Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адвокат Михаил Екимджиев:

Проверката на приватизационните сделки е популистка пушилка

Юристът препоръча прокуратурата да разследва управляващите по казусите "Божков" и "Василев"

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

Наказанието доживотен затвор без право на замяна да отпадне, да има повече административни глоби и пробация вместо затвори, ремонт на Наказателния кодекс - това предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане. Идеите, заложени в документа, се разминават със законови промени, приети след извършване на тежки престъпления, които приковаха вниманието на цялото общество.

Преди две седмици на 30 януари убиецът на 7 годишната Кристин от село Сотиря получи доживотен затвор без право на замяна и това беше първата присъда след промяната в закона, свързана със съкратената съдебна процедура. Адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права коментира пред БНР, че противоречивата законодателна практика не го изненадва и прогнозира, че концепцията за нова наказателна политика ще остане само непотребен документ:

„Това, което се случва в момента, е част от цялата тази имитационна политика, при която ние сме дали някакви наши пари като данъкоплатци да бъде създадена тази концепция и тя е добра. Тя е правена от експерти, но няма да има кой да я изпълнява, защото политическото ни управление се осъществява в кратки мисловни темпорални връзки и параметри и под натиск на популистки идеи и желание да се угажда на популистки настроения. Затова няма място за концепция, тя ще бъде загробена, забравена в следващите дни“, каза Екимджиев в предаването „Преди всички“.

Има ли място наказанието доживотен затвор без право на замяна в законодателства на страните от Европа

„Поне в държавите членки на Съвета на Европа това наказание  - доживотен затвор без замяна, е неприемливо от гледна точка на правозащитните стандарти на Европейския съд по правата на човека и на Съвета на Европа. Във всички случаи трябва да има някаква „хуманитарна перспектива“. Трябва да може, макар и след 10,15, 20 или 30 години, осъденият на такова наказание да поиска /…/ да се прецени дали има смисъл този човек да е изолиран до края на живота си и ние да плащаме за неговото пребиваване в тази изолация, или има смисъл да му се даде шанс за ресоциализация“ , каза Екимджиев и отбеляза, че:

„Европейският съд по правата на човека дава една доста широка свобода на преценка на държавите точно как да регулират тази материя, но има няколко решения, включително и по български дела на Европейския съд, че доживотният затвор без замяна, без никаква възможност за промяна на това положение, съчетан с изключително тежките хигиенни и битови условия, изолацията в която пребивават тези затворници, в която деградират, представлява нарушение на абсолютната забрана за нечовешко и унизително третиране по смисъла на член 3 от Конвенцията за правата на човека“.

По повод идеята престъпленията с много ниска обществена опасност да  отпаднат от наказателно преследване и да се наказват с по-големи глоби, адв. Екимджиев коментира,че „за да намалим престъпността, на първо място трябва да имаме по-добро образование, /…/ по-добра икономика и /…/ да има съзнание за неизбежност на наказанието“:

Нито ожесточаването на наказателната репресия, нито облекчаването й влияят пряко върху съзнанието на извършителя. Когато един човек е решил да извърши престъплението, не мисли дали ще го хванат, той мисли, че ще му се размине“.

Акцията на прокуратурата за проверка на приватизационните сделки

„Аз съм против един огромен финансов и организационен ресурс на прокуратурата да отива "в свирката на влака", за да разследва неща, от които е очевидно, че нищо няма да излезе, /…/ вместо за разследва сегашните управляващи“. Така Екимджиев коментира инициативата на държавното обвинение, което възложи на ДАНС да провери приватизационните сделки.

Заради изтеклите давностни срокове „шансът да се намери престъпление, което да може да бъде ефективно наказано, престъпление свързано с приватизацията, е теоретичен“ смята Екимджиев. Според него проверката е по-скоро пропаганден ход

„Това е димка, една популистка пушилка, която прокуратурата пуска, за да ръкопляска народът и да не задава въпроси. Защо вместо да се връщаме 30 години назад, където нищо не можем да открием и да накажем, защо не разследваме чадъра над Васил Божков в последните 5 години, защо не разследваме чадъра над Цветан Василев в последните 10 години“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силистренци протестират срещу преминаването на камиони през кварталите

Нов протест срещу преминаването на тежкотоварни автомобили през жилищните части на Силистра готвят жителите на града. Днес, 27 октомври, от 12 ч. на обяд протестиращите ще блокират граничния контролно-пропускателен пункт.    Блокирането на движението на тежкотоварни автомобили в Силистра ще бъде на кръговото кръстовище до улиците "7..

публикувано на 27.10.20 в 08:29

Външните министри на Гърция, Кипър и Израел обсъждат Източното Средиземноморие

В Атина ще се проведе тристранна среща на министрите на външните работи на Гърция, Кипър и Израел Никос Дендиас, Никос Христодулидис и Габи Ашкенази. Министрите ще обсъдят последните събития в Източното Средиземноморие, Близкия изток и широкия регион, както и сътрудничеството си в  енергетиката и туризма, съобщи БТА. Срещата ще се проведе в..

публикувано на 27.10.20 в 08:04

Антология на модерната българска поезия на чешки език в Чешкия център

Антология на модерната българска поезия на чешки език ще има премиера тази вечер в Чешкия център.  Подобен труд на чешки език излиза след пауза от почти 40 години.  Включена е поезия от 25 модерни български поети - от Атанас Далчев до 90-те години на 20-ти век.  Сред тях са Блага Димитрова, Константин Павлов, Христо Фотев, Бойко Ламбовски...

публикувано на 27.10.20 в 08:02
Снимката е илюстративна

Деца връчват послания за безопасно шофиране на шофьорите в София

Деца от Националният дворец на децата ще връчат послания за безопасно шофиране  в рамките на кампанията "Посланията на есенния лист". Съветите и препоръките  са написани от децата на листчета хартия и са прикрепени към есенни листа. Докато автомобилите изчакват на червения сигнал на светофара на бул. „Константин Величков" водачите ще получат..

публикувано на 27.10.20 в 08:00

Над 7 млн. долара във фондовете в подкрепа на стачкуващите в Беларус

В чуждестранните фондове в помощ на стачкуващите граждани на Беларус, в които внасят дневните си надници неравнодушни граждани, вече са събрани над 7 милиона долара. Това заяви днес бившият кандидат-президент Светлана Тихановска, цитирана от ТАСС. На 25 октомври изтече срокът на т.нар. "народен ултиматум", който опозиционната лидерка даде на..

публикувано на 27.10.20 в 07:39

НСТС обсъжда проекта на Бюджет за 2021

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание онлайн, на което социалните партньори ще обсъдят проекта на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за догодина. Синдикатите, бизнесът и правителството ще разискват и по финансирането..

публикувано на 27.10.20 в 07:38

Коронавирусната картина в Европа през последните 24 часа

В Италия имаше демонстрации срещу новите ограничения, въведени от правителството за борба с Covid19, до насилие се стигне в поне два града важни града в Северна Италия, Милано и Торино, предаде Ройтерс. Италианското правителство нареди в неделя баровете и ресторантите да затварят до 18 ч. и затвори обществените фитнес салони, кина и плувни..

публикувано на 27.10.20 в 07:33