Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В представлението “Човекът от Подолск“ участва чинчилата Чинчи

Снимка: teatur-plevenbg.com

Театрално предизвикателство очаква плевенските зрители през идващата седмица.  На 20 февруари от 19 часа в Драматично – куклен театър “Иван Радоев“ е  премиерата на пиесата на Дмитрий Данаилов „Човекът от Подолск“ . Участват  актьорите Антъни Пенев, Адриан Филипов, Диана Ханджиева, Иван-Александър Дойчев, Сергей Константинов , но не само …

Дни преди премиерата в Драматично –куклен театър „Иван Радоев“ за един от участниците в премиерния спектакъл “Човекът от Подолск“  се полагат  особени грижи, радват му се и възпитаниците на детската театрална студиа , видели го случайно. Чинчилата Чинчи е част от представлението.

Във времена на сложна и противоречива ситуация на културата в България, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ предприема ангажимент и отговорност към запазването на професионалното театрално изкуство в Плевен и провеждането на разнообразен репертоар.

Трупата на драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се стреми не към лесния успех на комерсиалния спектакъл, а към развиване и изследване на театралния език и нови кодове за комуникация с публиката. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ поема ангажимента за създаване на професионално театрално изкуство за всички възрастови аудитории с цел развиване на комуникативността на театъра като медия и увеличаване на съзнанието на зрителя за важността на театъра като изкуство.

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ цели надграждане от стогодишната си история, възприемайки сцената като отправна точка за иновации в театралното изкуство. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ акцентира върху разширяване на вече познатите театрални хоризонти и предприема рискове като поставя текстове за театър за първи път, давайки ход на нови драматургични и режисьорски естетики.

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ работи активно в посоката към по-добро разбиране на съвременните тенденции в театъра днес като скъсява дистанцията между зрител и представление с лекции за театър и срещи-разговори след спектаклите. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ продуцира професионален театър на национално ниво, предназначен както за местната публика, така и за гастроли и фестивали в страната и в чужбина.

За участието на един необичаен актьор, за новото заглавие  в афиша на театъра  – Латинка Светозарова разговаря с директора Васил Василев, той е и  режисьор на премиерния  спектакъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25