Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ели Герганова: Комисията по хазарта преценява дали рекламите нарушават закона

Снимка: БГНЕС

Въпреки, че Законът за хазарта забранява рекламата на хазарта, допуска изключения, които касаят наименованията на игрите, техните правила и печалбите, очевидно в обществото остава впечатление, че с тези изключения се злоупотребява.

Това каза за БНР председателят на Управителния съвет на Националния съвет за саморегулация - неправителствена организация, в която членуват рекламодатели и телевизионни оператори - Ели Герганова. Тя изтъкна, че Съветът е кореспондирал с Комисята по хазарта заради телевизионните реклами, представящи победителите от различни хазартни игри.

„Отговорът на комисията тогава беше, че те не намират закононарушение. Доколкото разбирам, подобни запитвания са имали и от СЕМ. Със същия резултат. При това положение на нас ни оставаше единствено да предлагаме тези излъчвани реклами да се придържат максимално към Националния етичен кодекс“.

Комисията по хазарта на практика е единствената институция, овластена да прецени има ли нарушение на закона, обясни Герганова и допълни.

„В последните една-две години големите оператори – хазартните игри – се е присъединиха към Националния съвет за саморегулация и много често, а една част от - тях дори редовно, искат предварителен преглед на рекламите си от гледна точка на етичните правила“.

Това е довело до опити да не се подбужда хазартно поведение сред децата чрез поява на популярни лица в рекламите. Определянето на часовете на излъчване на тези реклами обаче:

„За съжаление е извън обхвата на Националния съвет и би следвало да бъде в обхвата на Закона. Ние се грижим за съдържанието на рекламите, а колко и къде да се излъчва, това вече е извън нашия обхват. Би следвало за това да се грижи СЕМ“.

В Кодекса на Националния съвет за саморегулация има специален сектор, касаещ хазартните игри. Такива има „във всички европейски държави, където хазартът е разрешен“, а българските правила са взаимствани тези в Германия, допълни тя. Основната им цел е да не се създава впечатление, че финансовите и социални проблеми на хората могат да се решават чрез участие в хазартни игри.

Според Герганова правилата в момента са достатъчно рестриктивни и пътят към ограничаване на рекламите е саморегулация, но тя е процес 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на община Горна Оряховица

Горна Оряховица иска от МФ средства от целевата субсидия за текущи ремонти

Община Горна Оряховица иска от Министерство на финансите да прехвърли средства от целевата си субсидия за капиталови разходи в трансфер за извършване на текущи ремонти на улична мрежа и общински сгради.  За спешните ремонти са разчетени 134 280 лв. Порите ще бъдат използвани за основен ремонт на сградите на кметствата в Янтра, Долна Оряховица,..

публикувано на 01.08.21 в 22:14
Мартин Димитров

Партии предлагат по-висок праг за задължителна регистрация по ДДС

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от „Демократична България“ и от „Изправи се! Ние идваме!“. Двете коалиции имат идентични мотиви, но предлагат различни нови по-високи прагове.  В момента задължителната регистрация по ДДС идва с оборот от 50 000 лева годишно, което според експертите е твърде нисък праг и сериозна..

публикувано на 01.08.21 в 22:10

Локализиран е горският пожар над Велинград

Локализиран е горският пожар над Велинград. Огънят е в труднодостъпен район. Димът се усеща в курортния град, но няма опасност за населението.  Това увери пред БНР говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов: "Успели да го локализират. Към момента екипите погасяват само отделни огнища, защото има поривист вятър, който създава предпоставки..

публикувано на 01.08.21 в 21:12
Турист се снима пред олимпийските кръгове в Токио.

Разследват инцидент с употреба на алкохол в олимпийското селище

Организаторите на Олимпийските игри в Токио разследват инцидент от петък вечерта, при който спортисти са били забелязани да пият алкохол в парк в олимпийското селище. "Разследваме случая. Ще предприемем съответните мерки, въз основа на това, което сме установили," съобщи председателят на Организационния комитет на Игрите Тоширо Муто. Не..

публикувано на 01.08.21 в 20:51
Стопкадър от интервюто

Слави Трифонов: От "Демократична България" искат постове в правителството

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува в социалните мрежи видео, в което обяснява,че от Демократична България искат постове в новото правителство. В отговор на въпрос на своя заместник Тошко Йорданов, Трифонов заяви: "Аз знам, какво искат. Те искат постове, въпреки че твърдят, че не искат! Мисля, че Христо Иванов си слага..

обновено на 01.08.21 в 20:43

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова цена на природния газ -  57,60 лв. за мегават час (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението е 15% спрямо предишния месец  Увеличението на природния газ спрямо месец юли е с близо 8 лв. за мегаватчас (MWh). Енергийният регулатор е утвърдил новата, по-висока цена след подробен..

обновено на 01.08.21 в 20:18
каньон Шегава

Предлагат известен каньон в Кюстендилско да бъде обявен за природна забалежителност

Природазищитници от Кюстендил предлагат известният каньон Шегава при Земенския пролом да бъде обявен за природна забалажителност. Предложенето, коментирано в мрежите, е подкрепено и от проведения в неделя в  кюстендилското читалище „Братство“ форум на Организацята  Зелените  обучение „Застъпници на природата“, на който лектори бяха едни от..

публикувано на 01.08.21 в 19:54