Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще повлияе на региона „сделката на века“ на Тръмп

Бенямин Нетаняху с Доналд Тръмп в Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко седмици изминаха от обявяването на определената от САЩ като „сделка на века“ с Израел за съдбата на палестинските територии. Палестина отхвърли мирното споразумение, сключено в нейно отсъствие. Израел го приветства. Добромир Видев събра две мнения по темата. На посланика на Палестина у нас Ахмед Ал-Мадбух и на израелеца Алон Бен Давид - старши сътрудник в центъра за международни комуникации в университета „Бар-Илан“.

Като „американо-израелско“ хулиганство определя сделката посланикът на Палестина у нас Ахмед Ал-Мадбух. Както и своите сънародници, той също не скрива гнева си, че решенията, които са били взети в отсъствие на палестинските представители, са диктат. 

Посланикът на Държавата Палестина в България Ахмед Ал-Мадбух            Снимка: БТА

„В предложения от Доналд Тръмп план за решаване на израелско-палестинския въпрос, се съдържат поне 300 нарушения на международните резолюции и на международното право. Сделката нарушава 705 резолюции на Общото събрание на ООН и 87 резолюции на Съвета за сигурност. Тази сделка няма как да бъде приета за сделка за мир и няма да доведе до мир.

Не бихме могли по никакъв начин да приемем тази сделка, защото тя нарушава минимума от законните права на палестинския народ, които са постановени с резолюциите на международната законност, заяви палестинският посланик. Тези права са създаване на независима палестинска държава върху териториите, окупирани през 1967 г. и със столица Източен Ерусалим. Тази форма на уреждане не е палестинско искане, а е искането на международната общност, а ние трябваше да направим големи компромиси, за да се съгласим с такова уреждане. Това е абсолютният минимум, върху който можем да преговаряме.

Сделката е заплаха за международния мир и сигурност. Отмяната на международното право няма как да не доведе до избухване на конфликти не само в нашия регион, но и по света. Ако някой посяга и анексира територии, това няма как да не доведе до Трета световна война. Затова ние ще настояваме и призоваваме за защита на системата на международното право. Няма да позволим тази сделка да бъде прокарана, целият палестински народ и неговото ръководство са единни в отпора си срещу нея. Ние вече уведомихме американците и израелците, че няма да спазваме подписваното в Осло разделение на окупираните палестински територии. Защото на практика и трите разделени зони са под израелска окупация. Лигата на арабските държави, Организацията за ислямско сътрудничество, Русия и Китай подкрепиха позицията ни след подписване на новия план на Доналд Тръмп за решаване на израелско-палестинския въпрос. Нашето противопоставяне върви и по линията на мирната народна съпротива на окупираните палестински територии“, каза палестинският дипломат.

„Сделките се сключват между две страни“, заяви още посланикът. Той допуска свидетел на сключването им. Но ролята му е само да сближи гледните точки. А в случая с Тръмп и Израел има договорка между посредника и една от страните, казва посланик  Ахмед Ал-Мадбух. Той допълва, че палестинците ще се обърнат към международния съд заради плана. И ще очакват да има санкции.

„Ситуацията в Ивицата Газа е на тотално нов етап“, казва Алон Бен Давид. Той е e старши сътрудник в центъра за международни комуникации в университета „Бар-Илан“ и често изнася лекции по целия свят по теми, свързани с Близкия изток.

Алон Бен-Давид                    Снимка: Channel 10 Israel

Като журналист Бен-Давид отразява войната в Ливан, отразявал е изтеглянето на Израел от 2000 г. от Ливан и Втората Интифада. Според него между 2014 и 2019 г., за 43 месеца, „Хамас“, която води съпротивата, не е стреляла нито веднъж към Израел. А причината е, че политиката на Израел в последните години е такава, че започването на конфликт не е в интерес на палестинците.

Преди смяната на правителството в Египет, когато Мюсюлманско братство беше легитимно, Ивицата Газа просперираше. Хората там можеха по каталог да си поръчат кола, която да бъде доставена през тунелите под границата с Египет. Когато обаче Абдел Фатах ас Сиси стана египетски президент, той запечата границата. До този момент е разрушил около 1000 изкопани под границата тунели. Границата с Египет е 14 км. А това не са тунели, които са много тесни. Те са достатъчно широки, за да минеш и със голям джип. Попаднахме на едно видео, на което на палестинците се опитваха да прокарат жираф през тунелите в Газа. Запечатването на тези тунели, слага спирачка на икономиката в Ивицата Газа. Безработицата нараства до 57%. Там няма ток. И на всичкото отгоре идва най-лошия проблем. В Газа няма достатъчно питейна вода. Много от кладенците са така пробити, че солената вода от морето е влязла в тях и водата е просто неизползваема. Няма ток, няма вода, няма работа. И накрая моето правителство се вразуми и започна редица проекти в Газа. Имаме вече построена нова болница, имаме проекта с Турция за обезсоляване на водата. Започнахме разговори за индустриална зона“, отбелязва Бен-Давид.

„Бенямин Нетаняху разбира, че Газа не е военен проблем. Много пъти съм разговарял с него по темата. Хората, които казват - „дайте ми плана, и аз ще смажа Газа, ще я смачкам, ще я срина, за да реша проблема в южната част на Израел?!!“…. Не, мога да бомбардирам Газа колкото си искам, но това няма да донесе нито храна, нито вода, нито работа за онези близо два милиона души, живеещи там. Затова се надявам с божията помощ вече като имаме правителство, израелско, да успеем да подобрим условията. И това може да доведе до подобряване на живота на израелците, които живеят около Газа“, посочва Алон Бен-Давид и допълва очакванията си за развитие на ситуацията:

„За няколкото изминали години Израел мисля, че научи, политиците му научиха, че няма как да гледаме на Близкия изток както го правехме в миналото - като един на голям черен монолит, който иска да ни унищожи. Това черно носи вече многото нюанси на Близкия изток и на Арабския свят. Някой от тях наистина са заплаха, но ние сме готови да ги посрещнем. „Хизбула“ и „Хамас“ са значителни военни предизвикателства пред Израел. Но в някои от тези нюанси са скрити и възможности. И ние, израелците, трябва да можем да виждаме тези възможности. Да погледнем трезво на тези нови партньорства, които да помогнат на Израел да задълбочи своето влияние в региона. Няма да е любов. Няма да е Белгия или Швейцария. В крайна сметка ние не знаем как се прави хубав шоколад. Но имаме нови възможности в новия Близък изток. И това ще позволи на Израел да бъде по-стабилен в региона“.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.  За повишаване на оценката от матурата ще се плаща..

публикувано на 29.03.24 в 16:34
Герхард Шрьодер

Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за прекратяване на войната

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна.  Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция трябва да подновят опитите да се намери примирие между Русия и Украйна.  Герхард Шрьодер все още..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Весела Бабинова: Мечтая си за роли, които казват нещо и са по-трудни

"Мечтая си за роли, които казват нещо, по-трудни, не е задължително да са драматични . И в двете поприща – кино и театър, имам работа, колегите като че ли по-скоро ме оценяват. Доволна съм. Радвам се на възможността да правя това, което обичам" , призна актрисата Весела Бабинова в интервю пред БНР.  Преди дни тя спечели статуетката..

публикувано на 29.03.24 в 16:24

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд.  По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали.  Мъжът, който е представител на фирмата - доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04