Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балерината Диляна Никифорова:

Международният балетен конкурс във Варна е "паметник на културата"

Тазгодишното издание е под въпрос, осигурени са само половината пари

“Международен балетен конкурс - Варна”
Снимка: БГНЕС

Заради недостатъчно финансиране, 29-тото издание на най-стария балетен конкурс в света - “Международен балетен конкурс - Варна”, няма да се проведе. 

Министерството на културата пое ангажимент да отпусне 100 хиляди лева, а едноименната фондация събира средства за провеждането на фестивала.

"Тя набира средства основно чрез спонсорства, чрез рекламна дейност, чрез дарителски кампании. Ние сме подпомогнати и от Министерството на културата. Традиционно вече, от 2004 година, от Министерството на културата ние получаваме целево средства за наградния фонд, които можем да изразходваме единствено за него", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Димитър Димитров от Фондация “Международен балетен конкурс - Варна”.

И финансово, и логистично фондацията получава подкрепа и от Община Варна. "В последните около 8-10 години участваме в конкурси към Фонд "Култура" за провеждането на “Международен балетен конкурс - Варна”, откъдето също печелим една приблизително разумна сума", допълни Димитров.

Финансовата помощ от министерството и общината формира около 25% от необходимата сума за провеждането на фестивала, уточни той.

"Другите 25% фондацията осигурява сама, като собствени приходи. Това са приходи от такси участие в конкурса, приходи от продадени билети за концертните вечери на събитието. Също така успоредно с конкурса се провежда и международна лятна балетна академия, която също генерира допълнителен приход. Можем да кажем, че около 50, в някои случаи до 55% от средствата са сравнително подсигурени. Това е сума от порядъка на 350 хиляди лева, но другите приблизително 50%, другите 350 хиляди лева ние трябва да осигурим чрез спонсори, чрез дарения и всякакъв друг вид приходи, които бихме могли да получим", допълни Димитър Димитров.

Международният балетен конкурс води началото си от 1964 година. Някои от най-ярките звезди на световния балет от различни школи са били лауреати. Сред тях е и Диляна Никифорова, прима балерина на Софийската опера и балет.

"За мен този конкурс е национален "паметник на културата", така мога да се изразя, тъй като той е популярен в цял свят. Не само, че е първият конкурс изобщо създаден в света, но той има и една невероятна аура благодарение на Летния театър във Варна. Няма еквивалент в световен мащаб на такъв конкурс", отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" Никифорова. 

Съществуването на конкурса е важно за имиджа на България, подчерта тя.

"Разбирам, че е изключително трудно да се финансира едно такова събитие, но има доста практики в момента в света, от които може да се вземе пример - на конкурси, които успяват дори да са печеливши", изтъкна Диляна Никифорова.

Една от наградите на балерината е бронзов медал в младша възраст по време на Балетния конкурс във Варна. 

"Всъщност три пъти съм участвала. Дори когато бях на 14-15 години, беше първото ми участие, съвсем мъничка бях, тогава стигнах до втори тур. Спомените са много стресиращи, защото конкурсът е тежък, с много тежка програма. Почти няма такъв конкурс, който да изисква толкова широк диапазон от класически и съвременен танц с три тура, с нощни репетиции, но пък е очарователно да бъдеш там. Събира се целият балетен свят буквално", разказа Диляна Никифорова. 

Двете мнения чуйте и в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49