интересно е да се види и чуе този спектакъл, да  видим една  истинска съвременна опера във всичките й компоненти и да се възхитим  на майсторствоно на исландските музиканти!


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.