Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светослав Иванов: Все по-малко българският пазар зависи от преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Все по-малко българският пазар зависи от изходите на тези преговори, тъй като все повече български потребители и търговци на природен газ са взели съдбата си в свои ръце и сами си организират доставките на природен газ". Това каза пред БНР Светослав Иванов - председател на Българската асоциация "Природен газ", във връзка с преговорите във Виена днес между "Булгаргаз" и "Газпром".

Според него потребителите в България трудно скъсват с регулирания пазар и излизат на борсата. Обяснението за това са и психологически, но и заради много пропуски в правилата за съществуването ѝ:

"Българската газова борса стартира без цена на продукта, който се търгува на нея", посочи Иванов.

По думите му нито един от съществуващите газови хъбове в Европа не е в страна, която не е добре газифицирана. 

Едва 25% от българските общини имат достъп до газовата инфраструктура, а в Холандия няма село, което да не е присъединено към газопреносната мрежа, уточни Иванов.

"Трябва да си зададем въпроса - след като българските политици са готови да окажат подкрепа за проект, който ще ни струва 3 млрд. лева, за да послужи за пренос на сравнително големи потоци природен газ, но през България, защо не си положат достатъчно усилия, да инвестират още малко пари, за да може съществена част от тези потоци да остават в България и да стигат до градове като Видин", коментира той и посочи, че това може да се постигне с много ясна държавна политика и ангажимент на единственото газопреносно предприятие да изгражда така инфраструктура не само за пренос през България, но и за разпространение на газа и в България.

Цялото интервю на Людмила Железова със Светослав Иванов в "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катя Воденичарова в редакция „Хумор, сатира и забава“

Близки и приятели се простиха с Катя Воденичарова

Днес близки и приятели се простиха с легендата на Българското национално радио Катя Воденичарова. Катя Воденичарова е автор на детски книги, на театрални, куклени и телевизионни пиеси и филмови сценарии. В продължение на 33 години е редактор, а след това и ръководител на редакциите „Детско-юношески предавания“и „Хумор,..

обновено на 07.07.20 в 15:42
Плаж в Слънчев бряг

Работещите в хотелите и заведенията в Слънчев бряг са повече от туристите

Чуждестранните туристи в Слънчев бряг са основно от Полша, Румъния, Чехия и Унгария, но те са малко за големия капацитет на курорта. В централната част заведенията са празни, част от собствениците се опасяват, че няма да издържат до края на сезона, ако не се подобри ситуацията. Близо 40 хотела работят в целия курортен комплекс, а персоналът и..

публикувано на 07.07.20 в 14:57

Енергийната ефективност помага на конкурентоспособността

Цените на електроенергията ще продължат да растат и единствената възможност за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия е чрез енергийна ефективност. Тя е обявена за национален приоритет, но бавно прохожда в индустрията в България.  Около 28% от общото енергийно потребление използва индустриалният сектор в страната. За..

публикувано на 07.07.20 в 14:57

Руското ФДР задържа бившия журналист Иван Сафронов

Федералната служба за сигурност в Русия задържа бившия журналист и настоящ служител на държавната корпорация „Роскосмос“ Иван Сафронов . Той е заподозрян в предаване на секретна информация на НАТО. От Федералната служба за сигурност уточниха, че Иван Сафронов е събирал и предавал на една от специалните служби на НАТО информация, която..

публикувано на 07.07.20 в 14:48

Възстановена доходност в пенсионните фондове за второто тримесечие

Доходността по партидите в частните пенсионни фондове се e възстановила през второто тримесечие на годината след срива през март. Това каза в интервю за "Хоризонт" Даниела Петкова, член на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Сривът на борсите в края на март се отрази върху пенсионните фондове по..

обновено на 07.07.20 в 14:33
На церемонията присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев (дясно), изпълнителният директор на болницата Антон Петков (ляво) и началникът на клиниката по образна диагностика Марин Пенков (в средата).

ЯМР от нов клас в болницата "Св. Иван Рилски"

В Университетската многопрофилна болница „Св. Иван Рилски“ вече работи апарат от най-нов клас ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Апаратът позволява бърз и адекватен преглед без лъчево натоварване. Инвестицията на болницата в новата апаратура е над 6 млн. лева. В Европа има само още 9 такива машини, обясни министърът на здравеопазването Кирил..

публикувано на 07.07.20 в 14:30

Над 700 кандидат-студенти на първия присъствен изпит в Медицинския университет в Плевен

Над 700 кандидат-студенти се явиха на първия присъствен изпит в Медицинския университет в Плевен. Всички противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 бяха приложени. Задължителни бяха маските по време на изпита. Направена е пълна дезинфекция вчера и днес преди самия изпит. Родителите ще са на дистанция от..

обновено на 07.07.20 в 14:19