Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Над Божков е имало чадър не само от изпълнителната и съдебната власт

Акцията е част от имиджа на новия главен прокурор, който поднася зрелища все по-професионално

Николай Стайков пред Съдебната палата. Според него случаят с Васил Божков може да бъде повод за "най-доброто прочистване" на съдебната система.
Снимка: БГНЕС

„От 2011 година досега, откакто изтекоха грамите на американското посолство в "Уикилийкс", оттогава досега няма никаква формална причина да не бъде започната прокурорска проверка на дейността и на произхода на парите на Васил Божков.“ Това каза пред БНР Николай Стайков от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“.

„Защо от 2011 година досега той не е бил разследван истински е една тема, на която, ако си отговори новият главен прокурор, ще има най-доброто прочистване на българската съдебна система. Много се съмнявам, че той ще го направи, знаейки начина, по който беше избран. Но това са въпроси, които трябва да повдигаме, а не да се задоволяваме със зрелищата, които ни поднася новият главен прокурор по един все по-професионален начин“, като той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. 

„В прокуратурата има основание да се разследват както дните точно преди ареста на Васил Божков, така и за последните 30 години всички сигнали, подавани срещу него и как са били запушвани. И мисля, че това ще бъде едно страхотно вътрешно прочистване на прокуратурата. Но имам опасения, че няма да видим такова нещо. Категорично Васил Божков е бил опазен, протектиран от един регулаторен чадър, който включва не само правителство и съдебна власт. Което е било част от рецептата за неговото оцеляване през последните 30 години. Защото той винаги е бил в една леко сива зона, където винаги е имал много специална позиция и той винаги е зависел изцяло от решения на овластени чиновници“, коментира Стайков.

Как стават непотребни влиятелни хора като Цветан Василев и Васил Божков? Докато в случая КТБ става дума за пари и то много пари, в момента обяснението защо се случва всичко това с Васил Божков, който е "един динозавър, макар и много умен динозавър на българския преход", е малко по-сложно, смята Николай Стайков. 

Не става дума единствено и само за пари. Да не забравяме, че сме в първия месец на новия главен прокурор и тук важи житейското правило, че няма никога втори шанс за първо впечатление. Тоест този един месец и следващите няколко ще бъдат изключително важни, за да се изгради имиджът на новия главен прокурор.“

В основата на случая с Божков е нуждата от показни, неоспорими действия в началото на мандата на новия главен прокурор, подчерта Стайков.

Българското политическо статукво е под огромен натиск от няколко години насам за ефективни действия за борба с корупцията, посочи още Николай Стайков.

„Натискът е вътрешен и външен, но докато с вътрешния те някак си успяват да се справят и да го маргинализират, с външния натиск ситуацията е много трудна да се канализира и там трябва да се представят резултати.“

Цялото интервю е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47