Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатолий Макаров: Удивен съм от решението на САЩ да наложат забрана на Андон Миталов

Н. Пр. Анатолий Макаров
Снимка: БГНЕС

"Удивен съм от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щата заради корупция. Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да било другаде". Така извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров коментира обявеното от държавния секретар на САЩ име на съдия Андон Миталов. 

Руският дипломат заяви, че като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване:

"Това е съвършено нормално. Все пак живеем в цивилизована страна, в България има един принцип в правото - презумпцията за невинност до доказване на противното".

Анатолий Макаров обясни още, че не познава лично съдия Миталов и не знае нищо за него, нито за дейността му или контактите му. Той е запознат със становището на колегите му, че никога не е бил уличаван в корупция и не е имал някакви професионални пропуски или нарушения.

Макаров знае и за решението на Висшия съдебен съвет, който е поискал от американската страна да предостави някаква информация и доказателства за решението си. Факти, за които българската страна може би не знае. Посланик Макаров все пак добави, че има достатъчно начини и методи съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство. 

"Навярно в цивилизованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията", каза Макаров. 

Попитан дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ, посланик Макаров каза:

"Не ме плашете, да не сме в състояние на война? Защо е тази терминология - фронтова държава. На територията на България ние не воюваме нито с американците, нито с никого другиго. За нас България е страната на мира, както и Черно море е море на дружбата. Затова ние изхождаме от това, че сме тук, правим съвместни проекти и американците имат право на съответстващи проекти, и руснаците, ако това отговаря на икономическите интереси на двете страни. Това е нормално".

Анатолий Макаров коментира и евентуална визита на руския президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров с думите, че за последно президентът Путин е бил в страната ни през 2008-а година. Думите на Макаров бяха - "навярно това време вече е дошло": 

"Но такова посещение трябва да се подготви внимателно, както и да се обсъждат проекти между двете страни".

Посланикът на Русия у нас обаче намекна, че се водят разговори външният министър Сергей Лавров да посети България.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров отбеляза, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

Днес по случай руския професионален празник “Ден на дипломата” извънредният и пълномощен посланик на Русия в България, военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската Федерация в Република България, служителите на посолството, сътрудници на Руския културно-информационен център положиха венци и цветя на паметника на Граф Игнатиев в София, който беше открит на 18-и януари 2008 година от Министрите на външните работи на Русия и България в рамките на посещението на Владимир Путин в България.

На 31 октомври 2002 година с Указ на президента на Руската федерация, в чест на 200-годишния юбилей на Министерството на външните работи на Русия, е утвърден професионалният празник - Ден на дипломатическия работник, който се отбелязва на 10-и февруари. За дата на установяване на дипломатическите отношения между Русия и България се счита 7-и юли 1879 година, веднага след установяване независимостта на България и създаването на държавните институции у нас.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59