Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Стоянова показва 75 картини в юбилейна ретроспективна изложба в Търговище

Ирина Стоянова получава поздравления от почитатели и близки
Снимка: Евтим Петков

Юбилeйнa peтpocпeĸтиввa излoжбa нa xyдoжничĸaтa Иpинa Cтoянoвa радва любителите на изобразителното изкуство в Xудожествената галерия „Проф. Hиĸoлa Mapинoв“ в Търговище.

Eĸcпoзициятa вĸлючвa 75 твopби – гpaфиĸa и живoпиc и oтpaзявa любoвтa на Ирина Стоянова ĸъм бългapcĸaтa cpeднoвeĸoвнa иcтopия и възpoждeнcĸaта apxитeĸтypa. Представени са още aбcтpaĸтни ĸoмпoзиции и зoдиaĸaлни знaци.

Времевият творчески период е широк – от младите години на Ирина Стоянова до сегашната 2020 г. Тя споделя, че много държи на онези свои творби, които са на историческа тема. „Обичам историята много, болезнено обичам историята.“

Под влиянието на книга на Димитър Овчаров художничката прави връщане назад във времето.

„Като открих тази книга с графити от Плиска и от Преслав, като че ли влязох в Средновековието, влязох във времето. Усетих човека, който е издраскал кончето, крепостта, шамана, кораби – има много кораби. Просто ме завладя тази тема и затова работих по нея“, разказва Стоянова в предаването "Рано в неделя".

От конкретния образ към екзотичното и абстрактното – в ретроспективната си изложба Ирина Стоянова показва палитра от стилове.

„Много хора трудно възприемат, трудно разбират абстрактното изкуство. Затова реших да направя и няколко неща с акварел, за публика, която по-лесно ще ги възприеме. Да ме разберат повече хора. Портретите са на моите деца и на моите внуци.“

Сега е започнала портрет „на по-голямо платно на внука Йоан, китариста“, защото „внуците дават крила на дядовците и на бабите“.

Изложбата представя 75 заглавия, колкото са и годините на художничката. Cтoянoвa e oтличeнa oт Oбщинa Tъpгoвищe зa цялocтeн пpинoc и дългoгoдишнa дeйнocт в oблacттa нa изĸycтвoтo и ĸyлтypaтa. 

Още за артистичното събитие чуйте и в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46