Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Финансист: За 7 години хазартният бизнес се е разраснал над 20 пъти

Малкият бизнес търпи загуби от закупените талони, спират да ги купуват

| обновено на 11.02.20 в 13:59
Снимка: БГНЕС

Години наред държавата не направи нищо, за да регулира стремително разрастващия се хазартен бизнес (над 20 пъти разрастване за 7 години). Тезата е на финансиста Бойко Димитров, който е сред авторите на предложени през 2018 година промени в Закона за хазарта от "Демократична България". 

„В 2012-а, когато се прие новият Закон за хазарта, в първите години този бизнес беше само за 30 милиона, в момента той е за 700 милиона годишно. И държавата през този период не направи абсолютно нищо, за да защити гражданите. Това си е направо болестно състояние“, посочи Димитров в предаването "Преди всички".  

Какво трябваше да пише в Закона за хазарта?

„Първо, най-малкото не трябваше да я има тази вратичка, която позволи само една фирма да спестява по 40-50 милиона ежегодно данъци – това е ключов проблем. На второ място трябваше да има добър контрол върху това какво може да се рекламира“, смята Бойко Димитров.

Снимка: БГНЕС

Като добра стъпка в закона Димитров посочи ограничението лотарийните билети вече да се продават само на определени щандове, където не се предлагат други стоки и услуги. „Държавният тотализатор в момента има голям шанс, тъй като няма да има никакви ограничения върху рекламата, която извършва. Няма да има конкуренция“, допълни той.

Според Димитров, ако в Тотализатора има „добре мислещи хора“, те биха могли да обърнат "в полза за обществото" заразата хазарт. „Макар че и там има много въпросителни – огромните средства, които евентуално ще започне да събира Държавният тотализатор, след това как ще бъдат вложени.“

Според Димитров се е вдигнал достатъчно шум около закриването на лотарията и повечето от хората вероятно са наясно, че не бива да купуват повече талони, каквито според проверката на "Хоризонт" все още се продават.

Печалби не се изплащат. На места хората са информирани за това, другаде обаче няма предупреждение.

Снимка: БГНЕС

Търкащите талончета

„Щом са решили да ги забранят – няма проблем. Купувам си, защото печеля дребни суми, които ми ги изплащат веднага. От 100 лева повече не съм печелила.“

Продавачите

Промените в закона се отразяват пагубно за целия бизнес, участвал в разпространението на талоните, обяснява продавачка, която твърди, че на съседния обект е паднала печалба от 100 хиляди лева. „Изплатена е, хората си я получиха.“

Хората спряха да купуват, разказва друга продавачка на лотарийни билети. „Трябва да има някакъв срок за тия неща, не може така - от днеска за утре“, категорична е тя.

„Сигурно около 300 лева имам билети. Горе-долу за една седмица ги продавам толкова билети. /…/ За някои 300 лева сигурно не са нищо, обаче за мен са си пари – малък бизнес е. Да те е страх с каквото и да било да се захванеш. Влагаш пари в нещо и накрая… Някои хора си имат пари да си играят с тях, обаче ти събираш пари да ги вложиш, ужким неща да направиш и накрая…“, споделя разочарована и притеснена жената. 

Нашите депутати за пореден път се проявиха като слон в стъкларски магазин“, коментира финансистът Бойко Димитров, според когото много от дребните бизнеси ще бъдат сериозно засегнати, защото са вложили вече пари за закупуването на тези талончета и никой не знае как ще бъдат възмездени.

Депутатите дадоха срок за изтеглянето и унищожаването на талоните до края на 2020 година. Отговорният за това дали не продължава разпространението на талоните е Държавната комисия по хазарта, уточни Димитров.

„В първоначалния срок беше предвиден срок от 3 месеца, в който да продължат да действат тези лицензии, точно за да може всички такива малки обекти по нормален начин да приключат дейността си. Няма никакво обяснение защо народните представители приеха такива срокове. Нищо чудно и да е някакъв лобистки интерес - да продължи на черно търговията с тези талони. Но това не може да се твърди със сигурност“, отбеляза още Бойко Димитров. 

Нашите народни представители не мислят за интереса на отделния гражданин, гражданите са потърпевши от рекламите, с които бяха облъчвани толкова години, а сега остават без никаква гаранция да си получат печалбите, обобщи финансистът.  

Цялото интервю и анкети по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42

Започна национално проучване за достъпна среда в университетите

Националното представителство на студентските съвети започна инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”. Целта е да се събере информация от цялата страна за достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, с нарушени зрителни, говорни или..

публикувано на 27.11.20 в 11:05

Павлета Алексиева: Държавата да предвиди адаптирани за социалните предприятия мерки

Държавата трябва да подкрепя социалните предприятия, независимо дали сме в криза или не, за да се развива тяхната екосистема през следващите години. Това мнение изрази пред БНР  Павлета Алексиева, програмен директор на Центъра за нестопанско право. Днес центърът организира онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на..

публикувано на 27.11.20 в 09:34

Може ли да има дистанционно обучение, но присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Правителството реши да удължи извънредната епидемична  обстановка, а н ови по-строги мерки влизат в сила в 23.30 ч в петък  - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12..

обновено на 25.11.20 в 19:47
Снимката е илюстративна

Анастас Стефанов: Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център  „Тренд“.  Последното проучване на центъра показва, че 40% от..

публикувано на 25.11.20 в 09:29

Проф. Любима Деспотова: И обрив може да бъде симптом на Covid-19 при децата

Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия . Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова - Толева. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега , изтъкна тя. „Изглежда вирусът по-рядко..

публикувано на 24.11.20 в 10:40