Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите в енергийния сектор - заради некадърност?

Снимка: БГНЕС

„Напрежението в енергийния сектор не е от вчера. Още през 2016 година беше организиран безпрецедентният в историята протест на работодателите и на предприемачите във връзка с високите цени на електроенергията. Оттогава до днес има дисбаланси и необосновано високи цени на електроенергията за бизнеса. През това време пишехме декларации, отворени писма, за да посочим проблемите, предлагаме и решения. Но такива не се постигнаха“. Това подчерта пред БНР Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това е причината от Асоциацията да поискат оставките на ръководството на Българския енергиен холдинг, на „ТЕЦ Марица изток 2“ и на Българската независима енергийна борса.

„Ръководството е некадърно и затова се постигат тези високи цени на Българската независима енергийна борса“, каза Иванов и допълни:

„Но това не е независима енергийна борса. На борсата обикновено се постига равновесие между търсенето и предлагането и това равновесие определя борсовата цена. Когато има повишаване на предлагането, цената пада, когато има повишаване на търсенето, цената се увеличава. Когато имаме един продавач, той може по всяко време да манипулира предлагането така, че да постига по-високи борсови цени... Това и в комбинация с това, че при Българската енергийна борса липсва прозрачност на офертите, които се подават от продавачите и от купувачите. Липсват и продукти, които да осигурят електроенергията на едно предприятие в цялата му пълнота“.

Промените на парчета не отразяват динамиката на пазара на електроенергия

С коментар в предаването „12+3“ се включи и Соня Николова – Кадиева от Асоциация „Свободен енергиен пазар“. Тя посочи, че оставките не решават нищо, защото проблемите са много по-дълбоки, а „промените на парчета не отразяват динамиката на пазара на електроенергия“.

„Случаят в неделя, заради който ескалира напрежението, тъй като цената в България беше в пъти по-висока от съседните енергийни пазари, е технически проблем, но показва недостатъците на нашия пазар“.

Според Николова Законът за енергетика трябва да бъде променен в частта за ликвидността – „искаме ли да имаме достатъчно ликвидност и на кой сегмент от пазара на борсата искаме да има ликвидност“.

В много от случаите става дума за некадърност

По думите на енергийния експерт Еленко Божков, когато искаме да направим детайлен анализ (водени от правилото, че цената се вдига, когато предлагането е малко, а търсенето е по-голямо), то той трябва да се прави от места, където има достатъчно много информация, а такава има в един сайт за прозрачност на Обединената енергийна система на Европа, на която сме член.

„Винаги е точното време да се иска оставката на министър Петкова и на Иван Иванов от КЕВР, но винаги е много късно за това“.

На въпрос какво би открил главният прокурор, ако влезе в енергетиката, призив, който вече беше направен, Божков отговори:

„Много интересни факти ще открие. Достатъчно е да влезе в „Топлофикация – София“, за да види далаверите на Ковачки и на ръководството при търговията с електрическата енергия. Със същата скрупульозност трябва да се провери и КЕВР, и борсата“.

Според експерта в много от случаите става дума за некадърност:

„В една част от случаите става въпрос за некадърност, не толкова за злонамереност и използване на влияние“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16