Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мая Манолова: Вносът на боклук за периода 2011 - 2017 година се е увеличил 15 пъти

"Изправи се. БГ" с предложения за промени в Закона за управление на отпадъците

| обновено на 17.02.20 в 17:40
Мая Манолова
Снимка: Ани Петрова

Гражданско движение "Изправи се. БГ" е изготвило предложения за промени в Закона за управление на отпадъците, съобщи председателят Мая Манолова.

Сред предложенията е изискването площадките за съхраняване на отпадъци да са разположени в териториите на инсталациите и централите, които ще ги оползотворяват, за да няма площадки за боклук из цялата страна.

С измененията на Закона за отпадъците, с вносител гражданското движение "Изправи се. БГ", се въвежда изискването да има съгласувателна процедура с кметовете, когато в близост до населеното място предстои разкриването на площадка за съхраняване на отпадъци, посочи Мая Манолова и още:

"Сега кметовете и местните общности последни научават за поредния терен, който ще се зарие или вече е зарит с боклуци и нямат никаква възможност за реакция.

Намаляване на сроковете за съхранение на опасни и неопасни отпадъци от една и три години, да бъдат намалени на шест месеца.

Задължително видеонаблюдение, включително и на площадките, на които се съхраняват отпадъци, и система за проследяване на превозните средства, които транспортират отпадъци".

Мая Манолова твърди, че вносът на боклук за периода от 2011 до 2017 година се е увеличил 15 пъти или от 10 хил. тона на 150 хил. тона.

По думите на Манолова изнесеният боклук за 2017 година от България е 15 пъти по-малко от внесения, а същевременно над 190 хил. тона от внесения са предназначени за изгаряне.

Интервю с Мая Манолова в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33