Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Студената война между институциите навлезе в гореща фаза

Проф. Анна Кръстева и доц. Татяна Буруджиева пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Студената война между институциите навлезе в гореща фаза". Това каза пред БНР проф. Анна Кръстева - политолог и преподавател в Нов български университет, във връзка с обявеното от президента Румен Радев в обръщение към народа, че снема доверието си от правителството, защото кабинетът не действа в интерес на българските граждани и острата криза в управлението му води към разпад на държавността. Тя посочи, че със свалянето на доверието не се разпуска правителството, защото България е парламентарна република и припомни, че и президентът Плевнелиев сне доверието си от кабинета "Орешарски" след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Проф. Анна Кръстева

Според проф. Кръстева има няколко линии на интерпретации. Единият - нов политически проект на президента Румен Радев, а вторият - гореща фаза на конфликта с премиера Бойко Борисов и правителството.

"Когато институциите се карат, от това губят гражданите, защото кой да следи за язовирите и нещата, когато вниманието е фокусиране върху такъв конфликт.", заяви тя. Според нея дефицитите от ситуацията ще понесе самият Радев, защото досега той имаше имидж, с който спечели изборите, и който го поставяше рейтингово над Борисов:

"С тази остра и необоснована от събитие атака Радев влиза на територията на Борисов. Всичко, което той казва е вярно и той го е казвал многократно. Какво днес е ново?", каза още проф. Кръстева.

"Днешният ход на президента слага точка и край на въпросите дали има конфликти между президент и премиер", коментира в предаването "Нещо повече" доц. Татяна Буруджиева - политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Тя се съгласи с анализа на проф. Анна Кръстева, че студената война между институциите навлезе в гореща фаза. 

Доц. Татяна Буруджиева

Според Буруджиева снемането на доверие е много краен, но символичен ход, но той няма законодателна сила. По думите ѝ е необходима повече яснота от страна на Румен Радев защо това се случва и къде може да се намери националният интерес: "Българските граждани не заслужаваме тази война да се случва в България", заяви доц. Буруджиева. Важни са следващите крачки и на президента, и на правителството, уточни тя.

По думите на политоложката едно правителство не пада при снемане на доверието на президента от него, а най-вече заради това, което прави самото правителство.

"Общественото мнение реагира на проблемите, но и на това кой може да ги разреши. Докато няма отговор на въпроса кой друг може да реши проблемите, хората няма да тръгнат да сменят правителството", категорична беше тя.

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева и доц. Татяна Буруджиева в "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен оглед на пожара в Рила

Очаква се днес дежурни екипи пожарникари и горски работници да направят последен оглед на терена при пожара в Рила за евентуално възобновени огнища и доугасяване. Той възникна преди 10 дни на 2 300 м надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица и обхвана над 60 декара площ.   Също днес кризисният щаб ще реши дали да бъде отменено..

публикувано на 01.09.24 в 08:54

Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник

На 1 септември се отбелязва началото на Новата църковна година, наричана още „малък Господски празник“ и се свързва с паметта на свети Симеон Стълпник. В своето обръщение за празника българският патриарх Даниил пише, че като всяко ново начало, и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. На 1..

публикувано на 01.09.24 в 08:38

Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Миграционната политика и отношението към войната в Украйна са основните теми за избирателите в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония, които днес гласуват за регионален парламент. Увеличаващата се подкрепа за крайнодесните и крайнолевите популисти притеснява тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц само година преди парламентарния..

публикувано на 01.09.24 в 08:25
Руският външен министър Сергей Лавров.

Москва няма да преговаря за завзетите от Украйна територии в Курска област

Редица области на Русия бяха подложени на атаки с украински дронове. По информация на властите безпилотните летателни апарати са били свалени успешно. Москва няма да преговаря за замяна на окупираните украински земи с териториите, които загуби в Курска област, заяви в интервю за руска телевизия външният министър на Русия Сергей Лавров.  Руската..

публикувано на 01.09.24 в 08:16

Контролирана експлозия на снимачна площадка предизвика пожар в Лондон

Контролирана експлозия на снимачна площадка в Лондон предизвика пожар, който унищожи микробус и повреди две други превозни средства в близост до прочутата зала O2 Арена. Лондонската пожарна бригада съобщи, че е изпратила 25 пожарникари и четири пожарни коли на мястото на инцидента. От кадри се вижда, че червен камион с надпис "BBC News World“ на..

публикувано на 01.09.24 в 08:10

Предупредителен код за интензивни валежи в Югоизточна България

Предупредителен код за интензивни валежи е в сила за седем общини в Югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

обновено на 01.09.24 в 07:46

Жители на Самораново на протест заради безводие

Дупнишкото с.Самораново, което от месеци въвеждаше режим заради недостиг на вода, а ВиК услугите не са коректни и качествени, излиза на протест в неделя. Очаква се десетки да блокират главен път Е-79 при известните "Барикади" при Дупница. Началото е обявено за 9 часа. Водата за Самораново, което е в подножието на Рила, във вододойна зона, не..

публикувано на 01.09.24 в 07:37