Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кутиите от банани срещу дизайнерските перголи

Ще се върне ли книжният пазар на столичния площад "Славейков"

Спори се къде е мястото на книгите - в книжарниците или на тротоара

Снимка: БГНЕС

Най-рано след няколко месеца ще стане ясно дали книжният пазар на площад "Славейков" в столицата ще се завърне на мястото си и в какъв вид.

До средата на януари проектът за новата визия на площада беше отворен за предложения и възражения на сайта на Район Средец. Събраните данни вече се анализират в направление "Архитектура и градоустройство".

Проектът предвижда перголите, монтирани на площада след ремонта на улица „Граф Игнатиев“, да бъдат покрити с растителност, а местата, на които ще бъдат изложени книгите, да бъдат общо 7, всяко от които с площ около 4 кв. м.

Книжарите, които почти 30 години развиват бизнеса си на площада, се обявяват против тази визия, тъй като местата са недостатъчни – от 60 работни места преди промените сега те са свити до 7.

Снимка: БГНЕС

Мариела, Ваня и Пламен са сред основателите на книжния пазар в началото на прехода. В сегашния вид на проекта местата за книжарите изглеждат по-скоро като рекламна витрина за излагане на книги, а не като търговско място за работа с клиенти, казва Мариела.

Продължаваме да работим в градинката пред хотел „Рила“. Хората питат кога се връщаме на „Славейков“, допълва тя. Според Мариела, красотата на площада няма да се загуби, ако книгите се върнат там. „Напротив – мисля, че ще се създаде по-голям уют, ще продължи да бъде едно духовно средище, каквото беше и преди.“

„Като се каже площад „Славейков“, се знае, че това е книжният пазар. Питам защо не ни искат“, споделя разочарованието си Ваня. Тя дава примери със страни, на които искаме да приличаме. „Тези книжни пазари са без цена, безплатни. Верона, Париж… Смешно е, не бива така.“

А Пламен допълва, че преместването на книжните сергии на друго място означава зачеркване на 30-годишен труд.

Площад „Славейков“ в София Снимка: БГНЕС

10 000 души са разгледали проекта за книжния пазар на "Славейков". Част от тях са категорично против книгите да се завърнат на площада, защото по думите им, така пространството е по-красиво и може да се минава спокойно. Според други мястото е свързано с книгите и те трябва да се завърнат там.

Кметът на Район Средец Трайчо Трайков оценява проекта като положителна трансформация. Той смята, че книги трябва да се продават в книжарниците, но като традиция, станала част от облика на площада, сегашното предложение е добър вариант.

„Въпреки че има хора, които си харесват стария, ориенталски характер на площада, смятат, че това е давало своеобразен колорит, като цяло преобладават мненията, че трансформацията е положителна“, уточнява Трайков.

Снимка: Ани Петрова

Въпросите и забележките са свързани със зеленината върху перголите и вида на работните места. „Всичко това от гледна точка на факта да не започнат пак обичайните импровизации - плажни чадъри, кашони от банани и т.н.“

„Аз лично смятам, че книги трябва да се продават в книжарниците, но това е традиция, която стана част от нашия живот и от облика на централната част на София. Мисля, че не е лошо решението.“

Проектът за книжния пазар на пл. "Славейков" е одобрен от главния архитект на София Здравко Здравков, който смята, че има и други начини площадът да се оживи.

По думите на Здравков, идеята е била площадът да се изчисти от палетите и кашоните за банани.

„Изчистването на площада, изчистването на пешеходните пространства за хората е приоритет. Има 15 „чадърчета“ на площада, единствената възможност за разполагане на подобно съоръжение е пред Столична библиотека, където няма активни фасади, няма витрини на магазини. За останалата част от площада – той би могъл да се оживи по друг начин – да се ползва като места за фестивали, за акции на открито, защо не коледни базари“, коментира главният архитект на столицата, който е привърженик на купуването на книги от книжарниците. 

Снимка: БГНЕС

Новите поколения трябва да бъдат спасени за четенето, апелира писателят Деян Енев. В подобен кашон като визираните на площад „Славейков“ преди години той откри „Калуна-каля“ на Георги Божинов и я възкреси за читателите.

Според Енев връщането на книжните търговци на „Славейков“ би било „животоспасяващ байпас“ срещу „нечетенето като смразяващ феномен“.

„В момента площад „Славейков“ ми прилича на язовир „Студена“ – ни повече, ни по-малко“, коментира писателят и връща лентата назад – към първите години на прехода, когато площадът по думите му е бил задръстен. „Но за хора като мен, които обичат да пипат и да разглеждат книги, това задръстване беше щастие.“

„Не искам да си кривя душата – сега пространството е много по-добро. Но нека час по-скоро то се насити с онова, което традицията и любовта към книгата за 30 години превърнаха в едно много смислено средище на столицата“, призова Енев.

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46